POPKOMET: Sigrid Raabe, her i aksjon ved Bergenfest i sommer. Foto: ODDBJØRN STEFFENS/GONZALES
POPKOMET: Sigrid Raabe, her i aksjon ved Bergenfest i sommer. Foto: ODDBJØRN STEFFENS/GONZALES

Sigrid Raabes USA-turné koster flesk

RAMPELYS

20-åringen fra Ålesund satser hardt på å knekke det amerikanske markedet. Det er ikke billig.

Publisert:

Med den bejublede singelen «Don't Kill My Vibe» har Raabe, som går under artistnavnet Sigrid, gått fra tilnærmet null til massiv oppmerksomhet de siste månedene – både i og utenfor Norge.

Les også: Astrid S svidde av millionbeløp på turné

I sommer turnerer hun flittig i hjemlandet, og litt utenlands – blant annet holdt hun en godt besøkt Roskilde-konsert 30. juni. Låten «Plot Twist» har også fått fart på seg.

Til høsten skal Sigrid imidlertid brette opp ermene og satse hardere, i landet de fleste popartister fremfor alt ønsker å «breake»: USA.

Så du? Aurora mangedoblet honoraret

Der har hun planlagt 22 konserter på 31 dager, i september og oktober. Spillestedene har kapasitet fra 800 til 2400 tilskuere, foruten to festivaler som huser 30.000 og 40.000 mennesker.

Stort tilskudd

Honoraret er det samme over alt: For 40 minutters konsert betales det ut 8500 norske kroner.

Unntaket er festivalene, hvor hun får det tidobbelte: 85.000 kroner.

Få med deg: Gikk i underskudd, tjente millioner

Personlig får Sigrid 3000 kroner per spillejobb, i likhet med de øvrige fire musikerne som er med henne.

Dette fremgår av budsjett levert inn i forbindelse med søknad om reisetilskudd fra eksportorganisasjonen Music Norway, som disponerer midler fra Utenriksdepartementet og Kulturdepartementet.

Music Norway går inn med 150.000 kroner i reisetilskudd til turneen, som har et totalbudsjett på 1.083.000 kroner.

Mer: Apple satser tungt på Sigrid

Budsjettet inkluderer blant annet 183.000 kroner i egenfinansiering, og en kvart million i turnéstøtte fra Raabes plateselskap.

Like fullt er det beregnet et underskudd på 743.000 kroner.

Tror på avkastning

Den største utgiftsposten er reise- og hotellkostnader på 440.000 kroner. Honorar til musikerne kommer på 330.000 kroner. Lydtekniker og turnémanager får 88.000 kroner hver, manager får 51.000 kroner.

Sjekk: Elton John er fan av Sigrid

(saken fortsetter under klippet)

Raabes management Made gjør det klart i søknaden at turneen er en del av oppbyggingen for Sigrid, som skal albumdebutere våren 2018.

«Målsetting for turneen er å få spille for store mengder mennesker over store deler av USA for å profilere artist og skape fremtidige muligheter i markedet», heter det der.

Konsertanmeldelse: Sigrid på Bylarm

Made-direktør Per Mygland sier at tilstedeværelse i markedet er avgjørende for å lykkes med en USA-lansering.

– Om det er en god investering vil tiden vise, men vi ville ikke brukt så mye penger hvis vi ikke hadde tro på at det ville gi avkastning.

Se også: Sigrid får massiv ros av bransjetopper

Mygland påpeker at det fortsatt er under et halvt år siden Sigrid ble lansert med nåværende apparat i ryggen, og at ambisjonene for artisten er høye både nasjonalt og internasjonalt.

– Hun lanseres i hele verden med dertil store investeringskostnader. Profitt etter seks måneder er det ingen involverte i prosjektet som engang har drømt om, men det går raskt i riktig retning.

Her kan du lese mer om