ROTETE PROSESS: – Jeg leste rett og slett ikke brevet som fulgte oppropet godt nok. Derfor har dette har blitt en noe rotete prosess fra vår side, sier styreleder Hilde Lyng i Oversetterforeningen. Foto: Oversetterforeningen

Trekker støtte til omstridt opprop: − Svært uklart kommunisert

I motsetning til Forfatterforeningen, trekker nå Oversetterforeningen sin støtte til oppropet i forbindelse med Ytringsfrihetskommisjonen. Forfatterforeningen ber nmedlemmene om råd.

Av 

Jørn Pettersen

Publisert:

Det bekrefter styreleder i Norsk Oversetterforening, Hilde Lyng overfor VG.

– Jeg leste rett og slett ikke brevet som fulgte oppropet godt nok. Derfor har dette har blitt en noe rotete prosess fra vår side, sier Lyng.

les også

Krever at Forfatterforeningen trekker støtte til opprop

Forfatteren Erik Fosnes Hansen har engasjert seg sterkt i denne saken. Mandag krevde han både på Facebook og i en rekke medier, deriblant VG at Forfatterforeningen trekker støtten til oppropet. Forfatterforeningen tok selvkritikk, men vil ikke trekke støtten til oppropet. Mandag ble det også kjent at Roy Jacobsen meldte seg ut av forfatterforening på grunn av det samme oppropet.

– Det er renhårig av Oversetterforeningen å trekke sin støtte. Det burde Forfatterforeningen også gjøre, sier Erik Fosnes Hansen til VG tirsdag.

Bakgrunnen er at Ytringsfrihetskommisjonen i slutten av juni inviterte mannen bak den omdiskuterte Facebook-profilen Sløseriombudsmannen på kommisjonens innspillsmøte for kunstnere. Blant dem som reagerte var kommisjonsmedlem Begard Reza, som valgte å trekke seg i protest mot Sløseriombudsmannens deltagelse på innspillsmøtet.

Også forbundet Norske Dansekunstnere var sterkt imot Sløseriombudsmannens deltagelse. De skrev derfor et innspillsbrev til Ytringsfrihetskommisjonen og Kulturdepartementet, hvor forbundet uttrykte bekymring over kommisjonens arbeid. 15 kunstnerorganisasjoner støttet oppropet, deriblant den norske Forfatterforeningen.

Forfatterforeningen: Ber medlemmene om råd

I en melding til medlemmene som Den norske Forfatterforening sendt ut tirsdag kveld heter det blant annet:

«Styret har i dag bestemt at vi ønsker å forankre denne avgjørelsen i medlemsmassen vår, og vi vil derfor gjennomføre en avstemming over hvorvidt DnF skal eller ikke skal støtte opp.»

I meldingen som styret i DnF har sendt ut heter det videre at: «Styret i DnF har mottatt sterke og ulike tilbakemeldinger på vår støtte til Norske Dansekunstneres opprop, som vi signerte sammen med 14 andre kunstnerorganisasjoner».

Medlemmene vil motta en mail for digital avstemming i uke 32:

«Da vi ønsker at alle medlemmene skal ha mulighet til å delta etter sommerferien. Styret vil følge medlemsflertallet i avstemmingen.», står det i meldingen.

– Uklart kommunisert

Styreleder i Oversetterforbundet, Hilde Lyng, forteller at da oppropet ble sendt ut til undertegning blant organisasjonene var det med en negativ opsjon, altså at man aktivt måtte ta avstand.

les også

Om Ytringsfrihetskommisjonen

– Dette var svært uklart kommunisert. Men jeg tar naturligvis på min kappe at jeg ikke oppfattet det og ved å velge å ikke svare i den tro at det var et uttrykk for ikke-støtte, i realiteten ga min og Norsk Oversetterforenings tilslutning, opplyser Lyng i en uttalelse fra foreningens styre.

les også

Roy Jacobsen melder seg ut av den norske Forfatterforeningen

Hun understreker at det har vist seg å være svært uheldig.

– Det beklager jeg på det sterkeste.

Styret i Oversetterforeningen behandlet saken mandag kveld og besluttet da å trekke støtten til oppropet.

– Vi støtter naturligvis Norske Dansekunstneres arbeid mot trakassering av kunstnere, men kan ikke stå inne for kritikken av Ytringsfrihetskommisjonen. Det er jo snakk om å sette forskjellige grupper og menneskers ytringsfrihet opp mot hverandre. Mitt inntrykk har for øvrig aldri vært at Norske Dansekunstnere ønsker å kneble noen, sier Hilde Lyng.

SVÆRT UHELDIG: – Det er svært uheldig at debatten har skiftet mot å handle om scenenekt og boikott. Kunstnerorganisasjonene er mot sensurering av kritiske røster, og ingen av kunstnerorganisasjonene støtter scenenekt eller boikott, sier Kristine Karåla Øren – forbundsleder og styrets leder i Norske Dansekunstnere. Foto: Privat

– Jeg må bare beklaget at Hilde Lyng ikke opplevde e-posten klart nok formulert, det tar jeg ansvar for, skriver Kristine Karåla Øren – forbundsleder og styrets leder i Norske Dansekunstnere i en e-post til VG.

les også

Ikke lov å le av kunsten

Hun synes det er at er svært synd at det stilles spørsmål ved kunstnerorganisasjonenes intensjoner.

– Vi stiller oss alle bak ytringsfriheten, og vil på ingen måte innskrenke denne, fremholder Kristine Karåla Øren og hun skriver videre:

– Støttebrevet kunstnerorganisasjonene skrev under på er en solidarisk støtte til Norske Dansekunstnere og dansekunstnere sin erfaring og opplevelser av hets og trakassering. Vi synes derfor det er svært uheldig at debatten har skiftet mot å handle om scenenekt og boikott. Kunstnerorganisasjonene er mot sensurering av kritiske røster, og ingen av kunstnerorganisasjonene støtter scenenekt eller boikott. Organisasjonene har vist sin solidaritet med utsatte kunstnere, for å styrke og utvide ytringsrommet.

Publisert:

Mer om

Forfatterforeningen

Erik Fosnes Hansen

Boikott

Debatt

Flere artikler

 1. Krever at Forfatterforeningen trekker støtte til opprop

 2. Roy Jacobsen melder seg ut av den norske Forfatterforeningen

 3. Ubehaget i kulturen

 4. Derfor trekker jeg meg fra Ytringsfrihetskommisjonen

 5. Om Ytringsfrihetskommisjonen

Fra andre aviser

 1. – Vi må møte Sløseriombudsmannens dumskap med god kunst

  Bergens Tidende
 2. Forfatterforeningen ber alle medlemmene stemme om omstridt opprop

  Aftenposten
 3. Oppropet fyrte opp ytringsfrihetsdebatten: – Vi opplevde det som litt uoversiktlig

  Aftenposten
 4. Kritikken har haglet fra medlemmer. Nå tar Forfatter­foreningen selvkritikk.

  Bergens Tidende
 5. Fosnes Hansen ber Forfatterforeningen trekke støtte til omstridt opprop

  Aftenposten
 6. Forfatterforeningen tar selvkritikk: – Vi har ikke vært våkne nok

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no