DAGBØKER: Liv Ullmann med dagbøker fra Ingmar Bergman. Foto: FRODE HANSEN, VG

DAGBØKER: Liv Ullmann med dagbøker fra Ingmar Bergman. Foto: FRODE HANSEN, VG Foto: ,

Liv Ullmann med Bergmans verdifulle dagbøker

Fem dagbøker fra Ingmar Bergman får stor betydning når Liv Ullmann setter opp «Fortrolige samtaler».

Borghild Maaland
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Dagbøkene fikk Ullmann av sin tidligere mann, Ingmar Bergman etter at hun hadde laget filmen om hans egen familiebakgrunn, «Fortrolige samtaler» i 1996. I teaterversjonen, som har urpremiere på Nationaltheatret 9. januar neste år, og en drøy måned senere på Riksteatret, spiller dagbøkene en sentral rolle.

– Disse fem dagbøkene er svært verdifulle, poengterer Liv Ullmann. – De er forsikret for en høy sum. Bøkene er i sin helhet skrevet for hånd av Ingmar, de inneholder små notiser og en rekke personlige bilder. De ga meg også en rekke erkjennelser som gjorde at jeg kunne bygge videre på filmens manus, fortsetter Ullmann.

Ullmann har sist helg på idylliske Granavollen på Hadeland med sine nærmeste medarbeidere for å legge de siste planene for forestillingen. Prøvene starter i november. Ingmar Bergman skrev selv romanen «Enskilda samtal» («Fortrolige samtaler»).

Den tar utgangspunkt i foreldrenes anstrengte forhold. Bergman ville ikke ha regien på filmen selv, og mente den gang bestemt at Liv Ullmann var den rette person til å fortelle historien.

Filmen om prestefruen Anna, strenge religiøse forhold, utroskap og andre familiære fortielser fikk svært gode kritikker. Pernilla August, Samuel Fröler og Max von Sydow tilhørte tungvekterne på rollelisten.

FORSIKRET: Dagbøkene Liv Ullmann fikk av Ingmar Bergman er høyt forsikret.Foto: FRODE HANSEN, VG Foto: ,

– Ingmar ga meg disse dagbøkene med sine egne svært personlige betraktninger rundt denne historien, i tillegg til den hemmelige boken til moren som ingen visste om. Hennes egne beskrivelser var med på å oppklare en del ting, og jeg skjønte jeg hadde mer materiale å jobbe med.

– Nå har jeg bearbeidet «Fortrolige samtaler» til et teaterstykke der dette blir mer synlig. Det kommer til å være en forteller i forestillingen; en kvinne som representerer Ingmar, mennesket stykket er sentrert rundt, og meg selv, sier Ullmann uten å røpe hvilke skuespillere som skal være med i forestillingen.

Detaljene rundt oppsetningen er klare. Nå venter ferie på Ullmann. Hvilke andre planer hun har yrkesmessig, vil hun ikke snakke om – ennå. I perioden november til januar blir Nationaltheatret oppholdsstedet. Der hadde hun stor suksess med regien på «Onkel Vanja» i januar 2013 – drøye tre år etter den landsomfattende megasuksessen som skuespiller i «Lang dags ferd mot natt» på Riksteatret.

– Den turneen er noe av det beste jeg har vært med på. Det var som en eneste lang rockekonsert. Jeg er glad for at «Fortrolige samtaler» skal ut med Riksteatret. Det er en fortelling som ikke bare handler om en kvinnes hemmeligheter, men om dine og mine hemmeligheter – alt det som vi skjuler i våre egne hemmelige notater, sier Liv Ullmann.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder