FOTBALLFRUEN: Caroline Berg Eriksen og Odd Grenland-spiller Lars Kristian Eriksen ble foreldre for fire dager siden. Foto: NTB SCANPIX

Blogger: - Hun forfekter et forskrudd kroppsideal

Caroline «Fotballfrue» Berg Eriksen (26) la i går ut et bilde av seg selv der hun poserer lettkledd fire dager etter fødselen. Det får kjendismødre til å reagere.

Artikkelen er over seks år gammel

For fire dager siden ble bloggeren Berg Eriksen og fotballmannen Lars-Kristian Eriksen (29)foreldre til en liten jente.

Kun fire dager etter fødselen delte hun et bilde av seg selv på bildedelingstjenesten Instagram, iført truse og bh. Under bildet skrev hun: «Jeg føler meg tom, men samtidig også ikke. 4 dager etter fødselen». Bildet har fått over 16.000 likes. På Instagram har bloggeren 229.000 følgere.

VG har gjentatte ganger forsøkt å få en kommentar fra Caroline Berg Eriksen om saken, uten å lykkes.

Berg Eriksens bilde i sosiale medier fikk bloggeren Suzanne Aabel til å se rødt. Hun la i dag ut et krasst blogginnlegg, der hun blant annet skriver:

«Frem til nå har ingen profilerte personer jeg kan komme på oppfordret og prakket på folk så enormt mye kroppsfokusering som denne dama. Godt gjemt og pakket inn i et rosa og hvitt sukkerspinn laget av sukrin. Dette bildet handler ikke om sunnhet og helse. Det handler om et utseendefokus som er helt borti natta», skriver hun.

SÅ RØDT: Blogger Suzanne Aabel, som selv er mor, lot seg kraftig provosere av Caroline Berg Eriksens bilde. Foto: TVNORGE

- Jeg ser ikke poenget med å være sexy fire dager etter at man har født, og mener hun forfekter et forskrudd kroppsideal. Noen må si ifra om at det ikke er greit at en av damene unge jenter i dag beundrer mest er så kroppsfiksert at hun fire dager etter fødselen legger ut et bilde av seg selv i pin-up undertøy, mens andre kvinner med nyfødte barn sitter hjemme i bleier, og er i sjokktilstand, sier Aabel til VG.

Aabel mener Eriksen gjerne må vise frem at hun har kommet seg sunn og frisk gjennom et svangerskap.

- Men det hadde vært mye stiligere om hun hadde gjort det med klærne på. Jeg er sikker på at mange fikk kjempevondt i magen da de så bildet. Om målet hennes er å inspirere andre, er det flott. Men hun trenger ikke å vise ribbena, mener Aabel.

STØTTER: Linni Meister (27)mener kritikken mot Eriksen er ufortjent. Her er Meister avbildet på Moods of Norways 10 års jubileum, sammen med kjæresten millionærarving Olav Tvenge. FOTO: FRODE HANSEN/VG

Skjønner ikke kritikken

Linni Meister (27), realitydeltaker og blogger, fikk sønnen Dennis for 4 år siden. Hun la selv ut bilde av kroppen sin etter fødselen.

- Jeg gjorde det fordi jeg var stolt av kroppen min og det mirakelet den hadde satt til verden. Da jeg la ut mitt eget bilde hadde jo jeg litt mage, men jeg har hørt at kvinner som trener mye ofte kan oppleve at kroppen raskt går tilbake til normalen, sier Meister, som postet bildet av seg selv på bloggen kun ni timer etter at hun fødte sønnen.

Meister skjønner ikke hvorfor Aabel bryr seg om hva «Fotballfrue» legger ut av bilder i sosiale medier.

- Aabel burde tenke på hva slags signaler hun sender ut når hun sier hun føler seg feit når hun ser bilder av Berg Eriksen. Hva skal andre kvinner, som kanskje er større enn Aabel, tenke da, spør hun.

- Jeg synes folk burde ha mer fokus på at folk er fine som der, mer enn det kan de ikke gjøre, sier hun.

Hadde gigapupper

PROVOSERT: Designer Fam Irvoll (33). Foto: JANNE MØLLER-HANSEN/VG

Fam Irvoll (33), designer og mor til Noelle (2) , innrømmer at hun ble provosert da hun så bildet av Berg Eriksen.

- Det er ikke fordi hun er tynn, pen og ser trent ut fire dager etter fødselen, men fordi hun har et forhold til kropp som overskygger de fire første dagene som nyfødt mor. Det viser hun ved å bruke tid på å legge ut bilder av seg selv og kommentere dem, sier Irvoll.

Hun er lei kroppsfokuset til Berg Eriksen. Med over 200.000 følgere på Instagram mener Irvoll at bloggeren er en tydelig rollemodell for mange unge jenter, og at det er viktig at hun fronter et sunt ideal.

- Det å måtte vokse opp i denne gale, perfekte, kroppsfokuserte verden er helt skada. Det er ikke noe galt i å trene mye og tenke på hva man spiser, men når du mener at du skeier ut ved å spise kjeks laget på sukrin, goojibær og en te uten sukker, så er det noe som skurrer, påpeker designeren.

Irvolls datter er nå 2 år gammel. Etter fødselen hadde ikke designeren et mål om å se ut som en supermodell.

- Etter fødselen følte jeg meg som en løs kakedeig. Jeg hadde bleier i Guiness rekordbok-klassen, pulesveis, melkesprengte gigapupper og jeg var kalvbeint. Jeg trengte ikke å føle meg som Heidi Klum, innrømmer hun og legger til:

- Vi kvinner er ekstremt lei av alt dette perfekte som blir dyttet opp i ansiktene våre til enhver tid. Å legge ut slike bilder får kvinner til å føle seg dritt, sier Irvoll, som elsker det Aabel står for.

PÅ PARKETTEN: Danser Nadya Khamitskaya og Eirik Søfteland vant årets sesong av "Skal vi danse" på TV2. FOTO: KRISTIAN HELGESEN / VG

Gikk i bleietruser

Danser og klesdesigner Nadya Khamitskaya (31) er mor til Leon (1,5).

Khamitskaya følte ikke for å vise seg frem i sexy undertøy fire dager etter fødselen, men mener Eriksen gjerne må vise frem kroppen sin om hun ønsker det.

- Først av alt vil jeg gratulere Caroline med ei lita vakker jente. At hun har flat mage fire dager etter fødselen synes jeg ikke er overraskende. Min mage forsvant også rett etter fødselen, og jeg var i god form.

- Både jeg og Caroline hadde små mager under graviditeten og barna våre veide under tre kilo. Dette er nok genetisk i tillegg til trening og sunt kosthold før og under graviditeten. Men at Caroline har lagt ut et bilde i sexy undertøy kjenner jeg meg ikke igjen i. Jeg gikk i fine, store bleietruser flere uker etter Leon var født, ler Khamitskaya.

Danseren har inntrykk av at det er lettere å kritisere tynne mennesker for kroppen sin enn å kritisere dem som er litt overvektige.

- Hvordan man ser ut etter en fødsel er veldig individuelt. Caroline må få lov til å vise frem kroppen sin om hun vil. Men det er klart at når du har over 100.000 følgere i sosiale medier så kan det skape debatt. Jeg synes generelt at såpass avkledde bilder er noe som er privat, sier Khamitskaya til VG.

IKKE SJOKKERT: Tone Damlis stylist Hedda Skoug mener Eriksen visste at hun ville få reaksjoner på bildet hun la ut. FOTO: JAN PETTER LYNAU/VG.

Ikke noe sjokk

Hedda Skoug (30), kjendisstylist, blogger og tobarnsmor, synes folk kan spare seg for de negative kommentarene rundt Berg Eriksens Instagrambilde.

- For de som følger «Fotballfrue» kan ikke dette bilde ha kommet som noe sjokk. Hennes følgere vet nok hvor mye kosthold og trening betyr for henne, og de har sett henne jobbe hardt for de formene hun har, sier Skoug.

Tobarnsmoren påpeker at det viktigste i forbindelse med en fødsel bør være barnet. Hun tror Berg Eriksen visste hva hun gjorde da hun la ut bildet av seg selv i minimal bekledning etter fødselen.

- At et barn er velskapt er det som virkelig betyr noe. Kroppen burde ikke være fokus. Men når det er sagt, er det litt rart å tenke på at hun hadde blitt hyllet om hun hadde lagt ut et bilde der magen hennes hang og slang. Jeg tror Berg Eriksen vet at hun får reaksjoner når hun legger ut det bilde, og hun legger det nok ikke ut fordi det er stygt sier Skoug.

Skoug har en sønn (5) og en datter (3 1/2). Etter begge fødslene hadde hun et greit forhold til kroppen sin.

- Personlig hadde jeg en fin opplevelse etter fødslene, men det er veldig individuelt fra kvinne til kvinne. Det å dele bilder av kroppen i sosiale medier var likevel ikke nødvendig. At Berg Eriksen gjør det er greit for meg, sier Skoug.

MODELL: Kathrine Sørland på dansegulvet under tv-programmet "Skal vi danse". FOTO: FORDE HANSEN/VG

- En flott kropp

Modell, programleder og småbarnsmamma Kathrine Sørland (33) mener kritikken mot Eriksen er helt ufortjent.

- Tommel opp, og gratulerer så mye til henne med babyen! At hun er slank og frisk etter fødselen viser at hun passer på kroppen sin. Eriksen har en flott kropp, som viser at hun trener masse. Kritikken mot bildet mener jeg er helt ufortjent. Alle har forskjellig kropp utfra fysikk, arv og miljø, sier Sørland til VG.

Sørland forteller at da moren hennes fødte henne kunne hun ta på seg den samme buksen da hun forlot sykehuset som hun hadde på seg da hun kom dit. Selv la modellen på seg nesten 20 kilo under svangerskapet.

- Jeg hadde masse vann i kroppen, og la på meg mer enn jeg hadde regnet med. Så hvordan kroppen reagerer på et svangerskap er helt individuelt.

Sørland mener det er flott at «fotballfrue» er stolt over kroppen sin.

- Alle må få lov til å vise frem den kroppen de har. Det aller viktigste er at hun er blitt mamma, mener Sørland.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder