NYE SJEFER: Per Boye Hansen og Ingrid Lorentzen blir henholdsvis opera- og ballettsjef ved Den norske opera og ballett. Foto: Erik Berg, Den Norske Opera & Ballett.

NYE SJEFER: Per Boye Hansen og Ingrid Lorentzen blir henholdsvis opera- og ballettsjef ved Den norske opera og ballett. Foto: Erik Berg, Den Norske Opera & Ballett.

Ekspert om ny operasjef: - Ville egentlig ikke ha jobben

(VG Nett) VGs operaekspert Yngve Kvistad mener Per Boye Hansen (53) var den eneste relevante søkeren til jobben som operasjef.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

- Dette har vært avgjort fra øyeblikket de så den håpløse søkelisten tidligere i år. Det er bare småfisk som søker på sånne jobber, de virkelige kandidatene blir spurt - og det ble Per, sier Kvistad til VG Nett.

Ifølge VG-kommentatoren ble Boye Hansen oppfordret til å søke like før fristen gikk ut.

Bakgrunn: Per Boye Hansen ny operasjef

- Han var den eneste relevante søkeren. Men han ønsket egentlig ikke jobben, fordi han med dagens styringsmodell ender som en nr. to under Operadirektøren. Derfor må nok jobben innebefatte en lovnad om at stillingsmodellen skal endres, sier han.

OPERAEKSPERT: Yngve Kvistad. Foto: Mattis Sandblad.

Boye Hansen har tidligere søkt om stillingen som administrerende direktør i Operaen, men fikk den ikke. Siden har han flere ganger uttalt seg kritisk om styringssettet i operahuset.

Han overtar jobben etter kritiserte Paul Curran.

Les også: Operasjefen slutter

- Det har vært mye støy rundt arbeidsforholdene i Operaen de siste årene. Vil dette bli bedre med Per Boye Hansen?

- Ja. Men han har vært omstridt. Og heller ikke vært førstevalget blant ansatte tidligere. Men nå tror jeg han vil bli en populær og faglig sterk sjef. Han kan opera, ikke minst med tanke på hans bakgrunn som operasjef i Berlin.

Med seg som ballettsjef får han Ingrid Lorentzen, en av Norges fremste ballettdansere.

- Hvordan vil han og Ingrid fungere sammen i team?

- De har gjensidig forståelse for faget. Operaen må opp å stå igjen og det tror jeg at de klarer. Den Norske Operaen har den laveste forestillingsfrekvensen i hele Europa. Dette må gjøres noe med. De ble faktisk spilt flere forestillinger i Folketeatret i sin tid. Teamet vil også måtte gjøre noe med Riksoperaen. Det var en av forutsetningene for Bjørvika-bevilgningene, å få en riksdekkende Opera revitalisert og opp å gå igjen.

Les også: Over 60 vil bli ny operasjef

Styreleder Asbjørn Schaatun i Norsk Komponistforening sier til VG Nett at han er glad for beslutningen om å ansette Boye Hansen.

- Forventningene til Boye Hansen er at han kan skape ro og fremdrift ved operaen. Boye Hansen er en kosmopolitt med erfaring fra blant annet Berlin og Festspillene i Bergen. Jeg tror han har den rette bakgrunnen til å forstå hva det innebærer å lede en nasjonal opera, også når det gjelder arbeidskulturen i Norge. På dette området forventes en annen stil enn det Curran stod for, sier Schaathun.

Les flere saker på vg.no/rampelys .

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder