HYLLES: Jo Nesbøs univers fenger både store og små. Nylig hadde boken «Doktor Proktors prompepulver» premiere på kino. Kristoffer Joner og Atle Antonsen topper rollelisten i filmatiseringen av boken. Foto: Annemor Larsen

Jo Nesbø rett til topps i Danmark

Jo Nesbøs (53) nye kriminalroman «Sønnen» er gått rett til topps på bestselgerlistene i Danmark.

 • Sølvi Wærhaug

Artikkelen er over seks år gammel

- Vi utga «Sønnen» fredag. Det er fantastisk, sier Nanna Rørdam Knudsen i Jo Nesbøs danske forlag Modtryk.

«Sønnen» er gått rett inn på førsteplass på bestselgerlistene til to danske bokhandlerkjeder. Det er bestselgerlisten til kjeden Arnold Busck som har 30 butikker i Danmark og til kjeden Bog&ide.

- Hvor mange bøker har dere solgt?

- Vi har solgt 25.000 eksemplarer av «Sønnen». Vi har trykket boken i et førsteopplag på 35.000 eksemplarer og nå må vi nok snart trykket et nytt opplag, sier Nanna Rørdam Knudsen.

EROBRER USA: Toppet bestselgerlisten til The New York Times

Hylles av kritikerne

Det danske forlaget utgir alle Jo Nesbøs bøker. De har solgt ca. 1,4 millioner eksemplarer av hans voksenbøker, samt en god del tusen av hans Doktor Proktor - bøker for barn.

- Vi er jo vant til at det går bra med Nesbø, men vi har vært spent på hvordan folk tar i mot en bok uten Harry Hole, og det ser ut til å gå bra. Folk i Danmark liker Jo Nesbø. Han har fått veldig gode kritikker for den nye boken også, det er fem og seks stjerners anmeldelser over hele linjen, sier Nanna Rørdam Knudsen.

Politikens anmelder Bo Tao Michaelis gir «Sønnen» fem hjerter og kaller boken heseblesende og kjempespennende. «Hvis du visste hvilken ond og organisert kriminell verden du seiler i møte, ville du ikke turt å lukke et øye på Oslobåten», skriver Michaelis.

RØPTE DETALJER: Forfatteren røpte noe av innholdet

Ekstra Bladet kaller Jo Nesbøs bok for «En perlerække av røvhuller» og mener den kan bli årets beste kriminalroman. «Riktignok er vi i starten på året, men det skal godt gjøres hvis noen skal vippe «Sønnen» fra pallen som årets beste kriminalroman. Og så helt uten Harry Hole», skriver Marie Louise Toksvig i Ekstra Bladet og gir boken karakter 6.

Måtte utvide opplaget

Berlinske gir boken 5 av 6 stjerner. I sin anmeldelse av boken skriver Merete Reinholdt : «Det er sjelden at kriminalromaner er så direkte fortalt og samtidig er så mye mer enn ren underholdning. Men Nesbø er en mester¿»

I Jo Nesbøs nye kriminalroman møter vi en ung mann på hevntokt, han vil gjenopprette sin fars ære. VG 's anmelder Sindre Hovdenakk ga boken terningkast fire. «Sønnen» ble lansert i et førsteopplag på 185.000 eksemplarer. Bare «Politi»,. den tiende boken om Harry Hole, hadde et større førsteopplag - det var på 220.000 eksemplarer.

Men førsteopplaget på «Sønnen» var ikke nok. Et nytt på 20.000 eksemplarer er under trykking, så nå er totalopplaget oppe i 205.000 eksemplarer.

CELEBERT SELSKAP: Hollywood-stjerne på middag med Nesbø i Oslo

«Sønnen» går ventelig rett til topps på bestselgerlisten til Den norske bokhandlerforening også, når den kommer senere denne uken.

Mer om

 1. Kultur

Flere artikler

 1. Nesbø topper listene i Norge, Danmark og England

 2. Channing Tatum kom på eget initiativ

 3. Ny Harry Hole i tidenes førsteopplag

 4. Jo Nesbø: Bestselger i Storbritannia

 5. Pluss content

  Nesbø fikk ikke gi ut bøker under annet navn

Fra andre aviser

 1. Tidenes største boklansering i Norge: «Jeg var lei meg etter den forrige boken, for da virket det som om Harry Hole døde»

  Aftenposten
 2. Nesbø inn på britisk boktopp-igjen

  Aftenposten
 3. Jo Nesbø sendte en singel venninne for å teste Tinder-sjekking. Selv feiget han ut.

  Bergens Tidende
 4. Jo Nesbø sendte en singel venninne for å teste Tinder-sjekking. Selv feiget han ut.

  Aftenposten
 5. Jo Nesbø-bok blir DiCaprio-film

  Aftenposten
 6. Død snø

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no