I HOLLYWOOD: Tobias Santelmann er innlosjert på eksklusive The Beverly Hilton hotell sammen med «Kon-Tiki»-gjengen før utdelingen natt til mandag. Foto: INGVILL DYBFEST DAHL Foto: Ingvill Dybfest Dahl, VG

«Kon-Tiki»-Tobias møtte gigant i LA

HOLLYWOOD (VG) Etter én uke i Los Angeles er Tobias Santelmanns beste minne et møte med hval. Uansett om det blir Oscar til «Kon-Tiki» eller ei, har filmen allerede gitt ham en internasjonal hovedrolle.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

- Man kunne sikkert gjort masse ut av det å være her i anledning en Oscar-nominasjon. Men jeg tar det veldig rolig, og det er egentlig en ferie for meg. Jeg har vært og sett hval, sier Santelmann og blir engasjert:

- Vi dro forbi Malibu til et sted som heter Point Dume, og der er det en slags klippe man kan gå tur opp, og så satt vi oppå der et par timer. Og da kom det to svære gråhvaler, på vei opp kysten til Alaska. Og delfiner, sjøløve og pelikaner. Så naturen viste seg på sin absolutt beste side her om dagen.

- Så ditt største møte i LA så langt har ikke vært medHollywoodstjerner, men med sjødyr?

- Ja, foreløpig, sier han og smiler.

VGTV i Los Angeles: «Kon-Tiki»-gutta klare for Oscar-fest.

Skuespilleren som portretterte Knut Haugland i «Kon-Tiki» synes det å befinne seg i Hollywood og snakke med filmfolk har en tendens til å bli blåst opp til mer enn det er i norske medier.
Internasjonal hovedrolle

Den uken han har vært her har han hatt ett møte med en regissør:

- Jeg har møtt regissøren for filmen jeg forhåpentligvis skal gjøre i september. For han bor her, så da var det fint å få møtt ham. Det er veldig gøy å være her, og veldig gøy å være her med en film, men byen i seg selv.., sier Santelmann og lar setningen henge.

Dette er hans første reise til USA, og han har rukket å danne seg et inntrykk av Los Angeles:

FILMAKTUELL: Tobias Santelmann har mange jern i ilden for tiden. Foto: Nils Bjåland, VG

- Det de gjør her, er å rose mennesker når de kommer inn i en butikk for et eller annet plagg de har på seg. Og vi nordmenn er ikke så flinke til det, så vi gjør det ikke tilbake, og da blir det pinlig stillhet. Jeg må bare lære meg noen kjappe «Wow, you have great skin» eller «Your hair looks amazing». Vi må lære oss noen sånne komplimenter, for amerikanerne er kjempegode på det. Du kan egentlig stå opp, tre på deg joggebuksa med håret til hælvete, sette deg og drikke kaffe og få en kompliment for at du har klart å kle på deg, sier han og legger til:

Les også: Oscar-nominerte Hagen: Jeg er stolt

- Og så har jeg lært at det er sinnssykt mange biler her. Min erfaring er at det er masse trafikk hvor som helst og når som helst. De går jo aldri noen steder. Jeg ser ingen folk, for alle er inni bilene sine, eller inne i butikken eller restauranten de er på. De kan kjøre to kvartal til et treningsstudio, og kjøre tilbake igjen, bare innom en Starbucks for en iskaffe. Det er en veldig rar by. Men for all del, jeg har nok lyst til å reise tilbake til USA en gang, og da kanskje IKKE hit. Det er så mange inntrykk. Los Angeles er en by jeg blir veldig sliten av å være i, fastslår han.

OSCAR-NOMINERT: F.v. Odd-Magnus Williamson, Pål Sverre Hagen, Gustaf Skarsgård, Tobias Santelmann, Anders Baasmo Christiansen og Jakob Oftebro på innspilling av «Kon-Tiki». Foto: CARL CHRISTIAN RAABE, NORDISK FILM DISTRIBUSJON


- Må lære meg å sloss

Innimellom bilkjøring i kø, har Santelmann også funnet tid til å lese filmmanus. Han har en rolle i Hans Petter Molands «Kraftidioten» som spilles inn nå, og går alt etter planen spiller han hovedrollen i «Northmen - A Viking Saga» fra september. En rolle han fikk takket være nettopp «Kon-Tiki».

- Det er hyggelig å bli plukket ut til å gjøre noe uten at jeg selv har søkt på en jobb. Selv i Norge må jeg stort sett prøvefilme. Men her var det sånn at de så «Kon-Tiki», så min Knut Haugland, og tenkte «Her er det noe som vi trenger». Og det er selvfølgelig en kjempekompliment, sier han.

- Gleder du deg nå, eller avventer du til alt er klart?

- Mer det siste. Jeg vet ikke hvordan ting skjer utenfor Norges grenser, og heller ikke «Kon-Tiki» var fullfinansiert før rett før opptak. Men det gjorde ikke at vi ikke trodde vi skulle jobbe med den for det. Men her hører man hele tiden historier om ting som skulle blitt gjort, helt til alt raser sammen rett før start.

«KON-TIKI»-STJERNE: Tobias Santelmann i rollen som Knut Haugland i «Kon-Tiki». Foto: Carl Christian Raabe , Nordisk Film Distribusjon AS/Reuters

- Jeg tror ikke det skjer med «Northmen», men i og med at det er nytt for meg, så tør jeg ikke hoppe i taket ennå. Nå må siste del av finansieringen på plass, og så skyter vi seks - sju uker i Bulgaria fra september, tror jeg. Det er en action/underholdningsfilm, så da må jeg lære meg å sloss, sier skuespilleren som for tiden har permisjon fra Det Norske Teatret.

- Så uansett hva som skjer med Oscar ser du en konkret konsekvens av «Kon-Tiki»?

- Ja. Man vet jo aldri når man blir med på ting hva som blir resultatet ut av det. Jeg tviler på at Tommy Wirkola tenkte da han lagde «Kill Buljo» at det bare skulle ta én norsk spillefilm til før han så fikk lage det som ble nummer én på box office her i USA. Heldigvis vet vi ikke hva som gjør at man ender der man ender, men plutselig byr livet på noen overraskelser, og det er gøy å være med på.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder