KJENNER DU HAN IGJEN? Sigvart Dagsland måtte vente mens politiet i Los Angeles fjernet liket som ble funnet bare noen meter unna opptaksstedet til hans nye musikkvideo. En hjemløs fulgte med. Foto: Leif-Åge Reme

Sigvart Dagslands videoinnspilling avbrutt av likfunn

Oppkalte nytt album etter sin døde mor

Kjenner seg igjen i rap-datter Sophie

LOS ANGELES (VG) Harald Zwart overtalte Sigvart Dagsland (52) til å være hjemløs for en dag i Los Angeles´ mest belastede områder.

  • Camilla Bjørn
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Anledningen er videoinnspilling av «Røst», tittellåten i Dagslands kommende album.

Allerede under første opptak måtte planene endres. En død mann ble funnet på location, noen få meter fra opptaksstedet.

Liket ble fjernet raskt og etterforskere sperret av området for videre undersøkelser. Virkeligheten kom veldig nærme kunsten.

– En absurd opplevelse som gjør sterkt inntrykk, sier Dagsland til VG.

Fått med deg datteren til Dagsland og Karoline Krüger? Sophie (17) rapper om tøff ungdomskultur

Ugjenkjennelig

Han har sittet i sminkestolen siden klokken tre på natten, og er umulig å skille fra de andre hjemløse i området.

– Jeg kjenner ikke meg selv igjen når jeg ser i speilet. Det hele er en ganske skjellsettende opplevelse for meg. Jeg kan jo ta av meg kostymet og gå hjem og ta en dusj og rene klær etterpå, mens mange tusen lever slik år etter år, forteller Dagsland som innrømmer han er langt utenfor egen komfortsone.

Under den skitne og riveklare 6th Street Bridge i Downtown LA synger han for full hals mens Zwart filmer.

– Låten handler om alle de stemmeløse. Forsøk å sette deg inn i situasjonen om å bli oversett. Enten man er flyktning eller hjemløs. Det er en krevende øvelse, fortsetter Dagsland.

REGISSØR: Harald Zwart tok pause fra innspillingen av filmen om Jan Baalsrud og planlegging av «Rally Car» med Keanu Reeves i Kina i sommer for å lage musikkvideo. Foto: Leif-Åge Reme

Utrolig

En uteligger slår av en prat med Sigvart og roser stemmen hans. Sigvart takker, mens politietterforskere kjører frem og tilbake.

– Ting skjer, sier Zwart om hindringene. Han og crewet tilpasset seg raskt politiets ønsker.

Senere flyttes innspillingen til belastede SkidRow som er bebodd av hjemløse. Da gikk Dagsland «undercover» som hjemløs mens crewet filmet med skjulte kameraer.

– Det var ganske utrolig der, vi hadde skjulte kameraer og jeg gikk altså utkledd som hjemløs blant dem og sang høyt. Det oppsto også noen hissige situasjoner der folk oppdaget kamercrewet, og vi måtte komme oss avgårde. Men forkledningen funket, og jeg ble tilbudt mat og vann av noen hjelpearbeidere, folk tilbød meg isbiter, og jeg ble tatt for å være en hjemløs, forklarer Sigvart.

Ny dimensjon

Det hele startet med at Harald Zwart hørte igjennom Dagslands kommende album. Da han hørte «Røst» kom ideen om Sigvart som uteligger. Sigvart tente umiddelbart.

– Det gir låten en ny dimensjon, sier han.

Dagsland og Zwart har flere ting på gang. Zwart og kona Veslemøy har nemlig alliert seg med artistparet Dagsland og Karoline Krüger med musikalen «Seance».

En konsertversjon av mordmysteriet om Køber-saken som får urpremière på Festspillene.

Kina

I sommer setter Zwart kursen til kina for å lage film med Hollywoodstjernen Keanu Reeves.

– Det blir bra det! Ungene gleder seg veldig til å komme tilbake til Kina, sier Zwart.

Han bodde i Kina under innspillingen av filmen «The Karate Kid» i 2009.

Videoen til «Røst» får premiere i september parallelt med albumet, som er Dagslands 20-ende i rekken. Han beskriver det selv som en personlig hjemkomst.

UGJENKJENNELIG: - Jeg har barbert meg hver dag siden jeg var 17, sier Sigvart Dagsland. Han sparte skjegget i syv uker før innspillingen og tilbrakte over tre timer i sminkestolen for å bli forvandlet til hjemløs. Foto: Leif-Åge Reme

– Det er fire år siden sist. Jeg har gått tilbake til røttene og mitt musikalske DNA. Vi har vært en tett liten gjeng som har jobbet sammen og jeg gleder meg til å dele det med publikum.

– «Røst» er også din avdøde mors etternavn. Hadde du en tanke med det?

– Det forplikter litt å bruke navnet hennes. På en rar måte følte jeg at når jeg bruker navnet hennes så måtte jeg lage en plate med tekster som betyr noe.

RAP-DATTER: Sophie Krüger går i artistoreldrenes fotspor - i sin egen sjanger. FOTO: HALLGEIR VÅGENES, VG

Anarkistisk anlagt

På hjemmebane har Sigvart og Karoline Krügers datter Sophie (18) rukket å markere seg som rapper. Sophie har et uttalt ønske om å åpne hip-hop-sjangeren for flere jenter.

– Det er veldig gøy! Karoline og jeg har funnet frem popcornet og gleder oss til å følge med fremover, sier Dagsland.

Sophie Krüger produserer det meste av musikken selv, rapper på bergensk og tekstene er et tydelig opprør på sin generasjon og tiden de lever i.

Hun har også et uttalt ønske om å åpne hip-hop-sjangeren for flere jenter.

– Jeg har fått et innblikk i den verden, og hva hun synger om. Det er fryktelig forfriskende. Jeg har alltid vært litt anarkistisk anlagt, og i opposisjon mot autoriteter. Dette har Sophie tatt til sitt eget nivå. Jeg kjenner meg mye igjen i henne, sier Dagsland.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder