ALENE PÅ PREMIEREN: «Peer Gynt»-ildsjel Ari Behn kom uten kona, prinsesse Märtha Louise, som var syk. Foto: Scanpix

Stående applaus for «Peer Gynt» i N.Y.

- men syk Märtha Louise uteble

«Peer Gynt» på nynorsk falt tydelig i smak da stykket hadde premiere i metropolen i går kveld.

ARTIKKELEN ER OVER 13 ÅR GAMMEL

Selveste Peer Gynt - skuespiller Henrik Rafaelsen - fikk en stor del av æren.

Stående applaus fra et publikum på over 2000 personer satte punktum for premieren på den norske oppsetningen i New York sent tirsdag kveld.

SPENTE: Regissør Robert Wilson og norske Henrik Rafaelsen (Peer Gynt) smilte bredt etter premieren (bildet øverst). Bilde nummer to viser Paul Ottar Haga på vei inn før kostymeskift. Bildet nederst: En premiereklar Harald Heide-Steen. Foto: Scanpix

Publikum var tydelig fornøyd med prestasjonen. På festen etterpå takket stjerneregissør Robert Wilson skuespiller Henrik Rafaelsen, en av de tre som spiller Peer Gynt, for at han ble trukket inn i prosjektet.

- Da jeg skulle sette opp «Et Drømspel» i Sverige i 1998, var det en nyutdannet talentfull norsk skuespiller, Henrik Rafaelsen, som sa til meg at hans drøm var en dag å få spille «Peer Gynt» hjemme i Norge. Siden den gang slapp ikke denne tanken taket i meg, sa Wilson på premierefesten.

Syk Märtha

Ari Behn kom alene til premieren, mens prinsesse Märtha Louise lå syk på hotellet. Prinsessen er midt i en fire uker lang lanseringsturné for boka si i USA. Ektemannen forsikret at det ikke feiler Märtha Louise noe alvorlig. Selv har han vært en av dem som har kjempet for å få stykket til New York, og han var svært begeistret over premieren.

- Dette er jo en suksess. Det er fint å være her og jeg er lettet over at det har gått bra, sa Ari Behn til NTB etter at applausen hadde stilnet. Han sier at han er glad for at han har kunnet hjelpe til med å få den sjeldne oppsetningen ut av Norge og til BAM, som blir betegnet som en av verdens viktigste gjestescener.

25 år gammel drøm

Ibsens «Peer Gynt» gikk for fulle hus i Bergen og Oslo i fjor. På den anerkjente scenen Brooklyn Academy of Music (BAM) i New York skal opptil 11.000 mennesker se Robert Wilsons svært visuelle og fargesterke versjon i løpet av fem påskedager. Stykket er oversatt til nynorsk av Jon Fosse, og Wilson har satt sin karakteristiske regi på stykket.

- Jeg er lettet over mottakelsen. Jeg har drømt om å sette opp «Peer Gynt» i 25 år og har vært nervøs over mottakelsen her i USA, sier en glad Wilson etter premieren.

Hans begeistring ble delt av flere norske kjendiser som hadde kommet til premieren. Også en rekke internasjonalt kjente navn var invitert til premieren, men ingen var å se da stykket startet klokken 19 lokal tid.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder