Erna Solberg: – Husker allsang til Bowie i kjelleren til en venninne

Iselin Steiro jobbet med Bowie: – Han var mild og omsorgsfull

I BELIZE: Morten Faldaas (midten) fikk møte David Bowie i forbindelse med en filminnspilling sammen med Bowies kone Iman. Her fra settet til filmen «Heart of Darkness», i 1993. Foto: Harald Henden , VG

Norsk skuespiller møtte Bowie i jungelen: – Usedvanlig hyggelig kar

Skuespiller Morten Faldaas (56) fikk servert kaffe fra selveste David Bowie, i en campingvogn midt inne i jungelen i Belize.

 • Marthe Berg
 • Borghild Maaland
 • Camilla Norli
 • Stein Østbø

Artikkelen er over fire år gammel

Morten Faldaas tilbragte en ukes tid sammen med David Bowie i 1993. Da befant de seg i jungelen i det mellomamerikanske landet Belize, der Faldaas var med i filmen «Heart of Darkness», med blant andre John Malkovitch, Tim Roth og Bowies kone Iman.

Bakgrunn: David Bowie er død- holdt kreftsykdommen skjult

– Plutselig en dag på settet, i campingvogna Iman og jeg delte, så satt det en kar med ryggen til. Han snudde seg og sa; hei – jeg er David Bowie, forteller Faldaas til VG.

– Jeg ble helt starstruck, men skjønte raskt at dette var en usedvanlig blid, hyggelig og liketil kar. Han var en forelska mann som ville være sammen med kona si, og siden det er mye venting på filmsett, så pratet vi mye sammen, fortsetter Faldaas.

Verdensstjerner og toppolitikere sørger: Les kondolansene her

STOR BOWIE-FAN: Skuespiller Morten Faldaas. Foto: Roger Neumann , VG

Bowie måtte servere kaffe

– Bowie var mitt store forbilde i tenårene. Han traff meg rett og slett midtskips. Det å sitte langt uten i en jungel og prate om norsk litteratur, om kunst, om Odd Nerdrum og andre norske kunstnere var flott. Bowie var så varm, han hadde humør og mye humor. Han var kvikk i replikken; en slags sofistikert cockney, sier Faldaas.

I løpet av tiden i Belize måtte musikk-legenden finne seg i å være praktiske håndlanger for Iman og Faldaas.

BESØKTE KONA: Morten Faldaas og David Bowies kone Iman, under innspillingen av filmen «Heart of Darkness». Foto: Harald Henden , VG

– Iman sa til han; David – husk at nå er du på besøk hos Morten og meg, så da får du gjøre nytte for deg ved å montere kaffemaskinen og servere oss kaffe. Så drar du og kjøper tilbake de sigarettene du har røkt opp for Morten, sier Faldaas.

De siste bildene av David Bowie: Smilende Bowie hilste på fansen - en måned senere var han død

Etter oppholdet i Belize fikk alltid Faldaas henvendelse og hilsen fra Bowie når han spilte i Norge.

– Da vi dro fra filmsettet i Belize MÅTTE jeg få sagt til ham hva han hadde betydd for meg musikalsk. Så jeg fortalte ham hvordan han hadde preget mitt liv. Da lo han, og sa at det var hyggelig å høre. Så sa han: «Jeg har bare laget musikk. Snart er jeg historie».

– Han var en stor kunstner, og han var en skikkelig hyggelig god gutt, sier Morten Faldaas.

VG har vært i kontakt med Odd Nerdrums kone Turid Spildo, som opplyser at han ikke har anledning til å kommentere saken.

Kommentar: Det vandrende kunstverket

Abel: – Som Mozart

Morten Abel (53) var midt i målgruppen da Bowie herjet som mest på 1970- og 80-tallet.

– Bowie var soundtracket til mine tenår. Og tenårsangsten, sier Abel til VG.

Han forteller at det bare gikk i David Bowie på 70-tallet, helt frem til «Lets Dance»-perioden.

– For meg som artist, betydde han at man kunne ha et uttrykk som artist som ikke trengte å forklares, og som det heller ikke nødvendigvis fantes noe forklaring på. Som Mozart, vil han aldri bli glemt, sier Abel, og fortsetter:

– Mine favorittalbum er «Station To Station», «Low» og «Scary Monsters», pluss live-albumet «Stage». Det var en fantastisk tid. Jeg kjenner ennå lukten av de albumene, og av gutterommet hvor jeg hørte dem.

ALDRI GLEMT: Popartisten Morten Abel mener David Bowie har etterlatt historiske spor, på samme måte som Mozart. Foto: Erik Holsvik , Erik Holsvik

Nesbø: – En gigant er gått bort

Jo Nesbø (55) er en av mange som understreker hvor mye David Bowie har betydd for musikkhistorien.

– Det finnes anledninger for store ord, og dette er en av dem: En gigant er gått bort. David Bowie var en av de største, helt der oppe sammen med The Beatles, sier han til VG.

Han forteller at han har vokst opp med Bowies udødelige klassikere, og kan knytte ulike album til ulike perioder i livet.

– Fra jeg var 11 til rundt 13 år sovnet jeg og broren min inn til en kassett med «Honky Dory» og - da den gikk i stykker - en med «Pin-Ups» på den ene siden og «Aladdin Sane» på den andre. «Ziggy Stardust» måtte jeg ned til Lars Tore for å høre, forteller Nesbø, og fortsetter:

– Jeg fikk «Station To Station» av min første kjæreste og tok med «Scary Monsters» til militærtjeneste i Finnmark. Mye, altså, men likevel, jeg er bare nok en person som kan fortelle om et liv med David Bowie. Og nå er han borte. Det vil si, det er han ikke, ikke vår David Bowie, ikke så lenge vi som fortsatt er her lytter til musikken hans. Og vi kan jo håpe at det er noe i det han synger, at nå venter det en stjernemann i himmelen på oss.

Les også: David Bowies ekskone vet ikke at han er død

VOKSTE OPP MED BOWIE: Jo Nesbø har ulike minner knyttet til David Bowies ulike album - helt fra han var 11 år til han reiste i militæret. Foto: Jan Petter Lynau , VG

Steiro: – Han var mild og omsorgsfull

Supermodell Iselin Steiro (30) jobbet tett med David Bowie under innspillingen av musikkvideoen til låten «The Stars (Are Out Tonight)». Hun minnes den avdøde musikeren som en av de største på sitt område.

– Det var en stor ære for meg å jobbe med ham. Han var en mild, god og omsorgsfull person, som det var utelukkende positivt å jobbe med, sier hun til VG.

Steiro spilte i videoen en ung versjon av David Bowie, foran og sammen med artisten selv.

– Jeg vil si at han er en av de største i pophistorien, både på grunn av musikken, men også fordi han hadde evnen til å fornye seg selv. Tenk bare på alle karakterene han skapte, som glamrockeren Ziggy Stardust, sier hun, og legger til:

– Han var en ekte kunstner.

Se bildene: Slik var livet hans

HYLLER BOWIE: Supermodell Iselin Steiro kjente Bowie personlig, etter å ha jobbet med han under en musikkvideoinnspilling. Her sammen med ektemann og skuespiller Anders Danielsen Lie. Foto: Krister Sørbø , VG

Erna Solberg: – Musikken vil leve lenge

Statsministeren mottok nyheten om at pop- og rockikonet David Bowie har gått bort med stor sorg.

– Jeg har mange gode minner til musikken til David Bowie. Jeg husker særlig godt en fest i kjelleren til en venninne, hvor vi hadde allsang til «Ashes To Ashes», sier hun til VG, mandag morgen.

Send din siste hilsen til rockelegenden her!

Hun forteller at hun, i likhet med mange andre, ikke hadde registrert at David Bowie var alvorlig syk. Senest fredag, for tre dager siden, ga artisten ut sitt siste album.

– Jeg mener han er en av de virkelig store artistene i min tid. Ikke minst var mye av hans musikk det jeg lyttet til og det vi spilte på 1970- og 80-tallet, sier Solberg, og fortsetter:

– Han var en stor artist, og musikken hans kommer til å leve veldig lenge, til tross for at han døde altfor ung.

Solberg utelukker ikke at Bowie kan ha planlagt sin egen begravelse, og kanskje også skrevet musikken, ettersom det nå viser seg at han var alvorlig syk i mange måneder.

VG+: Les stor sak om David Bowies karriere her (Krever innlogging)

MENER MUSIKKEN VIL LEVE: Statsminister Erna Solberg hadde et sterkt forhold til David Bowies musikk i sin ungdom. Foto: Harald Henden , VG

Sørensen: – Han var en brøytebil

Regissør Per Olav Sørensen, kjent fra blant annet «Kampen om tungtvannet» og «Halvbroren» hyller David Bowie som en modig og kompromissløs musiker og artist.

– Bowie viste vei når det gjaldt mot og frihet i det musikalske, sier Sørensen til VG, og fortsetter:

– Han var en brøytebil. Jeg var DJ i perioden 1979-83 og spilte mye Bowie. Alt fra den rocka Ziggy Stardust til popikonet i gul dress. Uansett hvilken stil han hadde, så var den så bevisst sammensatt. Og midt i all sin kompromissløshet og sitt mot var han en mild person. Han gjorde veldig mye for å hjelpe andre i det skjulte. Han var et sterkt forbilde.

VISTE VEI: Regissør Per-Olav Sørensen minnes David Bowie som en legende, både som artist og som person. Foto: Frode Hansen , VG

Les også

 1. Kjendisene i sorg over David Bowie

  Verdensstjerner og toppolitikere deler sine kondolanser etter at det ble kjent at legenden David Bowie døde søndag, 69…
 2. David Bowie er død - holdt kreftsykdommen skjult

  I 18 måneder holdt han kampen mot kreften skjult for omverden. Søndag døde David Bowie (69) kun to dager etter å ha gitt…
 3. David Bowie kommer aldri tilbake på en scene

  I hele elleve år har fansen gått rundt med et håp om at David Bowie (68) en dag skulle returnere til scenen.
 4. Bowies siste album er utsolgt

  Fansen er knust etter David Bowies død, og flere har skaffet seg hans siste album i morgentimene mandag.
 5. De siste bildene av David Bowie (69): Smilende Bowie hilste på fansen - en måned senere var han død

  David Bowies bortgang kom som et sjokk på mange. Pop- og rockeikonet har vært kreftsyk i 18 måneder, men har holdt…

Mer om

 1. David Bowie

Flere artikler

 1. Pluss content

  Torgrim Eggen: David Bowie - alltid et skritt foran

 2. Kjendisene i sorg over David Bowie

 3. Ser du hvem hun er datteren til?

 4. Pluss content

  Julequiz

 5. De lokale redningsaksjonene

Fra andre aviser

 1. Mine 40 år med Bowie

  Fædrelandsvennen
 2. David Bowie (1947-2016). «Det største ikonet er borte»

  Aftenposten
 3. - Hvis ikke disse ordene får deg til å sveve litt, kan jeg ikke hjelpe deg. For en fantastisk låt!

  Aftenposten
 4. David Bowie viser hvem som er stjernen

  Aftenposten
 5. Bowie til topps i USA for første gang

  Aftenposten
 6. Bowie på lerretet

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no