Kronprinsen kommenterer omstridt luksusferie

Kronprins Haakon forteller at kronprinsparet var på den mye diskuterte luksusyachten for å besøke en venn.

Angelica Hagen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Tirsdag 18. august avslørte kjendisbladet Se og Hør at kronprinsfamilien hadde feriert på yachten «Mia-Elise» og leien skal ifølge bladet ha kostet to millioner kroner per uke.

Kongehuset har ikke kommentert hvem som betalte for familiens opphold utover at de ikke hadde leid båten selv.

Da kronprins Haakon besøkte speidere i Asker og Bærum mandag møtte han pressen og lettet på sløret om ferien.

Kungahuset i Sverige: Betalte selv for bryllupsreisen

– En venn inviterte oss på båttur og vi var på besøk der i tre dager. Det er så enkelt som det, sa kronprinsen.

Han ville ikke kommentere ferien ytterligere, men på spørsmål fra journalister svarte han etter hvert at den ukjente vennen også var eier av båten.

Märtha og Ari: På tur med koffert full av cash

Engasjerte i miljøsaken

Både kronprinsen og kronprinsessen har markert seg som sterkt engasjerte i miljøsaken og har blant annet oppfordret folk til å bruke mindre vann og redusere strømforbruket. De har ifølge Dagbladet fått mye kritikk for at de ferierte i en båt som fører til mye klimautslipp.

– Jeg mener fortsatt klima er viktig, sier kronprinsen til pressen mandag og legger til:

– Vi har et bredt kontaktnett med store deler av samfunnet, men vi jobber fortsatt for viktige saker. Utslipp er for oss en uting.

Fra telt til yacht

Kronprinsparet har tidlige vist sin folkelige side ved å overnatte i telt ute i skogen med ungdommer fra Kronprinparets fond i vestmarka.

– Vi er ganske flinke til å dra på tur med barna. I fjor lå vi vel i telt tre ganger i løpet av året. Mange av ungdommene vi har med oss har aldri gjort dette tidligere, så det er fint å kunne gi dem muligheten, sa kronprins Haakon til VG under turen i mai.

Måneden før teltturen i vestmarka overnattet kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit i telt, etter eget ønske, da de besøkte forskningsskipet «Lance» på 83 grader nord, altså bare syv breddegrader fra Nordpolen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder