Petter Skavlan skriver manus til den nye filmen om Jan Baalsrud og det menneskelige dramaet i Nord-Troms i 1943. Foto: NTB Scanpix

Zwart og Skavlan jobber med Baalsrud-filmen

Når regissør Harald Zwart og manusforfatter Petter Skavlan skal lage film om Jan Baalsruds høydramatiske flukt fra tyskerne, bygger de historien på research gjort av Baalsruds tremenning Tore Haug.

  • Tom Bakkeli

Artikkelen er over seks år gammel

- Vi jobber aktivt med filmen nå. Jeg skriver manus, basert på boken til Tore Haug, åpne kilder og egen research, sier Petter Skavlan. Han er kjent for et større publikum som manusforfatteren til filmen Kon Tiki.

Les også på VG+: Hadde Jan Baalsrud ni liv? (Krever innlogging)

Som det fremgår av reportasjen om Baalsrud i lørdagens utgave av VG Helg var det mye som ikke ble fortalt i Arne Skouens Oscar-nominerte film «Ni Liv» fra 1957. Filmen bygde på britiske David Howarths bok.

Tore Haug

Likte ikke «Ni Liv»
- Jan likte ikke boka «Ni Liv», sier Tore Haug. Legen fra Jessheim brukte seks år på å oppsøke alle de som hadde vært i kontakt med Jan Baalsrud i Troms, og han lette i Hjemmefrontmuseet og museer i Tyskland og USA. I 2001 utga han sammen med norsk-amerikanske Astrid Karlsen Scott boka «Jan Baalsrud og de som reddet ham.

- Jeg hadde en meget god kilde i Jans egen bror, som visste veldig mye. Vi fikk også tilgang til en del materiale som forfatteren Kjell Fjørtoft hadde samlet i et arkiv i Washington, D.C., forteller Tore Haug.

Han var også til stede under deler av innspillingen av NRK-serien om Baalsrud, og traff spesialsoldatene Rune Gjeldnes og Ronny Bratli som gikk opp det meste av ruten.

Flott med hjelperne

- Det er flott at de forteller historien også om hjelperne, slik at unge mennesker i dag får et riktigere inntrykk av det som skjedde, sier Tore Haug.

Harald Zwart og Petter Skavlan vil kalle sin film «Den Tolvte Mann», eller «The 12th Man».

- I tillegg til Baalsrud utrolige flukt, vil vi fokusere på de tyske soldatene som var i Troms, om mannskapet på fiskeskøyta Brattholm som ble torturert og drept, sier Petter Skavlan.
Filmmakerne jobber nå hardt med budsjettet, nedbrekket, spilleplanen og finansieringen før de skal begynne castingen av skuespillere.

På kino

NRK-serien «I Baalsruds fotspor» blir sendt i fem deler, med start 9. januar. 3. januar blir det spesialvisning på Ringen kino i Oslo, og på Aurora kino i Tromsø vil filmmakeren Tom Edvinsen og spesialsoldatene Rune Gjeldnes og Ronny Bratli fortelle litt om arbeidet før filmen blir vist.

Flere artikler

  1. Thomas «Fingern» Gullestad blir Jan Baalsrud

  2. Pluss content

    Hadde Jan Baalsrud ni liv?

  3. Pluss content

    Hadde Jan Baalsrud ni liv?

  4. Thomas «Finger'n» Gullestad gråt da han kom hjem fra filminnspilling

  5. Korrekt eller ikke - «Den 12. mann»-regissøren klar for å ta debatten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder