NORD: Kronprinsesse Mette-Marit er for tiden på offisielt besøk i Finnmark sammen med kronprinsen. Foto: Scanpix

Hyller Mette-Marit i sameklær

(VG Nett) Profilerte norske samer synes det er positivt at kronprinsesse Mette-Marit bruker tradisjonelle samiske klær, og utfordrer samtidig kronprinsessen til å lære seg samisk.

Halstein Røyseland
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit er for tiden på offisielt besøk i Finnmark og besøkte torsdag Kautokeino - der Mette-Marit forbarmet seg over en forfrossen Nils Åke (5) i kulda.

Les også:Mette-Marit varmet Nils Åke (5)

Under torsdagens program var kronprinsessen og kronprinsen iført tradisjonelle, samiske klær. Og klesdrakten blir lagt merke til.

- Positivt

- RESPEKTFULLT: Mikkel Gaup synes det er bra at kronprinsparet ifører seg tradisjonelle sameklær. Foto: Scanpix

- Jeg synes det er positivt. Det viser at de har interesse for den samiske kulturen, og det er morsomt for lokalbefolkningen at hun viser respekt og interesse, sier Farmen-vinner Mikkel Isak Eira til VG Nett.

Han får støtte av Mari Boine og Mikkel Gaup.

- Vi samer er spesielt stolt hvis Mette-Marit tar på seg en samekofte. Da viser hun respekt, og setter ære på det samiske folk når hun har en kofte på seg, sier Mikkel Gaup til VG Nett på telefon fra Thailand - hvor han for tiden er på ferie.

- Når viktige personer er med på å løfte samiske kultur frem, og setter pris på det samiske, så synes jeg at det er veldig flott og veldig, veldig fint, legger han til.

Utfordrer kronprinsessen

- POSITIVT: Mikkel Isak Eira synes også det er bra at Mette-Marit stiller i tradisjonelle klær. Foto: Magnar Kirknes/VG

Mari Boine er også fornøyd med klesvalget til Mette-Marit, men har også en utfordring til kronprinsessen.

- Jeg synes det er positivt, men vil gjerne utfordre de kongelige til å lære seg samisk, sier Boine til VG Nett.

- Hun er kongelig og skal også representere oss (samer) som et urfolk. Det er moro å se også de kongelig i våre klær. Hadde hun lært litt samisk hadde det vært ennå kjekkere, sier Inga Hermansen Hætta, direktør i Duodjeinstituhtta.

- Må ikke være snevre

Duodjeinstituhttas hovedmål er å fremme næringsutvikling med utgangspunkt i tradisjonell duodji, samiske husflidstradisjoner.

Lesere VG Nett har vært i kontakt med har ikke likt å se Mette-Marit i samiske klær. De mener det bryter med tradisjonene, og at mennesker som ikke er samer ikke bør bruke nasjonaldrakten.

Det har Hætta forståelse for.

- Jeg har forståelse for de synspunktene, men man må ikke se så snevert på det, mener Hætta.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder