Slik blir bryllupsfesten i Luxembourg - hele den norske kongefamilien kommer

FORLOVET: Det avr en stolt kronprins Guillaume som presenterte forloveden. grevinne Stéphanie de Lannoy, i april i år. Her på et bildere fra i forrige uke. Foto: ATP/WENN

Fra dødsfall til bryllupsfeber

To vielser, glamour, fyrverkeri og kongelige gjester fra hele verden er ingredienser når kronprins Guillaume (30) gifter seg med grevinne Stéphanie de Lannoy (28).

 • Catherine Gonsholt Ighanian

Artikkelen er over syv år gammel

Luxembourg teller ned til bryllupsfeiringen førstkommende helg. I likhet med fyrst Albert og fyrstinne Charlene i Monaco i fjor, skal også prinseparet i Luxembourg gjennom to vielser.

Den første vielsen er borgerlig og finner sted kl 15.30 fredag. Her blir det ingen direktesending på TV. Skuelystne kan likevel få et glimt av paret når de spaserer fra slottspalasset til rådhuset.

Mistet moren

Dagen etter skal tronarvingen og hans belgiskfødte grevinne smis i Hymens lenker i høytidelig katedralvielse kl 11.00. Dette sendes på TV, og storskjermer på torget rundt skal sørge for at også de som har tatt turen til sentrum, får se de to gi hverandre sitt ja.

Knapt to måneder har gått siden den vordende bruden mistet moren sin. Grevinne Alix døde brått av sykdom 26. august, 70 år gammel. Vielse nummer to innledes med ett minutts stillhet til minne om prinsens døde svigermor.

Bærer morens ring

Norges fremste kongehusekspert, Kjell Arne Totland sier han synes det er veldig vakkert hvordan de to vil hedre og minnes Stephanies nylig avdøde mor under vielsen.

- Stephanie bærer allerede sin mors ring og vil fortsatt gjøre det på bryllupsdagen. Det er også veldig vakkert av Stephanie å si at Guillaumes mor, storhertuginne Maria Teresa, på mange måter har vært som en ny mor for henne i Luxembourg. Det vet vi jo at Maria Teresa selv slett ikke opplevde, da hun i sin tid kom til Luxembourg, forteller han.

- Stor støtte i folket

Totland legger til at Stéphanie - som er yngst i en søskenflokk på åtte, har svært stor støtte i folket.

- Det er naturligvis et skår i gleden at bruden mistet sin mor så brått, men jeg tror at nettopp derfor er folket i Luxembourg litt ekstra opptatt av å vise Stephanie sin varme og sin kjærlighet - og ønske henne hjertelig velkommen som landets nye kronprinsesse, mener Totland.

NÆRE VENNER: Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit i fyrstebryllup i Monaco i fjor sammen med kronprins Guillaume. Nå er det Guillaume som skal gifte seg. Foto: PA PHOTOS

- Det blir helt sikkert en storslått feiring i lilleputtstaten. Jeg har vært med på store kongelige feiringer der før, og da står gjerne hele Luxembourg på hodet, og opplyser til VG at brudgommens foreldre, storhertugparet, inviterer til stor gallamiddag med dans på slottet også kvelden før kirkevielsen.

- Sympatisk og moderne

- Guillaume og Stephanie fremstår som et sympatisk og moderne ungt par - stillfarne og fornuftige. Og jeg tror Stephanies spesielle bakgrunn - fra en diskret belgisk adelsfamilie - gjør henne godt egnet til rollen som lilleputtstaten Luxembourgs nye kronprinsesse. Jeg tror faktisk ikke overgangen vil bli så stor. Det er selvsagt også veldig betryggende at de to har kjent hverandre lenge og fått være kjærester i tre år uten å ha verdenspressen på nakken. Selv hadde jeg faktisk bare lest en liten sak i franske Point de Vue om Stephanie som «en god venninne» av kronprinsen noen måneder før forlovelsen ble kunngjort tidligere i år, forteller Totland.

- Begge kommer fra store familier og vil selvsagt gjerne ha barn selv. Men det er litt artig at Stephanie, som selv er den yngste av åtte søsken, allerede understreker at åtte barn nok er for mye! legger han til.

Ellers står det fyrverkeri på programmet. Det skal i tillegg holdes en stor gratiskonsert i hovedstaden lørdag kveld med den belgiske artisten Selah Sue, som er brudeparets egen favorittartist.

Alle fra Norge kommer

Nye frimerker med kronprinsparet har allerede ha gått i trykken. Landets turistkontor ruster opp og håper på storinnrykk også fra utlendinger med bryllupsfeber.

Alle barer har fått utvidet åpningstidene lørdag, så det vil feires i bybildet gjennom hele natten.

I forkant av bryllupet er det sendt et gigantisk bryllupsgratulasjonskort på om lag 4-3 meter rundt om i byene, for at så mange som mulig skal kunne skrive en hilsen til paret.

Det er ventet et solid oppbud fra kongelige, og Slottet opplyser om at hele den norske kongefamilien vil være representert under bryllupet i Luxembourg 20. oktober.

I MONACO: Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon Magnus under fyrstebryllupet i Monaco i fjor. Foto: AP

- Kongen og dronningen kommer. Det samme gjør kronprins Haakon Magnus og kronprinsesse Mette-Marit - og prinsesse Märtha Louise og Ari Behn, forteller Sven Gjeruldsen, informasjonssjef ved Slottet, til VG.

Ikke overrasket

Kjell Arne Totland sier han ikke er overrasket over at hele kongefamilien drar.

- Dette ventet jeg. Guillaume er nært beslektet med vår kongefamilie gjennom sin avdøde farmor - og dessuten en nær venn av våre unge kongelige, sier Totland til VG Nett.

Prins Guillaumes farmor er kong Haralds kusine. Han har vært i Norge en rekke ganger, sist i forbindelse med Märtha Louises 40-årsdag i fjor.

Prins William og hertuginne Kate har meldt fra at de ikke kommer. Paret, som giftet seg i fjor, er opptatt med jobb og forpliktelser på annet hold, opplyser det britiske kongehuset.

PRINSENS EKS: Pia Haraldsen. Foto: SARA JOHANNESSEN

Pia Haraldsen kommer ikke

Kronprins Guillaume (30) var for om lag ti år siden kjæreste med norske Pia Haraldsen (31). De to møttes i bryllupet til kronprins Haakon og Mette-Marit i 2001, og ikke lenge etter sto de fram som kjærester.

Haraldsens kongelige romanse tok imidlertid slutt etter halvannet år, og selv om hun og Guillaume skal ha beholdt kontakten, står hun ikke på gjestelisten til bryllupet.

Haraldsen er imidlertid glad på ekskjærestens vegne. Da den kongelige forlovelsen ble kjent tidligere i år, gratulerte hun dem gjennom VG:

- Jeg må få ønske dem lykke til på den store dagen og i fremtiden. Veldig hyggelige nyheter.

Haraldsen tilhørte tidligere de kongelige kretser, siden moren, Jasmin Haraldsen, fra 1993 til 2005 var gift med dronning Sonjas nevø, Karl Otto Haraldsen.

Etter at det var slutt med Guillaume, uttalte Haraldsen til bladet C! at det ikke var enkelt å være sammen med en prins.

- Som Guillaumes kjæreste måtte jeg gå inn i en rolle. Det var veldig slitsomt, og jeg kunne ikke stole på noen - ikke en gang mine nærmeste venninner.

FLERE NYHETER PÅ RAMPELYS

FØLG RAMPELYS PÅ FACEBOOK

Les også

 1. Bryllupsdatoen satt for Pias prinse-eks

  Prins Guillaume fra Luxembourg (30) gifter seg med sin grevinne, Stéphanie de Lannoy (28), 20. oktober.
 2. Pia Haraldsens prinseeks forlovet

  Kronprins Guillaume (30), som tidligere har datet norske Pia Haraldsen (30), har forlovet seg med grevinne Stéphanie de…

Mer om

 1. Kongehuset
 2. Kronprinsparet
 3. Prinsesse Märtha Louise

Flere artikler

 1. Hele kongefamilien drar til Luxembourg

 2. Bruden er Pias dobbeltgjenger

 3. Vielsen er over - publikum ropte på Mette-Marit

 4. Märtha ankom bryllupsfesten alene

 5. Pia til prinse-eksen: - Lykke til med kjærligheten!

Fra andre aviser

 1. Storfest i lilleputtstaten

  Aftenposten
 2. Stéphanie vant prinsen og hele riket

  Aftenposten
 3. Snart klart for kongelig bryllup i Luxembourg

  Fædrelandsvennen
 4. Prinsesse Madeleine og Chris O'Neill møtte folket med et kyss

  Aftenposten
 5. Nå er de mann og kone

  Bergens Tidende
 6. Carl Philip og Sofia er mann og kone

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no