Føler for fjæra

Ari og Harald lager festival med hjelp fra kjendisvennene

HANKØ (VG) Hyttenaboene og sommerkameratene Ari Behn (31) og Harald Zwart (38) vil ha snobbestempelet vekk fra Hankø.

  • Kirsti Hovland

Artikkelen er over 15 år gammel

Helgen 22.-25. juli setter kongeparets svigersønn den sofistikerte ferieøya i Fredrikstad-skjærgården på hodet, sammen med den innfødte Hollywood-regissøren Harald Zwart og hans kone Veslemøy: rock, teater, utekino, nysirkus og eventyr.

Leirbål og flåte

- Hele øya skal brukes og endevendes, erklærer Zwart.

- Bloksbjerg også?

- Nei, understreker Behn.

- Men det var en sommernatt på Bloksbjerg i fjor sommer der Sigvart Dagsland sang så vi fikk helt føling ..., sier Zwart.

-... men vi hadde hatt følere i fjæra før det, understreker Behn.

Booker vennekretsen

Sondre Lerche skal spille gitar ved et leirbål i strandkanten på Trouville, Sigvart Dagsland skal synge på en flåte, mens en klassisk strykekvartett skal spille på svaberget. Morten Abel skal ha konsert ved hotellet. Og 40 senger blir plassert ut i en lund ved Hankøsundet der Märtha Louise skal lese eventyr for de små, en time før midnatt ...

- Dere har det jo enklere enn andre ved at dere mer eller mindre kan booke vennekretsen deres?

- Jo, mange er venner og kommer hit på besøk uansett, men nå drysser vi disse over øya, og overskuddet skal gå til et veldedig formål, understreker Behn.

- Vi vil vise at Hankø kan være mer enn tennis og longdrinks, sier Zwart, som har tilbrakt sommerferiene siden barndommen i sveitserhuset hans bestefar kjøpte etter annen verdenskrig.

- Og Olav; jeg tror han ville vært kjempefan av festivalen vår, det ble så stille her da han forsvant, han var en stjerne her på øya, sier Zwart.

- Vi prøver jo bare å gi øya en ny nerve, sier Behn.

Digget Zwart

- Da vi overtok Bloksbjerg, fikk vi lyst til å gi noe tilbake, sier Behn, gift med prinsesse Märtha Louise i to år og sommergjest på Hankø og kong Olavs gamle landsted på tredje året.

Zwart og Behn føler ellers mye for vennskapet dem imellom.

- Hvordan fant dere hverandre?

- I Haugesund, under filmfestivalen i 2000. Der intervjuet jeg Harald for en Østfold-versjon av Natt & Dag. Jeg digget ham, det han våget, og filmene han laget. Og så våger han å komme på kant med intelligentsiaen. Det er jeg svak for.

- Vi hadde det moro som helvete, sier Zwart, som visste at intervjueren var forfatteren av «Trist som faen».

- Skjebnen ville det slik at vi skulle bli hyttenaboer på Hankø et par år senere. Jeg har det slik med Ari som man hadde det med sommervenner som liten: Jeg gleder meg til at det skal bli sommer, og til at vi kan treffes igjen, sier Zwart.

Anerkjent

Aris opplevelse av Hankø før Märtha kom inn i livet hans for tre og et halvt år siden, var fra sin fars forskjellige Colin Archer-skøyter, på vei til utallige sommerferier i Marstrand og Skagen.

- Jeg seilte forbi i årevis ..., sier Ari Behn og smiler.

Nå sitter han nærmest som kongen på haugen på Hankø og arrangerer festival.

- «Føling i fjæra» har vært et begrep Zwart har harselert med når det gjelder norske filmer, hvorfor bruker dere dette ironiske begrepet på en festival dere mener alvor med?

- Vi vil vel ta fjæra tilbake, fylle den med innhold, svarer Behn, nærmest på vegne av Zwart.

- Alle norske kunstnere har søkt til fjæra på et eller annet tidspunkt; Edvard Munch, Henrik Ibsen ... Men i norske filmer har fjæra vært brukt i utide, noe jeg, ja, har villet til livs, forteller Zwart.

Sammen med dramaturgen Tom Gulbrandsen har Zwart til de grader hatt hell med sin beskrivelse av følsomhetsgraden i norske filmer at det nå er blitt et offisielt begrep.

- For en måned siden fikk jeg brev fra Språkrådet som bekreftet at føling i fjæra nå er anerkjent som uttrykk ..., ler Zwart.

- Jeg er glad jeg har fått en venn som til de grader våger å leke og ta sjanser. Jeg får litt larger than life-følelse av Harald; han har kommet seg til Hollywood, men beholder bena på bakken, sier Behn.

Om et par uker spriker de begge med tærne i fjæra.

Flere artikler

  1. Ari arrangerer sommerfestival

  2. Avlyser «Føling i fjæra»

  3. Se, en Ari med Bart!

  4. Får kick av farens musikk

  5. Märtha og Ari: - Dette var rørende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder