Kygo hedret Avicii fra scenen i natt: Grunnen til at jeg begynte å lage musikk

Kyrre Gørvell-Dahll er blant dem som hyller den avdøde musikkprodusenten Avicii. – Han var min største inspirasjon, sa han fra festivalscenen under Coachella.

Artikkelen er over ett år gammel

Kygo opptrådte på den pågående musikkfestivalen Coachella fredag, og benyttet anledningen til å hedre sin svenske motpart, Tim Bergling, best kjent som Avicii, som ble funnet død samme dag.

– Avicii var min største inspirasjon, og grunnen til at jeg selv startet med musikk. Jeg hadde ikke stått her i dag uten han, sa han fra scenen.

Der spilte han også Avicii-låten «Without you».

– Syng og dans, for å hylle et musikalsk geni, sa han til publikum.

Can’t believe this is true..my biggest inspiration and the reason why I started making electronic music. Thank you for all the joy you brought to the world with your music. RIP @avicii

Allerede i 2014, da Kygo skulle varme opp for Avicii i Oslo spektrum, omtalte han svensken som et forbilde.

Bare tre dager før Bergling gikk bort, ble han nominert til en Billboard Award for sin nye EP «Avicii (01)». Der konkurrerte han blant annet mot bergenseren.

Spilte Avicii på kirkeklokkene

Også domkirken i Utrecht i Nederland hedret DJ-en ved å spille hitlåten «Hey Brother» lørdag formiddag.

– Unge gutter fra Sverige med drømmer

– Jeg har ikke ord. Du har vært et idol og en inspirasjon til både meg selv og mange andre, og musikken og ditt ettermæle vil leve videre, skriver Alan Walker på Twitter.

Sebastian Ingrosso, en av medlemmene i Swedish House Mafia, omtaler Bergling som en bror.

les også

Slik levde Avicii: – Han brydde seg mye om de rundt seg

– Jeg finner ikke ord. Det jeg kan si er at vi var et par unge gutter fra Sverige med drømmer, og Tim inspirerte oss og millioner av andre. Hvil i fred min bror, musikken din vil leve for alltid.

Også Madonna minnes den unge artisten på Instagram:

– Så trist. Så tragisk. Kjære søte Tim. Borte altfor tidlig.

les også

Stockholms nattklubber hedret Avicii med ett minutts stillhet

Madonna og Avicii har samarbeidet flere ganger, blant annet med Madonnas studioalbum «Rebel Heart» og låta «Wash All Over Me» i 2015, skriver NTB.

Nick Jonas, kjent fra bandet Jonas Brothers, hedret Bergling med en video på Facebook, der han synger Avicii-hiten «Wake Me Up».

DØD: Avicii ble bare 28 år, her på en prisutdeling for noen år siden. Foto: Lucy Nicholson

Tiesto sier han sist traff ham da de to spiste middag for noen måneder siden. Da sier Tiesto at Avicii hadde det bra.

– Jeg har ikke så mye å si. Jeg er bare i sjokk og knust, sier han til VG.

– Avicii var den jeg så opp til som både musikkprodusent og DJ. Jeg husker jeg så YouTube-videoer fra hans show da han stod og fremførte musikken sin på store arenaer fremfor flere hundre tusen folk. Det inspirerte meg stort til å få til det samme. Han er uten tvil et stort forbilde for alle musikere. En legende, sier Martin Tungevaag.

les også

Avicii (28) er død

I SORG: Prins Carl Philip og hans kone Sofia sier i en uttalelse at de er i sorg over tapet av Avicii. Her er paret avbildet under kong Haralds 80-årsfeiring. Foto: Frode Hansen

Kongelige kondolanser

Ikke bare musikkverdenen er i sorg, også det svenske kongehuset uttrykker sin sorg over tapet av Bergling.

– Hele kongefamilien har i løpet av kvelden blitt orientert om det tragiske dødsfallet, sier hoffets informasjonssjef Margareta Thorgren, ifølge Aftonbladet.

– Det er med stor sorg vi har mottatt beskjeden om at Tim Bergling har gått bort. Vi er takknemlige for at vi fikk muligheten til å bli kjent med ham. Vi beundret ham som artist og som den fine personen han var. Han gjorde bryllupet vårt uforglemmelig med sin fantastiske musikk. Våre varmeste tanker går til hans familie, sier prins Carl Philip og prinsesse Sofia i en uttalelse, ifølge Expressen.

les også

Kommentar: Vekk meg opp

Etter bryllupet i Stockholm i juni 2015, sendte Bergling en melding til det nygifte paret:

– Takk så mye for en fantastisk opplevelse og for at jeg fikk være med på deres spesielle kveld. Gratulerer prins Carl Philip og prinsesse Sofia, jeg ønsker dere kun det aller beste.

Statminister Stefan Löfven beskriver Bergling som et musikkunder.

– Jeg har mottatt den sørgelige beskjeden om at Tim Bergling, bedre kjent som Avicii, har gått bort. Han var et av Sveriges største musikkunder i moderne tid. Jeg tenker på hans nærmeste, familie og venner.

TENKER PÅ FAMILIEN: Sveriges statsminister Stefan Löfven uttrykker sorg over Aviciis død og sender varme tanker til hans nærmeste. Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

les også

Kygo nominert til tre Billboard-priser

– Ville erte ham inn i 60-årene

Den canadiske produsenten Joel Thomas Zimmerman, kjent som Deadmau5, la vekt på Berglings unge alder i sin hilsen til artisten.

– Det er ingenting jeg ville likt bedre enn å erte Avicii langt inn i - og forbi- 60-årene. Tatt fra oss altfor ung. Jeg vet han er fredfull et eller annet sted der oppe og ler godt for at jeg stavet navnet hans riktig denne gangen, skriver han på Twitter.

Den franske DJ’en David Guetta takker vennen for gode stunder i studio sammen:

– Noe forferdelig har skjedd. Vi har mistet en venn med et stort hjerte og verden har mistet et fantastisk musikalsk talent. Takk for vakre melodier, tidene vi delte i studioet, enten som DJ’er eller mens vi nøt livet som venner.

– Et eksepsjonelt kreativt talent

Imagine Dragons, som lanserte sangen «Heart Upon My Sleve» sammen med Avicii i 2013. Vokalist Dan Reynolds skriver på Twitter at samarbeidet med svensken er blant de han minnes best.

les også

Kommentar: Kometen som brant ut

– Å jobbe med ham var et av mine favorittsamarbeid. Verden var et gladere og rikere sted med hans tilstedeværelse og kunst.

Samme år produserte Avicii «Wake me up», der soulsangeren Aloe Blacc var vokalist.

– Jeg kan ikke få uttrykt hvor dypt trist jeg er. Å møte ham endret livet mitt. Han var et utrolig talent og det gjør så vondt at han er borte, skriver Blacc på Twitter.

Trønderjenta Astrid S samarbeidet med Avicii om megahiten «Waiting For Love», som ble sluppet i juli 2015. Instagram har hun lagt ut et barnebilde av Bergling, med teksten «Hvil i fred, Tim».

DJ’en Calvin Harris var blant dem som sendte varme tanker til familien:

– Forferdelige nyheter om Avicii. En vakker sjel, lidenskapelig og ekstremt talentfull, med så more mer fore. Hjertet mitt er med familien. Gud velsigne deg, Tim.

les også

DJ møtte Avicii for få dager siden: – Han var i fin form

Sony/ATV Music Publishing, som har jobbet med Avicii siden 2010, skriver at tapet av det utrolige talentet er sårt:

– Vi sørger over det store tapet av et eksepsjonelt kreativt talent som vi har vært beæret og stolte av å representere som en av våre låtskrivere i en årrekke. Våre tanker går til hans familie.

I can’t find words but what I can say is that we all where couple of young kids from Sweden with dreams and Tim ins… https://t.co/BdRk4n5iQi
Rest in piece, Tim 🖤

Fredag kveld har Berglings manager, Arash Pournouri, lagt ut et svart bilde på Instagram.

.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder