KRITISERES: Scarlett Johansson, her fotografert påpremieren til «Avengers: Infinity War» i Hollywood 23. april i år. Foto: FREDERIC J. BROWN / AFP

Skal spille transperson – får kritikk

Scarlett Johnasson (33) skal spille transpersonen Dante «Tex» Gill i sin neste film. Det får LHBT-miljøet til å reagere.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Jeg hadde ikke blitt så sint hvis det var slik at jeg ble vurdert på linje med Jennifer Lawrence og Scarlett for cis-roller, men vi vet alle at det ikke er tilfelle, skrev skuespilleren Trace Lysette, kjent fra TV-serien «Transparent», på Twitter da nyheten om at Scarlett Johansson hadde fått rollen som Dante «Tex» Gill ble sluppet.

«Rub & Tug» forteller historien om Gill, en kriminell transperson som drev flere ulovlige massasjestudioer i Pittsburgh på 1970-tallet, og som døde i 2003, 72 år gammel.

KRITISERER: Trace Lysette, her på Outfest Film Festival i juli 2017, mener at rollen som transpersonen Dante «Tex» Gill burde gått til en transperson. Foto: Richard Shotwell / TT NYHETSBYRÅN

– Kommer ikke inn i rommet

At Johansson får rollen som den lesbiske Gill, som kledde seg i herreklær og foretrakk å bli kalt «Mr. Gill», faller mange i Hollywoods LHBT-miljø tungt for brystet, skriver bransjebladet Variety.

Jamie Clayton, som har spilt i «Sense8» og «The Neon Demon», var også skuffet over at Johansson hadde fått jobben. På Twitter skrev hun:

– Skuespillere som er transpersoner får aldri prøve seg på roller som noe annet enn transpersoner. Det er det dette handler om. Vi får ikke en gang komme inn i rommet.

KRITISERER: Jamie Clayton, her på en premiere i New York i april 2017, mener det er urettferdig at transpersoner aldri blir spurt om å spille «streite» roller. Foto: Brent N. Clarke / TT NYHETSBYRÅN

Bråk forrige gang også

Da nettstedet Bustle.com tok kontakt med representanter for Johansson, ble de tilsendt en uttalelse fra skuespilleren:

– Si at de kan spørre Jeffrey Tambor, Jared Leto og Felicity Huffmans representanter om en kommentar.

Alle de nevnte skuespillerne har også spilt transpersoner på film og TV.

BLE KRITISERT: Scarlett Johansson i ««Ghost In The Shell», som også den ble gjenstand for kontrovers. Foto: Paramount Pictures

«Rub & Tug» skal regisseres av Rupert Sanders. Han har jobbet med Johansson før, i filmen «Ghost In The Shell» (2017), som var basert på en japansk tegneserie.

Også den gangen haglet kritikken. Sanders og Johansson hadde nemlig gitt den asiatiske hovedpersonen, Motoko Kusanagi en ny, «vestlig» identitet, Major Mira Killian.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder