MÅ SKATTE: Festivalfrivillige kan få seg en skikkelig kalddusj om de må skatte av goder de får gjennom sitt frivillige arbeid. Foto: Heiko Junge / Scanpix

Skatteetaten: Festivalfrivillige må betale skatt

Øya-sjef: - Helt urimelig ** Sundli: - Helt på trynet

(VG Nett) Skatteetaten vil ha frivillige på festivaler til å skatte for «goder» som festivalpass og mat. Norske festivalsjefer nekter å ta oppfordringen på alvor.

  • Martine Lunder Brenne
  • Margrethe Blomsø

Det er bransjenettstedet Ballade.no som, midt i festivalsesongen, melder at Skatteetaten mener frivillige må skatte av alle gjenytelsene de får for å jobbe gratis på festivaler. De vil også at festivalarrangører skal betale arbeidsgiveravgift for de frivillige.

Har du tips om denne saken eller andre saker om festivalsommeren? Tips VG Nett her, eller send en mail til journalist Martine Lunder eller Margrethe Blomsø.

RYSTET: Musiker og festivalgründer Sveinung Sundli syns det er er håpløst at frivillige må betale skatt. Her er han Storåsfestivalen, som han selv startet i 2004. Foto: Geir Otto Johansen / VG


Så lenge verdien av godene overstiger tusenlappen, vil derfor skatteetaten kreve de frivillige for skatt på vanlig måte, sier Lise Halvorsen, informasjonsdirektør i Skatteetaten til Ballade.no.

- Et slikt regelverk tar knekken på godt initiativ og norsk frivillighetskultur, sier Sveinung Sundli (31) til VG Nett.

- Tar knekken på godt initiativ

Musikeren har selv jobbet som frivillig på flere festivaler. I 2004 stiftet han Storåsfestivalen, som har blitt Norges nest største rockefestival. I dag driver han festivalen Vannspeilet.

- Det er typisk norsk å gjøre det vanskelig å være kreativ. Her gjør man det motsatte av å motivere, og gir i stedet unge mennesker som vil gjøre en innsats et svært uheldig møte med norsk byråkrati. Dette er helt på trynet, og her bør man gjøre en revurdering, sier festivalgründeren.

BETALER IKKE: PR-sjef på Øyafestivalen Jonas Prangrød mener festivalpassene til de frivillige ikk kan verdisettes på samme måte som vanlige festivalpass, og mener det er urealistisk å forvente skatt fra de frivillige basert på dette. Foto: Espen Braata / VG


Øyafestivalen i Oslo har ikke betalt arbeidsgiveravgift for sine frivillige i år eller tidligere. PR-sjef Jonas Prangerød mener det er urimelig at de frivillige skal betale skatt fordi de får tilgang til festivalområdet.

- Er det ikke rett og rimelig at de frivillige på festivaler betaler skatt på lik linje med alle andre?

- Vi gir de frivillige tilgang til området, men vi ser ikke på det som et festivalpass av vanlig verdi. De må kunne være på festivalområdet for å jobbe, og når de har pause syns vi det bare er rettferdig at de får oppleve festivalen, sier Prangerød til VG Nett.

Uunnværlig arbeidskraft

Den Oslo-baserte festivalen vil få drahjelp fra ca. 2000 frivillige i år, og deres arbeidskraft er helt uunnværlig, ifølge PR-sjefen.

- Det ville vært en stor økonomisk risiko å bare ha betalt arbeidskraft. De frivillige er våre viktigste ambassadører for festivalen, og vi er opptatt av å ta godt vare på dem, sier PR-sjefen til VG Nett, og fortsetter:

- Vi kan ikke verdisette festivalpasset til de frivillige på samme måte som festivalpassene vi selger. Tilgang til festivalområdet er jo noe de må ha for å jobbe der, og da er det bare rett og rimelig at de får oppholde seg der også i pausene, sier PR-sjef Prangerød til VG Nett.

Hvis Skatteetaten pålegger dem å betale skatt for festivalpasset og gir det samme verdi som et vanlig festivalpass vil det bli vanskeligere å rekruttere frivillige, og dermed vanskeligere å gjennomføre Øyafestivalen.

Men Skatteetaten vil ikke gi rom for særbehandling av festivalarrangører, selv om det kan koste dem deres kanskje viktigste arbeidskraft.

- For arrangøren gjelder de vanlige arbeidsgiverplikter, som plikt til å gjennomføre forskuddstrekk, sende inn lønns- og trekkoppgave og betale arbeidsgiveravgift, forklarer Lise Halvorsen, i Skatteetaten til Ballade.no.

Er festivalen en frivillig organisasjon er beløpsgrensen satt til 4000 kroner.

Nå er det heller ikke mulig å skaffe seg vanlig festivalpass til Øyafestivalen - det er nemlig utsolgt for både dagsbilletter og femdagerspass.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder