Slik var hans psykotiske danmarksopphold

PÅ BADET: Edvard Munch (1863-1944) hadde med seg et fotografiapparat og tok dette bildet av seg selv på badet på dr. Jacobsons private klinikk i København i 1908. Foto: Munch-museet

«Munch er sinnssyk»

I København høsten 1908 blir Edvard Munch akutt psykotisk og lagt inn på en psykiatrisk privatklinikk.

  • Børre Haugstad

Artikkelen er over ti år gammel

www.munch.museum.no is parkedEdvard MunchEdvard Munch – Store norske leksikonKunstweb: Edvard Munch

- Der blir han i syv måneder, skriver Atle Næss i sin store biografi «Munch».

- Etter å ha drukket seg fra sans og samling, blir Munch akutt psykotisk, skriver Gerd Woll i den nye boken «Edvard Munch og Danmark».

Les også:«Nazi-maleri» solgt for 250 millioner

Munchs forhold til Danmark er nå viet en egen utstilling i Munch-museet.

Les mer om Edvard Munch:**Munch-museet**Wikipedia: Edvard Munch

Det hjalp ikke Munch at han hadde fått sitt store internasjonale gjennombrudd i Berlin i 1902. Det er samme år som han med pistol skyter av seg et ledd av en finger, etter et traumatisk brudd med kjæresten Tulla Larsen, noe han gjenforteller igjen og igjen, år etter år, til venner.

- Forfulgt

- Munch føler seg forfulgt av Tulla og tidligere venner. Han drikker som en svamp, sier Petra Pettersen, kurator for utstillingen.

Hans juristvenn Gustav Schiefler skriver til sin kone at «Munch hadde ødelagt magen med kaldt øl, og måtte sitte neste dag og kurere den med bitter».

AVSKUTT FINGER: Munch viser sin ødelagte finger etter pistolkrangel med sin ekskjæreste. Foto: Munch-museet

Male klarte han ikke. Og føler seg forfulgt av alt og alle. Mistenksomme Munch mener snekkeren som hjelper ham med å pakke bilder til den kommende turen til København, er «en spion». Vennen mener Munch er «i oppløsningstilstand», skriver Næss.

Hans tyske boligvert mener Munch er for syk til å reise, men Munch trosser rådene og kommer seg om bord på båten. Etter noen øl og drammer får han roet seg ned.

Etter en snartur til Göteborg, der Munch blir kastet ut av restauranten «Götakällaren», forstår han at en nerveklinikk er neste stopp, men stiller ikke opp og skriver at «Jeg sitter og brenner mine nerver av på whisky ved en yndig strandbredd ved Øresund, uthalende det motbydelige halve selvmord å melde meg som sanatoriemedlem...».

Er redd

Munch er redd noen vil tvinge ham til å legge seg inn, men en annen venn, advokat Harald Nørregaard, skriver at «å putte deg inn i en sinnssykeanstalt er bare sykelig hjernespinn, forsterket ved følgene av alkoholmisbruk». Munch vurderer å kontakte sin trofaste kausjonist, dr. Karl Wefring, som er blitt direktør ved Hedemarkens Amts Sindssygeasyl.

Situasjonen blir bare verre og verre for Munch i København, der han begynner å dempe angsten med alkohol om morgenen: «Hvor deilig var minuttene etter at vinen hadde døyvet».

Fikk lammelser

Det ender med at han begynner å få lammelser i høyre siden av kroppen, og Munch tror selv han har hatt et lite slag.

MALER PSYKIATEREN: Munch maler dr. Jacobson. Foto: Munch-museet

- Munch får på denne tiden beskjed om at dersom han fortsetter med denne livsstilen et år til, så kommer han til å dø, sier Pettersen.

Grytidlig lørdag 3. oktober 1908 får Munchs danske venn og lyriker Emanuel Goldstein telefon fra Wieds hotell, om at «Munch er sinnssyk». Hele natten hadde Munch hørt stemmer på gaten som skjelte ham ut. Han byttet rom, men hans hallusinasjoner fortsatte, Munch skjelte ut resepsjonisten og påsto det var kommet «en bande for å ta ham».

Noen timer senere blir han lagt inn på dr. Jacobsons privatklinikk i Kochsvej 21.

Munch var ikke bortskjemt med omsorg, så med alkoholnekt, null sigaretter og unge sykepleiere, kviknet Munch overraskende fort til, selv om den gode helsen var skjør, og han skriver brev til venner om at han endelig har kommer et sted med «giftfrie kvinner».

Utstilling

Munchs venner organiserte så en stor utstilling i København.

- Det er ikke bare en vill nordmann, men en internasjonal berømthet som er på besøk, skriver Næss om pressens dekning av utstillingen.

De unnlater heller ikke å nevne at Munch hadde solgt malerier til den svenske bankmannen Ernst Thiel for utrolige 30 000 kroner. Bildene henger i dag i Thielska Galleriet i Djurgården i Stockholm.

Når så Nasjonalgalleriets nye direktør Jens Thiis søkte departementet om 10 000 kroner for å kjøpe Munch-malerier, og fikk innvilget summen etter fire - 4 - dager, samt at Blomqvist laget en stor todelt utstilling som innbrakte nesten 20 000 kroner, og Munch i tillegg fikk St. Olavs Orden, var oppturen bratt og god.

30. april dro Munch sammen med sin unge slektning Ludvig Ravensberg til Frederikshavn og tar båten til Kristiansand vel vitende om at bankkontoen var stappfull. På noen måneder hadde han solgt kunst tilsvarende årslønnen til hundre - 100 - funksjonærer den gangen.

MUNCH-EKSPERT: Kurator Petra Pettersen har ansvaret for Munch-museets danmarksutstilling. Foto: Børre Haugstad

Mer om

  1. Kultur

Flere artikler

  1. Knausgårds Munch-utstilling er en genistrek: Kunstanmeldelse: «Mot skogen - Knausgård og Munch»

  2. Munch-jubileet får 5 millioner på statsbudsjettet

  3. Anmeldelse av «Munch 150»: Munchs parademarsj

  4. Krever at Munch-direktør suspenderes

  5. «Skrik» skal selges på auksjon

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder