FØRSTE INTERVJU: Gunhild Stordalen gjør sitt første TV-intervju etter å ha blitt alvorlig syk høsten 2014.

FØRSTE INTERVJU: Gunhild Stordalen gjør sitt første TV-intervju etter å ha blitt alvorlig syk høsten 2014. Foto:Magnar Kirknes,VG

Gunhild Stordalen gjester Skavlan

Lenge har det vært stille fra Gunhild Stordalen, etter hun ble rammet av alvorlig sykdom i fjor høst. Fredag blir hun å se på Skavlan.

Cathrine Ekehaug
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Lege og miljøaktivist Gunhild Stordalen stiller fredag i sitt første TV-intervju etter hun fikk påvist alvorlig sykdom, skriver NRK i en pressemelding.

15.oktober fikk Stordalen diagnosen diffus kutan systemisk sklerodemi. Det er en bindevevssykdom som blant annet fører til arrdannelse i lungene og forhøyet blodtrykk i blodkarene i lungene.

– Jeg våknet om nettene av smerter, vekket Petter og gråt. Det var som at jeg kunne kjenne det. At jeg kjente at sykdommen spredde seg i kroppen min, sa Gunhild Stordalen (35) i et intervju med Dagens Næringsliv.

Bakgrunn: Gunhild Stordalen alvorlig syk - kjemper for livet

Behandlet i Nederland

Systemisk sklerodermi angriper mange organer og gir uttalt bindevevsdannelse, såkalt sklerose. Sykdommen kan være dødelig, og rammer kvinner hyppigere enn menn.

Stordalen og ektemannen Petter Stordalen søkte ekspertise i USA, og bestemte seg for å satse på eksperimentell behandling i Nederland, hvor stamcellene tas ut av kroppen og fryses ned.

Bakgrunn: Slik skal Gunhild bekjempe sykdommen

Rehabilitering

I et intervju med VG i januar fortalte ektemann Petter Stordalen at Gunhild Stordalen var ute av sykehuset og over på rehabilitering.

– Gunhild er kommet gjennom behandlingen med cellegift, og stamcellene er ført tilbake. Behandlingen har vært vellykket, og hun er nå skrevet ut fra sykehuset og har startet med rehabiliteringen, sa Petter Stordalen til VG.

Les også: Ekteparet Stordalen takker for støtten

Disse skal også til Skavlan

I tillegg til Stordalen kommer Jimmie Åkesson, den sykemeldte lederen av det svenske partiet Sverigedemokratene til Skavlan.

Også Phyllis Logan og Lesley Nicol fra suksesserien «Downton Abbey» kommer.

Det samme gjør Mark Knopfler, som skal framføre låta «Beryl» fra sitt nyeste soloalbum. Albumet fikk terningkast fem av VGs anmelder.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder