Iram Haq regisserte eksen i sex-scene

Har gitt baby-råd * Vanskelig sex-scene * Personlig film

Eks-kjærestene Iram Haq (37) og Trond Fausa Aurvåg (40) har begge regissert hverandre. I Haqs kommende film, «Jeg er din», måtte han gjennom en tøff sex-scene.

For ti år siden hadde regi på kortfilmen «Trofast», der Iram Haq hadde skrevet manus og spilte hovedrollen. Den ble innledet med en sex-scene med Haqs rollefigur.

- Det var en veldig humoristisk sex-scene, der en hund så på at hun ble tatt bakfra, påpeker Fausa Aurvåg.

VGTV: Se trailer fra «Jeg er din» her!

Nå regisserer Haq ham i hennes spillefilmdebut, «Jeg er din». Amrita Acharia har hovedrollen mot svenske Ola Rapace, sist å se som Bond-skurk i «Skyfall». Fausa Aurvåg har det Iram beskriver som en «liten, men viktig rolle». Og nå var det Tronds tur til å bli regissert i en ubekvem situasjon.

GODE VENNER: Iram Haq regisserer kollega og tidligere kjæreste Trond Fausa Aurvåg i sin spillefilmdebut, «Jeg er din». Foto: Terje Bringedal

- Dette er kanskje den mest realistiske sex-scenen jeg har gjort. Her kan jeg ikke skjule meg bak humor, og det er nytt for meg, sier han.

- Hvordan var det?

- Det var alt annet enn sexy. Det var på et hotellrom hvor vi ikke kunne ha på air-condition på grunn av støy. Ettermiddagssola stekte og det var sikkert 40 grader i rommet. Det var kanskje ti mennesker der, og så skulle man begynne å kle av seg. Det var ikke noe særlig, men det gikk jo på en måte, sier han og flirer.

I «Tatt av kvinnen» spiller Fausa Aurvåg noen ville sex-scener med Marian Saastad Ottesen, men der med et komisk tilsnitt. I «Jeg er din» ville ikke Haq pakke noe inn.

- Jeg har prøvd å skrelle bort all fasade, alt som kunne distansere seerne fra det emosjonelle og sårbare. Det er en film som er minst mulig pyntet på, for å gjøre den råere og mer sann, sier regissøren.

HUMOR: Trond Fausa Aurvåg spilte inn noen svært komiske sex-scener med Marian Saastad Ottesen i «Tatt av kvinnen». Foto: SF Norge

Fausa Aurvåg syntes det var en interessant opplevelse å bytte roller.

- Iram er veldig intuitiv på regi, hun regisserer etter følelsene sine, og ikke på fagspråk. Hun følger instinktet sitt, og det er bra, sier han.

Han har selv regissert både kortfilmer og reklamefilm, og medgir at det er vanskelig ikke å blande seg inn som skuespiller.

- Jeg klør litt i fingra og blander meg i mye. Men jeg har satt mer pris på å være skuespiller etter at jeg begynte som regissør, for du slipper så mye ansvar, men kan være med på moroa. Da kan jeg være en irriterende besserwisser, men jeg prøver å gjøre det på en litt delikat måte, sier han med et unnskyldende smil.

- Jeg spør Trond om ting, for vi er gode venner og han er dyktig. Han er både en kollega og en venn. Jeg hører hva han sier, og så plukker jeg det jeg vil ha. Det kommer av og til noen gullkorn, repliserer Haq.

Forholdet mellom de to varte tre år, men har vært over i ti. Fausa Aurvåg mener det kan være en fordel for filmen.

- Siden vi har en fortid sammen, skjønte jeg lett hva Iram ville.

- Ja, jeg trengte ikke så mange ord, istemmer hun.

DEN GANG DA: Haqs kortfilmdebut «Trofast» (hun skrev og spilte), regissert av Fausa Aurvåg, konkurrerte om Gulløven på filmfestivalen i Venezia i 2004. Her er Haq i en scene i filmen sammen med Bjarte Hjelmeland og Endre Hellestveit. Foto: Flimmerfilm

Fausa Aurvåg har de siste årene vært samboer med skuespiller Lena Kristin Ellingsen (32), og de venter barn sammen i slutten av måneden. Haq har selv en sønn på snart 17 år.

- Har du gitt Trond noen råd om forelderrollen?

- Jeg har sagt at det er som å være på nattopptak, sier Iram lattermildt.

- Som å være på nattopptak hele tiden, resten av livet, utdyper Trond tørt.

Haq har tidligere fortalt at fiksjonsfilmen, som hun også har skrevet manuset til, er inspirert av hennes personlige historie. Den handler om den unge alenemoren Mina, spilt av Acharia, og følger hennes forhold til flere menn i jakten på kjærlighet. Mina har også et problematisk forhold til sin pakistanske mor.

- Hva vil du si er fordelene og ulempene ved å lage film av en personlig historie?

PAR: Fausa Aurvåg og samboer Lena Kristin Ellingsen på Gullruten i 2009, der hun fikk prisen for Beste kvinnelige skuespiller for rollen i «Himmelblå». FOTO: TOR ERIK H. MATHIESEN

- Fordelene er at jeg kjenner stoffet ut og inn og vet hvor jeg vil med alt. Jeg er inspirert av virkelige hendelser som jeg har diktet videre på, og det gir et særpreg som er mitt. Ulempene er sånne spørsmål som det der, sier regissøren.

- Bekymrer du deg for reaksjoner på filmen fra din egen familie?

- Nei, jeg lager film som betyr noe for meg og da tar jeg tak i historier og hendelser som er relevante for å fortelle en historie. Denne filmen handler om nære relasjoner som ikke er gode og hva det gjør med hovedkarakteren i filmen. Det er som sagt inspirert av mine følelser, men helt klart fiksjon.

Sex-scener er hun heller ikke bekymret for reaksjoner på.

- Jeg bruker de situasjonene for å fortelle historien, ikke for å provosere folk, understreker Haq.

Siden 2004 har hun jobbet med kortfilm, og spedd på med andre jobber «for å overleve». Nå skriver hun på et nytt filmprosjekt med Maria Ekerhovd som produsent.

- Akkurat nå klarer jeg å leve av eget arbeid. Det går så vidt, og det er jeg så lykkelig over. Det føles som en seier!

Haq har jobbet med spillefilmdebuten i tre år, først med skriving, så med innspilling i både Oslo og Stockholm, og klipping i København.

- Sønnen min sa her om dagen «Nå har vi spist så mye take-away de siste tre årene, jeg er så lei. Kan vi ikke spise mer hjemmelaget mat?». Jeg forklarte at det var blitt mye take-away siden jeg hadde laget en hel spillefilm. «Hva? Jeg trodde det var en kortfilm,» sa han, forteller Iram leende, før hun fortsetter:

- Så det har tatt lang tid. Det har vært både blod, tårer og glede.

- Var du noen gang i tvil om du skulle gjennomføre filmen?

- Aldri. Det er jo mitt prosjekt og jeg har elsket å jobbe med det.

- Men blir det mer hjemmelaget mat nå?

Haq ler.

- Ja, jeg kjenner presset. Hver dag handler jeg ingredienser og lager fra «scratch». Jeg har mye dårlig samvittighet å ta igjen!

«Jeg er din» har premiere 16. august.

Les også

 1. VG har intervjuet suksessforfatter Nicholas Sparks: Tåreperse-forfatter: - All kjærlighet må ende i tragedie

  Nicholas Sparks (47), kjent for blant annet «The Notebook», «Message in a Bottle», «Dear John» og nå filmaktuelle «Safe…
 2. Gandolfini begraves torsdag

  Sopranos-stjernen James Gandolfini (51) skal begraves på Manhattan. Søndag kveld forlot kisten med skuespilleren Roma.
 3. Derfor fikk «Kon-Tiki»-regissørene kjempeprosjektet i Hollywood

  Mektige Jerry Bruckheimer letter på sløret og forteller hvorfor de to i USA ganske ukjente nordmennene får regissere…
 4. Jim Carrey støtter ikke sin egen film

  Produsentene av filmen «Kick Ass 2» har fått et pr-problem like før premieren.
 5. Dropper vikingfilm for skurkerolle i «Hercules»

  «Kon-Tiki»-stjernen Tobias Santelmann (32) velger sverdkvessing mot stjerner som Dwayne Johnson og Joseph Fiennes over…
 6. Tobias Santelmann til Hollywood-film

  «Kon-Tiki»-skuespiller Tobias Santelmann (32) har fått en rolle i Hollywood-filmen «Hercules».
 7. Aksel Hennies mest personlige rolle

  Aksel Hennie brukte egne erfaringer da han spilte inn filmen «Pionér».
 8. «Kon-Tiki» med flest Amanda-nominasjoner

  Den norske Oscar-kandidaten seiler opp som den store favoritten når den norske filmfesten går av stabelen.
 9. Ousdal og Tjelta Amanda-nominert: - Slapp av, alle får!

  Samboerne Pia Tjelta (35) og Mads Ousdal (42) kan stikke av med hver sin Amanda-pris for rollene sine i filmen «90…

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder