PROSJEKTGRUPPA: Om bord: F.v.: Bjørn Fossli Johansen (Norsk Polarinstitutt), Nora Kiil (prosjektkoordinator Tromsø kommune), Bård Magne Pedersen (prosjektleder Fylkesmannen i Troms) og Kristin Mellem (Troms fylkeskommune). Foto: PRIVAT

Nå skal nordlendingene ENDELIG fram til Eidsvoll

De ble snytt for Riksforsamlingen i 1814, men Grunnlovens 200-årsjubileum har Nord-Norge ikke tenkt å gå glipp av. 14. mai legger de fra kai i Hammerfest.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL
Grunnlovsseilasen 2014Eidsvoll 1814Anna Rogde - hjemmeside

- Vi fikk ideen om en nordnorsk seilas mot Eidsvoll i oktober, og siden har vi jobbet under høytrykk. Entusiasmen er enorm, og prosjektet har blitt større enn vi kunne ane, sier assisterende fylkesmann og prosjektleder for seilasen, Bård Magne Pedersen, til VG.

Mannskapet på 12 og en rekke andre ildsjeler skal tilbringe tre og en halv uke om bord i Anna Rogde - verdens eldste seilende skonnert - før de ankommer Eidsvollsbygningen 7. juni.

- Nord-Norge rakk jo aldri fram i 1814, så nå må vi gjøre noe for å få det til. Og Anna Rogde er jo et smykke av et skip, sier en opprømt Pedersen.

BAKGRUNN: Derfor er det ingen nordlendinger på dette bildet

Nordnorsk samarbeid

Seilasen er et nordnorsk samarbeidsprosjekt og skal innom 23 havner underveis (se alle stoppestedene nederst i artikkelen). Programmet er omfattende med kulturelle innslag og åpent skip for publikum ved hver havn.

- Blant annet skal vi ha et Allting hvert sted vi går i land, hvor skuespillere bytter på rollen som alltingspresident. Ordførerne ved hvert stoppested skal utarbeide en erklæring som tar for seg fremtidsplaner, og denne skal til slutt overrekkes stortingspresidenten.

Spesiell dato

- Men dere kommer ikke fram til 17. mai nå heller?

- Nei, men 7. juni er ikke tilfeldig valgt. Det var på denne dagen i 1940 at kong Haakon forlot Norge og vi var uten grunnlov i de neste fem årene. Og det var på samme dato i 1945 at kongefamilien kom tilbake til Norge.

KULTURSKATT: Skonnerten Anna Rogde fra 1868 er verdens eldste i sitt slag som fortsatt er i bruk. Foto: Sør-Troms Museum


Seilasen favner hele kysten.

- Prosjektet er også et svar på den kritikken enkelte har rettet mot grunnlovsjubileet om at fokuset bare er på bønder og embetsmenn, og at kystbefolkningens ikke er godt nok representert, forklarer Pedersen.

VGs 1814-spesial: Hold deg oppdatert her

Siste del av skipsferden, etter å ha lagt til kai i Oslo, blir imidlertid mindre standsmessig.

- Vi tenkte på hest og kjerre fra Oslo til Eidsvoll, men har bestemt oss for å ta buss, ler prosjektlederen - som for øvrig ikke tror nordlendinger flest er kjent med det faktum at Nord-Norge glimret med sitt fravær på Riksforsamlingen. Hastverk med å utforme Grunnloven gjorde at lange avstander og dårlig postgang satte stopper for deres mulighet til å rekke frem.

- Jeg tror det er begrenset bevissthet rundt det som skjedde den gangen. Derfor er det også litt av budskapet i seilasen - i tillegg til fokus på demokrati, miljø, barn og ungdom, opplyser Pedersen.
- Hva koster seilasen?

FINPUSS: Karl Martin Karlsen høyt oppe i masten med å klargjøre Anna Rogde, som snart drar fra Harstad til Hammerfest for å starte seilasen. Foto: Foto: BÅRD ANDREASSEN/ Sør-Troms Museum

- Den største utgiften er å leie Anna Rogde. Det koster en million kroner - en tredel av budsjettet vårt. Men det er billig når vi ser hva vi får igjen for det. I tillegg har en rekke etater støttet oss, og vi håper også på bidrag fra flere departementer.

Reiserute og stoppesteder:Hammerfest, Alta, Skjervøy, Tromsø, Finnsnes, Harstad, Sortland, Kabelvåg, Bodø, Sandnessjøen, Brønnøysund, RørvikTrondheim, Bud, Ålesund, Selje, Eivindvik, Bergen, Haugesund, Stavanger, Kristiansand, Tønsberg, Oslo - ogEidsvoll

SE BILDER: SLIK FEIRER VI GRUNNLOVEN NORGE RUNDT

Hvordan feirer du/dere grunnlovsjubileet? Del med VGs lesere!

Karsten Alnæs skriver i VG om de dramatiske hendelsene i 1814: LES BLOGGEN HER

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder