FANT TONEN: I filmen spiller Elias Søvold Simonsen og Nora Amundsen bestevenner, men de har Petra osgå blitt gode venner i virkeligheten. Her fra innspillingen av filmen. Foto: DANIEL BALINT

«Karsten og Petra»: Slitsomt å være filmstjerne

Elias Søvold Simonsen (7) og Nora Amundsen (6) synes det er stas å spille i «Karsten og Petra blir bestevenner», men har fått merke at filmlivet ikke bare er glamorøst.

Martine Haug Nysether
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Når «Karsten og Petra blir bestevenner» vises på norske kinolerreter for første gang på fredag, blir Elias Søvold Simonsen i rollen som Karsten og Nora Amundsen som spiller Petra, blant Norges yngste filmstjerner.

- Det er gøy, men litt slitsomt og. Det er ikke bare bare, sier Elias Søvold Simonsen til VG Nett.

Sammen med Nora Amundsen spiller han bestevennene i filmen «Karsten og Petra blir bestevenner» som er basert på Tor Åge Bringsværd og Anne G. Holts populære billedbøker.

Verken Søvold Simonsen eller Amundsen har hatt noen roller før, og begge er enige om at det var vanskelig å huske alle replikkene og bevegelsene.

- Det vanskeligste var å huske replikkene, skvettingen og ansiktsuttrykkene. Og hvilken vei vi skulle snu oss, forteller Nora Amundsen og legger til:

- Det var gøy å spille, men jeg vil ikke anbefale noen å prøve panneluggen jeg hadde. Den ble jeg svett av.

- I filmen spiller dere bestevenner, er dere det i virkeligheten og?

- Vi er litt venner. Nei, litt mer enn litt, sier Amundsen.

- Ikke så mye. Vi er litt venner og litt bestevenner, legger Søvold Simonsen til.

VGTV: Se trailer fra «Karsten og Petra blir bestevenner»

LEVENDE KOSEDYR: Kosedyrene til Kartsen og Petra, Løveungen og Frøken Kanin, kan snakke. Foto: Daniel Balint

Skiller seg ut

Den første boken om bestevennene Karsten og Petra kom ut i 1992, og har siden den gang blitt en av de største norske barneboksuksessene med et samlet opplag på over en million eksemplarer.

Regissør Arne Lindtner Næss har laget mange barnefilmer, men har aldri jobbet med så små barn som Søvold Simonsen og Amundsen.

Han forteller at det kan være vanskelig å lage film med barn, siden du aldri vet helt hva som kan skje.

- Under innspillingen sto vi et team på 40 mennesker som var klare til opptak, men da ungene ikke hadde lyst til å spille mer, var det lite vi kunne gjøre. Har de ikke lyst må vi respektere det, vi kan ikke tvinge dem. Men det er sånt som skjer, smiler regissøren og understreker at han aldri har angret på valget av skuespillerne.

Lindtner Næss tror filmen, som er beregnet for barn fra treårsalderen og oppover, skiller seg ut fra de andre filmene som er på markedet.

- Den har et roligere tempo enn andre digitale filmer, og er nok en annerledes film enn hva man tilbyr til den aldersgruppen i dag. Det er mye digitale produksjoner, ikke at det er noe galt i det, men jeg tror ungene synes det er gøy å få se levende mennesker.

Artikkelen fortsetter under bildet.

FORNØYD: Regissør Arne Lindtner Næss roser Elias Søvold Simonsen og Nora Amundsen for deres innsats under lange og varme innspillingsdager i Ungarn.


- Rørende

Forfatter Tor Åge Bringsværd og illustratør Anne G. Holt er svært fornøyde med filmatiseringen av bøkene.

- De har klart å ivareta det vi laget. Jeg synes det er flott at de ikke har falt for fristelsen å dra opp tempoet i filmen, sier Anne G. Holt.

Det er ikke første gangen Karsten og Petra blir vist på skjermen. For ti år siden laget NRK en tv-serie på 13 episoder om Karsten og Petra. Nå er bestevennene igjen aktuelle med spillefilmen som har premiere på fredag og en tv-serie som har premiere i slutten av august.

- Filmen er laget for de små barna, men jeg håper også at voksne og besteforeldre kan ha glede av å se filmen. Det vet jeg at pensjonister har, for det er jeg selv, flirer Tor Åge Bringsværd og legger til:

- Jeg synes det er merkelig hvis noen misliker den.

Forfatteren forteller at han aldri blir lei av bestevennene han fant opp for 21 år siden. At bøkene fremdeles leses er han meget stolt over.

- Det er rørende å se at de barna som først vokste opp med bøkene om Karsten og Petra nå leser de samme bøkene for sine barn.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder