Prins Harry hyller den norske kongefamilien

Gir ros for å ta til orde mot rasisme.

Publisert:

Det skriver The Independent.

Prins Harry hyller kong Harald for å gå foran i kampen mot rasisme som et godt eksempel, i et intervju med TV-kanalen ABC.

38-åringen berømmer den norske kongen for å ha uttalt seg til forsvar for prinsesse Märtha Louises forhold til Durek Verrett.

Tidligere denne uken gjorde prins Harry et stort intervju med TV-kanalen ITV. Du kan se hele intervjuet eksklusivt med VG+.

I lys av parets utsagn om rasistiske kommentarer rettet mot dem har kong Harald bedt om at den «bevisste og ubevisste rasismen» må stoppes.

– Jeg gratulerer dem enormt med det. Og jeg tror ikke de har fått nok ære for det de har gjort, sier Harry.

– Men det er stort. Og det trengs mer av det.

I intervjuet kritiserer hertugen av Sussex den britiske pressen for deres behandling av hans kone Meghan.

Intervjuer Michael Strahan viser til hvordan andre monarker har fordømt rasisme, som at Willem-Alexander, kongen av Nederland, har erkjent og beklaget rollen slaveri og kolonialisme har hatt i å forme hans land.

Harry påpeker at han mener det britiske monarkiet har behov for modernisering. Videre sier han at hva rasisme angår, synes han ikke at Storbritannia som land er fordomsfullt – men at den britiske pressen er det.

Märtha og Durek refset pressen

På nyttårsaften gikk både prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett ut på sine respektive Instagram-kontoer og kritiserte norsk presse for ikke å ha gitt nok oppmerksomhet til kong Haralds utsagn om rasisme.

De viser der til den omfattende pressemeldingen som gikk ut 8. november, i forbindelse med nyheten om at prinsessen skulle slutte å representere det norske kongehuset.

Der het det blant annet:

«De rasistiske holdningene Durek Verrett har vært utsatt for, spesielt på sosiale medier, tar vi sterk avstand fra. Det er en styrke at Kongehuset reflekterer det etniske mangfoldet som finnes i Norge.

Det kan være vanskelig å sette seg inn i hvordan direkte eller indirekte, bevisst eller ubevisst rasisme kan oppleves, for oss som ikke står i det selv. Det er dessverre mange i Norge i dag som opplever diskriminering og rasisme.

Dette må vi i fellesskap arbeide for å få slutt på.»

Märtha Louise kritiserer i sitt innlegg norsk presse for ikke å ha nevnt denne delen av pressemeldingen.

I innlegget nyttårsaften lufter Durek Verrett for sin del en teori om at norsk presse er redde for å miste sitt «hat-momentum» mot ham.

– Dette er første gang noen av monarkene har uttalt seg mot rasisme offentlig. Dette burde være globale nyheter!, skriver han.

– Men i stedet skjuler pressen det og driver med tull om at min elskede trekker seg fra sine plikter for å fokusere på en alternativ medisinvirksomhet med meg. Som er løgn. Hun har sine egne aktiviteter.

Intervjuet med prins Harry er i anledning hans nye bok, «Spare». Tittelen spiller på uttrykket «the heir and the spare» – altså «arvingen og reserven», som er rollene til henholdsvis storebror William, som er tronarving, og Harry selv.

Biografien slippes i dag, tirsdag 10. januar.

Der forteller blant annet prins Harry om en konfrontasjon i 2019, som skal ha endt med at prins William (40) gikk til fysisk angrep.

«Alt skjedde så fort. Så veldig fort. Han grep meg i kragen, rev av meg halskjedet og slo meg i bakken», skriver Harry i boken.

Det er forventet at selvbiografien vil føre til at forholdet mellom prins Harry og resten av den britiske kongefamilien forverres ytterligere.

Nylig avdøde dronning Elizabeth og kong Harald var tremenninger. De har felles oldeforeldre, kong Edvard VII og dronning Alexandra, som var foreldre til dronning Maud.

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no