Inntar Europa på hardingfele

Morten Stene (23) i unik oppsetning

BERLIN (VG) Bare 23 år gammel inntar Morten Stene en av Europas mest legendariske teaterscener - med sin hardingfele.

ARTIKKELEN ER OVER 15 ÅR GAMMEL

Bertolt Brechts berømte teater, Berliner Ensemble, har vært en drøm for mang en skuespiller. Morten kommer dit - uten å ha stått på en teaterscene før.

Han skal være med i en prestisjefylt oppsetning som også skal turnere i en rekke andre land i Europa.

- Jeg gleder - og gruer meg. Det er en stor opplevelse, sier Morten foran en teaterdebut som få kan vise maken til.

Ble forelsket

Musikkstudenten fra Kristiansand (som er født i Stavanger, og senere i mange år har bodd i Bergen) har spilt hardingfele i bare et par år og kommer ikke fra det tradisjonelle folkemusikkmiljøet. Han studerer klassisk musikk med fiolin som hovedinstrument, og derfra har veien vært kort til en dyp forelskelse i hardingfela.

Forelsket ble også den verdenskjente regissøren Peter Zadek (født i Berlin, men oppvokst i London), da han fikk høre Morten spille første gang. Meldingen var klar: Vi vil ha deg på scenen i så mange oppsetninger som overhodet mulig. Nå har Morten skrevet kontrakt med Berliner Ensemble ut neste sesong, altså til sommeren 2005.

Det høres nesten ut som om det var Peer Gynt som hadde diktet det opp, men dette er ingen skrøne. Mortens eventyr er sant hvert evige ord.

Vi tør å banne på det er sant etter å ha besøkt Morten i det historiske Berliner Ensemble, som i år fyller 50 år. Bertolt Brecht er borte for lengst, men historien henger i veggene.

- Se på denne fela, sier Morten stolt.

- Den har tilhørt Sigbjørn Bernhoft Osa. Jeg har fått låne den på Ole Bull Akademiet for å spille med den her i «Peer Gynt».

Det morsomme er at Sigbjørn (en legende med sin hardingfele) var student i Berlin i sin ungdom. Så nå kommer han på en måte tilbake hit.

Nesten all musikken til denne «Peer Gynt»-oppsetningen er ny, skrevet av Georg Klein. Likevel er det elementer av Edvard Grieg, og da i gamle innspillinger.

- Klein har spesialskrevet en halling og en springer til meg.

Vi har samarbeidet med hvordan jeg kunne overføre dette til hardingfela, sier Morten.

Strålende fornøyd

Morten er delvis på scenen, delvis bak scenen, når han spiller. Tyskerne er strålende fornøyd med unggutten, som har funnet seg til rette blant stjernegalleriet i stykket - med Angela Winkler som mor Aase i spissen.

- Hvordan fikk du denne jobben?

- Jeg var med og spilte på en konsert på ambassaden her i Berlin, og Ragnar Heyerdahl (Sturm und Drang) hørte meg. Da han fikk spørsmål om å spille i «Peer Gynt» her og selv ikke kunne, så anbefalte han meg.

Jeg fikk prøvespille for komponisten, og dermed var det gjort.

Morten Stene mener at kombinasjonen fiolin og hardingfele er perfekt for ham.

- Det ene gir inspirasjon til å drive med det andre.

Selv om teknikkene er ganske forskjellige, fikser Morten det.

- I Norge har hardingfela vært mye brukt i «Peer Gynt»-oppsetninger, men jeg tviler på at det er noen som har gjort det i utlandet før, sier Morten.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder