TAR VARE PÅ SKUESPILLERNE SINE: Wes Anderson sammen med Jason Schwartzmann under lanseringen av Grand Budapest Hotel i USA. Foto: AFP

Mannen som samler stjernene

BERLIN (VG) Wes Anderson får superstjerner til å være med i filmene sine, selv om de ender opp med sekunder på lerretet.

 • Øystein David Johansen

Artikkelen er over seks år gammel

Wes Anderson har sin helt egen signatur på filmene sine. Har man sett en av hans filmer gjenkjenner man raskt universet han skaper for hver film, selv om temaene er vidt forskjellige fra film til film.

De samme skuespillerne har en tendens til å dukke opp i filmene hans også. Jason Schwartzmann, Bill Murray og Owen Wilson er et trekløver som nesten alltid er å se i filmene hans. Men det er ikke gitt at de får store roller. Owen Wilson dukker opp i noen sekunder i hans nye film «Grand Budapest Hotel», mens Bill Murray har noen minutter til rådighet på lerretet.

VGTV: Se trailer fra filmen her!

VG traff Anderson under filmfestivalen i Berlin, hvor han forsøkte å forklare dette fenomenet.

- Vel, vi trengte ikke Owen til å gjøre denne rollen. Det tar jo litt tid å få ham over til Europa bare for å gjøre dette i noen sekunder. Poenget er: Jeg liker å ha dem med i filmene mine. I Owens tilfelle er det bare «Moonrise Kingdom» hvor han ikke er involvert på noen måte, sier Anderson og filosoferer litt videre.

GJENGANGER: Bill Murray, i en liten rolle i Grand Budapest Hotel. Foto: Fox Films

- Charles Dickens er en vi prøver å imitere. Hos ham er det mange karakterer, skurker og karikaturer. Men det er også ekte mennesker, selv om de kan være outrerte på overflaten. Det prøver vi å få til i denne filmen også, og i slike situasjoner passer det å ha kjente skuespillere med. Dessuten er vi en slags familie, som jeg liker å samle, forklarer regissøren, som også avslører at han har én skuespiller han gjerne skulle ha innlemmet i «familien».

FILMANMELDELSE: «The Grand Budapest Hotel»: Hotell i særklasse

Drømmer om Depp

- Jeg vil gjerne ha Johnny Depp med i familien. I hver film utvider vi familien litt. I forrige film «Moonrise Kingdom» hadde vi med Tilda Swinton, Frances McDormand, Edward Norton og Bob Balaban. Flere av dem er tilbake nå.

«Grand Budapest Hotel» handler om en hotell-concierge og hans pikkolo i det fiktive Øst-europeiske landet Zubrowka på 30-tallet. Inspirert av forfatteren Stefan Zweig sier regissøren. Men som i alle Andersons filmer, med ideer og inspirasjon fra et vell av kilder. Blant annet får vi en actionfylt sekvens med skihopp og slalom. Anderson er selv texaner og halvt svensk halvt norsk, og VG vil vite om det er flere skandinaviske inspirasjonskilder.

- Vel, jeg vil si tre av de beste modellene for filmskaping genrelt er Coen-brødrene, Almodovar og inntil nylig: Bergman. De skriver deres egne manus og lager filmer jevnlig. Jeg elsker de filmene og er sikker på at ting fra deres filmer finner sin vei inn til mine filmer. Å følge hvordan Bergman lagde filmene sine og hvordan han jobbet sammen med Sven Nykvist er utrolig fascinerende.

Svaret antyder at regissøren ikke vil settes i noen bås, han føler seg like mye amerikansk som europeisk.

- Jeg stjeler like mye fra europeiske filmer som fra amerikanske. Jeg føler meg svært amerikansk, som texaner til og med. Men jeg føler meg kanskje mer amerikansk i Europa. Og vice versa når jeg er i USA!

SMINKET UGJENKJENNELIG: Tilda Swinton slik hun fremstår i Grand Budapest Hotel. Foto: Fox Films

Mer om

 1. Hollywood

Flere artikler

 1. Bill Murray stjal showet igjen - med skilue

 2. Golden Globe-nominerte 2015

 3. Filmanmeldelse: «Grand Hotel»

 4. Pluss content

  VG-anmeldernes filmfavoritter i 2014

 5. Beste film-Oscar til «Birdman»

Fra andre aviser

 1. Hans mest alvorstunge film

  Aftenposten
 2. Skuespillernes regissør lar dem selv velge sine roller

  Aftenposten
 3. Den molefunkne moromannen

  Fædrelandsvennen
 4. «Isle of Dogs» åpnet årets filmfestival i Berlin: – Et sterkt politisk budskap var ikke noe mål

  Aftenposten
 5. En europeers erindringer

  Bergens Tidende
 6. Wes Andersons eksotiske europudding

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no