Paolo Vinaccia begraves tirsdag: – Jeg har hatt et flott liv

Artistveteranen og trommevirtuosen Paolo Vinaccia døde 5. juli. Tirsdag ettermiddag begraves han fra kulturkirken Jacob i Oslo.

Det er en fullsatt kirke av venner og kolleger som vil ta et siste farvel med den populære jazztrommisen.

les også

Paolo Vinaccia er død

Begravelsen startet med en video hvor Vinaccia selv snakket om seg selv og sitt liv.

– Beklager den sterke åpningen, sier Vinaccia i videoen.

– Jeg har hatt et flott liv, gode venner og en flott kone. Jeg vet ikke hvor jeg skal, men ikke vent noen mailer eller Facebook-innlegg, sier han videre, til stor applaus fra kirkerommet.

SISTE REISE: Kisten ble stroppet fast på planet til en pickup og kjørt bort. Foto: Trond Solberg, VG

– Glemmer han aldri

En av de mange som har møtt opp i kulturkirken for å ta farvel er Christer Falck, som har hjulpet til med organiseringen av begravelsen til den italienskfødte musikeren sammen med Paolos musiker kolleger Bendik Hofseth og Knut Reiersrud.

– Paolo var stor. Jeg tror 99 prosent av Norges befolkning har en plate som han har vært med på. De som har sett ham live glemmer han aldri, sier Falck til VG før begravelsen starter.

På vegne av Artist Norge holdt Falck også tale i begravelsen, hvor han blant annet nevnte at Vinaccia var den letteste artisten han hadde jobbet med. Så lenge han fikk det slik han ville.

DELTOK: Christer Falck organiserte begravelsen til jazztrommis Paolo Vinaccia. Foto: Trond Solberg, VG

Paolo Vinaccia kom til Norge fra Italia i 1979 og har siden spilt på nærmere 300 plater. Han hadde en sjelden høy stjerne hos norske jazz- og rockmusikere.

Han har deltatt på over hundre album. Den første var «Sami Ædnan» (1981) med Mattis Hætta og Sverre Kjelsberg. Han har i tillegg spilt sammen med flere norske artister, blant annet Morten Harket, Jan Eggum, Kari Bremnes og Terje Rypdal.

MIRAKELMANNEN: Trommeslageren Paolo Vinaccia ble diagnostisert med uhelbredelig kreft i 2009 med beskjed om at han bare hadde noen måneder igjen å leve. Foto: Mattis Sandblad

Bare tre dager før han døde ble Vinaccia tildelt den høythengende æresprisen til Oslo Jazz Festival, Ellaprisen.

– Jeg kan ikke se noen som fortjener den bedre enn deg, sa styreleder i Oslo Jazz Festival, Ellen Horn, da hun overrakte prisen, som egentlig ikke skulle vært utdelt før i august.

les også

Paolo Vinaccia: Mirakelmannen

Pluss content

Da han døde hadde Vinaccia har levd med kreft i kroppen i over ni år etter at han i november 2009 fikk konstatert at han hadde ondartet svulst i bukspyttkjertelen. Samtidig fikk han beskjed av legene at han mest sannsynlig bare hadde to måneder igjen å leve. Av mange ble han omtalt som mirakelmannen.

– Trodde jeg var forberedt, siden han har vært i krigen med kreft i 10 år, men det var jeg tydeligvis ikke. Det var helt knusende, fortalte Knut Reiersrud til VG samme dag som Paolo Vinaccia døde.

Etter at han i 2017 fikk en ny dødsdom fra legen på Ullevål sykehus med beskjed om at han hadde to måneder, kanskje tre igjen å leve, bestemte han seg for at han ville gifte seg med kjæresten og billedkunstneren Trude Semb. Til hennes store overraskelse fridde han fra scenen midt under Norwegian Wood-festivalen i Frognerbadet i juni 2017.

les også

Ærespris til Paolo Vinaccia

Der og da, bak scenen, ble Trude og Paolo formelt mann og kone. En prest sto klar i kulissene.

– De fleste drar på bryllupsreise så fort de kan. Vi dro rett til kreftavdelingen ved Ullevål, fortalte hun til VG Helg i 2018.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder