Se prinsesse Ingrid Alexandra ankomme sin første privatskoledag

Prinsesse Ingrid Alexandra (10) har sin første dag ved Oslo International School (OIS) tirsdag. Kronprinsparets valg om å ta barna ut av den offentlige skolen skapte en følelsesladet debatt på forsommeren.

Artikkelen er over fem år gammel

Både Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus starter på sine nye private skoler tirsdag etter henholdsvis fire og tre år på nærskolen Jansløkka i Asker.

Ingrid Alexandra begynner i 5. klasse ved Oslo International School på Bekkestua, mens prins Sverre Magnus begynner i 4. klasse ved Oslo Montessori-skole i Skådalen.

Pressen var invitert til å være til stede under Ingrid Alexandras første skoledag på ny skole.
Prinsesse Ingrid Alexandra ankom sammen med lillebror Sverre Magnus, mamma Mette Marit og og pappa kronprins Håkon. Også Mette Marits mor Marit Tjessem var med på barnebarnets første privatskoledag. Like bak fulgte to sikkerhetsvakter.
Daglig leder ved skolen, Janecke Aarnæs, sa til VG at det alltid er hyggelig å ønske nye elever velkommen. Hun kunne også fortelle at hver klasse har maksimum 18 elever.
- Når alle elevene ankommer skal vi samles for å snakke om skolens verdier og forventningene til første skoledag, sa hun.


Tirsdag fyller kronprinsesse Mette Marit 41 år. Les mer om hennes stiltegn på VG +(Krever innlogging).

- Traff en nerve

Da det før sommeren ble kjent at kronprinsparet ville ta begge barna ut av den offentlige skolen til fordel for privatskoler, ble valget møtt med kritikk og debatt.

OIS er en av de dyreste privatskolene i landet, og etter ett år vil kronprinsparet ha betalt over 200.000 kroner til skolen.

Aps stortingsrepresentant Martin Kolberg uttalte at han mente skolevalget er begynnelsen på slutten av monarkiet, og i en spørreundersøkelse Norstat utførte for NRK svarte tre av ti nordmenn at de er kritiske til skolebyttet. I en Infact-undersøkelse utført på vegne av VG svarte 40,5 prosent at barna av kronprinsparet burde gå på offentlig skole. Kun 1 av 10 mente de burde gå på privatskole.

Aftenpostens politiske redaktør Harald Stanghelle skriver i helgen at skolevalget nok ble mer problematisk enn man hadde trodd på forhånd på Skaugum.

«Det traff en nerve i den norske folkesjelen. Sammenstøtet gjorde vondt og fikk engasjerte foreldre til å skrive artikler til forsvar for den offentlige skolen».

Vanskelig avveining

Kronprinsparet har bedyret at det ikke var misnøye med den offentlige skolen som var årsaken til skolevalget. Å styrke Ingrid Alexandras grunnleggende kompetanse i å tenke og snakke engelsk ble gitt som én årsak til skolebyttet, samtidig som kronprinsparet understreket at valgene er tatt ut fra hva de som foreldre mener er best for akkurat deres barn.

– Jeg forstår at folk har meninger om valget vårt. Dette har vært en vanskelig avveining for oss, uttalte kronprins Haakon til VG dagen etter at skolebyttet ble kjent.

Oslo International School er blitt omtalt som en eliteskole. Den er i utgangspunktet etablert som et tilbud for utenlandske familier med midlertidig arbeidsopphold i Norge, og de fleste elevene ved skolen er utenlandske.

- Kan skade

Stanghelle mener kronprinsparet er i sin fulle rett til å velge som de har gjort, men beklager samtidig valget. «Det kan komme i skade for å frata den kommende tronfølgeren en meget viktig kvalifikasjon som fremtidig dronning: et ekte og langvarig besøk i den verdenen det store, store flertall av hennes fremtidige undersåtter kjenner som sin egen», skriver han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder