SPISER LUFT: Aishath Afeef tar et solid jafs av NRK P3s sendeflate når hun skal lede «sex og følelser»-programmet «Juntafil» to timer hver dag fire dager i uken. Foto: Eivind Griffith Brænde/VG

Sexprogramleder blir følsom

Aishath tar over P3-kvelden

I tre år har Aishath Afeef (23) hjulpet ungdom med sexproblemer på NRK P3. Nå skal hun hjelpe dem med følelsene også.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

«... kukost, herpes, kjønnsvorter, analsex, sjalusi, mensen, chlamydia, intimbarbering, fittefis, benner'n, gonoré, utflod, kjærlighetssorg, forhud, one-night stands, sopp, flørting, fisting ...»

Listen ovenfor er fra P3s «Juntafil»-jingle. Hver lørdag formiddag siden 2005 har Aishath Afeef drevet med underlivsorientert folkeopplysning på P3-programmet, som har vært en av ungdomskanalens største suksesser med lyttertall opp mot 300 000 det siste året.

Fortsatt sex-fokus

30. mars går både hun og programmet over i en ny epoke: Hver dag fra mandag til torsdag skal «Juntafil» utgjøre de to første timene av P3s kveldssending. Og nå skal det handle om mer enn «... kukost, herpes, kjønnsvorter», etc.

- Nye «Juntafil» skal handle mer om følelser. Det vil nok handle en del om sex også; hvis vi for eksempel skal snakke om utroskap vil det være naturlig å komme inn på akten som utløser problemet. Men det blir mindre av det rent medisinske, av typen «jeg har fått noe rart på tissen», sier Afeef til VG.

Hun nevner skolemassakrer som eksempel på et aktuelt tema som kan tas opp i det nye programmet.

Ny programleder

- Men det skal også være et «gladprogram», ikke bare «emokveld», for eksempel med et tema som «hvordan finne drømmekjæresten». Rett og slett ting du snakker med vennene dine om, forklarer Afeef.

Sex-«Juntafil» på lørdager vil fortsatt bestå, men nå med ny og mannlig programleder. Og etter tre år med «puleprat» ser Aishath frem til å utvide repertoaret en smule.

VGD:Diskutér sex her!

- Det blir fett å bli assosiert med andre ting enn sex, hvis det er det folk har gjort med meg. Man må jo ha selvironi på det - når jobben din er å stille spørsmål om analsex er det selvfølgelig ganske «lættis», ler hun.

- Men det har vært en dritbra journalistisk erfaring, for i et sexprogram må du jo virkelig stille spørsmål som du ikke nødvendigvis synes er så lette å stille, legger hun til.

Frittalende

Afeef er en av ytterst få nordmenn som har en forelder fra Maldivene, et muslimsk land hvor hun neppe kunne hatt en lignende jobb - en problemstilling hun ikke ønsker å debattere.

Hun har også vært forskånet fra uønsket oppmerksomhet relatert til den frittalende programlederjobben.

- Jeg hadde egentlig forventet at det skulle bli en del ekle henvendelser. Men det har nok hjulpet at det har vært et medisinsk orientert program. Vi har ikke akkurat prøvd å gjøre det dampende hett, sier hun.

Lyttere på luften

- Vi ønsker å strekke mikrofonen ut av radioen og få unge folk i tale på luften, forteller Afeef.

Men tekstmeldinger vil fortsatt stå sentralt:

- Noe av det som har vært så hyggelig i «Juntafil» er at vi får så kjapp respons når vi leser opp en sms fra en lytter som sliter med noe. Da er det alltid noen som sier at de ikke må tenke slik, sier programlederen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder