FRISTEN GÅTT UT: Muligheten for å søke om sluttpakke i TV 2 gikk ut ved midnatt lørdag forrige uke. Fra tidligere har omlag 60 ansatte fått innvilget sluttpakke. Nå er antallet 63 totalt. Foto: Vidar Ruud NTB scanpix

TV 2-krisen: 63 har fått innvilget sluttpakke

63 har fått innvilget sluttpakke i TV 2, mens noen har fått avslag på søknaden. Det vil likevel være ytterligere behov for å redusere antallet årsverk i kanalen.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

I januar kom første tegn på at TV 2 skulle stramme inn, og kanalen gikk den gang ut og informerte om at de skal kutte 350 millioner kroner frem til 2020.

Første fase var å tilby frivillige sluttpakker til kanalens rundt 850 ansatte.

Fra tidligere har redaksjonsklubben uttalt at om lag 60 av disse har fått innvilget sluttpakke, men etter at søkerfristen gikk ut lørdag forrige uke, har ikke TV 2 ønsket å kommentere rundt sluttpakkerunden.

TV 2-profilen: – Her er det bare å ta pengene og løpe

HAR TAKKET FOR SEG: Nyhetsanker i TV 2 Mah-Rukh Ali er en av dem har takket ja til sluttpakke. FOTO: KLAUDIA LECH, VG Foto: Klaudia Lech VG

Fikk avslag på søknad

Fredag letter imidlertid kanalen på sløret og i en pressemelding kan TV 2 informere om at det nå dreier seg om totalt 63 innvilgede søknader.

– Vi er glade for at vi allerede i første runde av denne prosessen kom i mål med 63 frivillige løsninger, sier organisasjons- og kommunikasjonsdirektør Sarah C.J. Willand.

– I det større bildet er det riktig å si at 63 sluttpakker er et høyere antall en det vi forholdt oss til da vi forhandlet sluttpakker i mai, sier nestleder i redaksjonsklubben i TV 2, Stein Akre.

Antallet sluttpakker kunne ikke offentliggjøres på et tidligere tidspunkt, av hensyn til medarbeidere som inntil nylig har vært i prosess med sine søknader, heter det i en pressemelding.

– Også medarbeidere som søkte helt til fristens utløp har krav på ryddig og konfidensiell behandling av sine søknader. Vi har vært tydelige på at vi ikke ønsker å kommentere eller offentliggjøre antallet innvilgede sluttpakker før alle samtaler var sluttført, sier Sarah C.J. Willand.

Til Medier24 opplyser kommunikasjonsdirektøren at noen også fikk avslag på sine søknader om sluttpakke.

– Det er et lite antall, en håndfull søknader, som vi har måttet si nei til. Det handler om at det er nøkkelkompetanse, stillinger som vi hadde måtte erstattet, sier hun og legger til at de ansatte det gjelder, har valgt å fortsette i kanalen.

SLUTTPAKKE: Nils Gunnar Lie har også takket ja til sluttpakke i kanalen. FOTO: ERLEND DAAE / VG Foto: Erlend Daae VG

Frykt

Flere frykter imidlertid oppsigelsesspøkelset, og nøyaktig hvor mange ansatte som må gå, vet hverken klubben eller ledelsen i TV 2 ettersom dette er første fase i moderniseringsplanen som har fått merkenavnet «TV 2 i 2020».

Så du denne? Redaksjonsklubben i TV 2 fraråder medlemmene å ta sluttpakke

Selv om 63 medarbeidere fikk innvilget sine sluttpakkesøknader, vil det være ytterligere behov for å redusere antallet årsverk i TV 2, informerer kanalen. Etter det VG har grunn til å tro, skal det dreie seg om opptil ytterligere 120 stillinger.

– Det er et tall jeg overhodet ikke kan kommentere. Men vi tar til etterretning at ledelsen har sagt at ytterligere nedbemanninger blir nødvendig. I den situasjonen mener vi bestemt, og vil jobbe hardt for, at også dette blir basert på frivillighet, sier Stein Akre.

– Hvordan er stemningen blant de ansatte nå?

– Hele TV 2 går nå og venter på allmøtet neste uke, der ledelsen skal presentere hvordan «nye TV 2» skal se ut. Så avventende er nok ordet, sier Akre.

– De første sluttpakkene i denne omgang er nå altså klare. Utløser det noe av spenningen?

– Dette er en prosess som har tatt veldig lang tid. Og det er klart at en slik prosess tærer på alle. Og alle ser frem til avklaring. 63 er mange; det er kolleger og venner. Men frivillighet er jo tross alt langt å foretrekke, fremfor oppsigelser. Så oppsigelser er hva alle tre involverte fagforeninger nå jobber knallhardt mot, sier Stein Akre.

SLUTTPAKKE ETTER 23 ÅR: Signe Tynning tørket tårer da hun hadde sin siste sending som programleder for «God morgen Norge» i oktober 2015. Foto: Jan Petter Lynau VG

– Smertefullt

TV 2s omsetning har utviklet seg svakere enn budsjettert. Etter syv måneder skal kanalen ligge 100 millioner bak budsjett, ifølge Kampanje.

Blant de ansatte som har uttrykt bekymring rundt kanalens nedskjæringer er den profilerte sportskommentatoren Davy Wathne.

– Jeg tror det blir blodig og fryktelig tøft – mye styggere og smertefullt enn vi har gått rundt og trodd, sa han til VG i slutten av august.

Ifølge TV 2 er det en overvekt av Oslo-baserte medarbeidere innenfor de redaksjonelle områdene som har fått innvilget sluttpakke i denne runden.

Fra tidligere er det kjent at blant andre TV-profilene Nils Gunnar Lie, Jan Øyvind Helgesen, Signe Tynning, Mah-Rukh Ali og Jan Ove Ekeberg har tatt sluttpakke. I sportsavdelingen forsvinner Jahn Ivar «Mini» Jacobsen, Thomas Aune, Freddy dos Santos, Ole Martin Årst og Aleksander Schau, men ikke alle disse har vært fast ansatte i kanalen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder