HEDRET: Vigdis Hjorth stakk av med den gjeveste Brageprisen av dem alle i kveld - hedersprisen. Her fra Litteraturfestivalen på Lillehammer i 2010. FOTO: GEIR OLSEN Foto:Geir Olsen,VG

Hederspris til Vigdis Hjorth

Vigdis Hjorth fikk årets hederspris da Brageprisen ble utdelt i Dansens hus i Oslo i kveld.

 • Stein Østbø

Artikkelen er over fem år gammel

Brageprisen gikk samtidig til Marte Michelet i sakprosaklassen for «Den største forbrytelsen», mens åpen klasse gikk til Ingvild H. Rishøis «Vinternoveller».

Rune Christensen stakk av med den skjønnlitterære prisen for årets roman «Ensomheten i Lydia Ernemans liv». Annette Münch «Badboy: Stereoid». vant klassen for barne- og ungdomsbøker.

I juryens begrunnelse for utdelingen av hedersprisen sto det blant annet at den gikk «til en person som kjennetegnes for sin særegne ordkunst og sin spesielle rolle i norsk offentlighet; som menneske, kunstner og ikke minst som litterær artist».

Vigdis Hjorth, som i år blant annet har fått god kritikk for «Et norsk hus», var tydelig glad og beveget da hun mottok hedersprisen og takket sin redaktør og forlag gjennom mange år i sin takketale.

Marte Michelet har fått enestående mottakelse for sin bok om den norske jødeforfølgelsen under den 2. verdenskrig, blant annet av VGs anmelder som kastet sekseren og lurte på om ikke dette var årets beste sakprosabok.

Michelet utbrøt et lite «guri malla!» da hun entret podiet for å motta prisen og passet på å takke sine mer enn verdige motstandere som også var nominert i sakprosaklassen.

Mer om

 1. Bokanmeldelse

Flere artikler

 1. Bokhandlerprisen til Vigdis Hjorth

 2. Åsne Seierstad vant Bragepris

 3. Vigdis Hjorth vant Kritikerprisen

 4. Vigdis Hjorth gir ut roman med tittelen «Er mor død»

 5. Vagina-bok kan vinne Brageprisen

Fra andre aviser

 1. Brageprisen til Marte Michelet

  Aftenposten
 2. Brages hederspris til Vigdis Hjort

  Bergens Tidende
 3. Ingvild H. Rishøi er nominert til to bragepriser for samme bok

  Aftenposten
 4. Elisabeth Aasen fikk hederspris

  Bergens Tidende
 5. Brage: Lyrikken som forsvant

  Aftenposten
 6. Veien, sannheten og livet

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no