Skuespiller Philip Seymour Hoffman (46) er død

Familien: - Vi er knust

Politikilder: Døde av overdose

Venn: Så han nykter i forrige uke

NEW YORK (VG): Den prisbelønnede skuespilleren ble funnet død i sitt hjem på Manhattan i New York i ettermiddag norsk tid.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Philip Seymour Hoffman regnes av mange som en av de fremste skuespillerne i verden, og har vunnet og blitt nominert til en rekke priser for sine prestasjoner på lerretet.

Søndag gikk han bort, melder Wall Street Journal .

Philip Seymour Hoffman ble 46 år gammel. Han etterlater seg kjæresten Mimi O'Donnel og tre barn.

Hvilken rolle husker du best med Hoffman?

Overdose trolig dødsårsak

Utenfor leiligheten til den kritikerroste skuespilleren har det samlet seg en stor folkemengde bestående av presse, fans og andre skuelystne. Flere politibiler- og betjenter befinner seg også i området.

Se bilder fra skuespillerens liv nederst i saken !

Hoffman ble funnet bevisstløs på baderomsgulvet i sin leilighet i Berthune Street i West Village rundt klokken 17.55 norsk tid, sier politiet til The Wall Street Journal.

Ifølge en politikilde avisen har vært i kontakt med, var skuespilleren sist sett klokka åtte lokal tid. Han skulle hente barna sine søndag morgen, men da han ikke gjorde dette, dro tekstforfatter David Katz og en venn over for å se til ham.

Katz ringte nødnummeret, men skuespilleren ble bekreftet død på stedet.

- Jeg traff han nykter i forrige uke. Da var han sitt gamle jeg, sier Katz til New York Times.

Polititjenestemenn sier at en sprøyte og to konvolutter som inneholdt det som trolig er heroin, ble funnet i leiligheten.

- Han hadde en sprøyte stikkende ut av armen sin, sier en politikilde til avisen.

Dødsfallet er under etterforskning, og skuespilleren vil bli obdusert på mandag, sier Julie Blocker, talsperson for New Yorks medisinske enhet, til CNN.

UTENFOR LEILIGHETEN: Både politi og en større folkemengde samlet seg utenfor leiligheten til skuespiller Philip Seymour Hoffman (46) etter at dødsfallet ble kjent. Foto: AP


Familien i sorg

«Vi er knust av tapet av vår elskede Phil, og setter pris på kjærligheten og støtten vi har mottatt fra alle. Dette er et tragisk og plutselig tap, og vi ber deg om å respektere vårt privatliv i denne sorgtiden. Vær så snill å ha Phil i deres tanker og bønner», sier familien i en offisiell uttalelse, ifølge Buzzfeed.

I et intervju med CBS-programmet «60 minutes» i 2006, fortalte Hoffman åpenhjertig om tidligere rusproblemer.

- Jeg ble nykter da jeg var 22. Jeg tok alt jeg kunne komme over, jeg likte alt, men så fikk jeg panikk, sier Hoffmann i intervjuet.

Stor karriere

Hoffman vant Oscar for beste mannlige hovedrolle i 2006 for filmen «Capote».

VANT OSCAR: Philip Seymour Hoffman vant Oscar for filmen «Capote» i 2006. Foto: PA PHOTOS

Skuespilleren er også kjent for sine roller i storfilmer som «Duften av en kvinne», «Den talentfulle mister Ripley», «The Big Lebowski», «Magnolia», «Almost Famous», «Charlie Wilson's War» og «Doubt». For de to siste ble han nominert til Oscar for beste mannlige birolle.

Han spilte også rollen som Plutarch Heavensbee i den populære «The Hunger Games»-serien hvor siste film nå er under innspilling.

- En av de største

VGs filmanmelder Jon Selås har truffet Hoffman flere ganger.

- Dette er utrolig, utrolig trist. Han var ikke bare en av de store, men en av de største. Han var tilsynelatende tilbakelent, men like under overflaten lå det en fantastisk energi, utålmodighet og en enorm kunstnerisk kraft, sier Selås.

Siden begynnelsen av 90-tallet har Hoffman hatt roller i over 60 filmer, flere av dem storproduksjoner fra Hollywood.

- I utgangspunktet var han birollefiguren fremfor noen, han vokste frem på grunn av de mange sterke og markante birollene sine. Etter hvert fikk han stadig større roller, uten om jeg er helt sikker på om han ønsket det selv, sier Selås.

PÅ PREMIERE: Philip Seymour Hoffman på rød løper før visningen av hans siste film «A Most Wanted Man» 19. januar i år. Foto: Reuters

- Ufattelig presis

Av de mange filmene Hoffman har vært med i, trekker Selås særlig frem «Capote» fra 2005 og «The Master» fra 2012.

- Han var ufattelig presis til å portrettere mennesker, og jeg tror ingen andre ville klart å gjøre de rollene mer realistiske enn det han gjorde, sier Selås.

Han møtte Hoffman under filmfestivalen i Venezia i september 2011 i forbindelse med filmen «The Master». Da fortalte den velrennomerte skuespilleren at han ikke trengte å like rollefiguerene sine.

- En premierolle for meg. Jeg behøver aldri å like rollefiguren jeg spiller. Men jeg må forstå ham, være interessert i ham og gjøre ham troverdig i forhold til historien som fortelles. Og dette er en troverdig figur. Tror jeg, sa Seymour Hoffman til VG den gang.

Kjendiser i sorg

En rekke kjendiser deler sin sorg over budskapet om Hoffmans bortgang.

«Hørte nettopp om Philip Seymour Hoffman. Knusende. Hvilken utrolig begavet skuespiller. Hvil i fred», skriver artist og skuespiller Justin Timberlake på Twitter.

Også programleder Ellen DeGeneres har mottatt budskapet med sorg.

«Philip Seymour Hoffman var en brilliant, talentfull mann. Nyheten i morges er sjokkerende og trist. Mitt hjerte går til hans kjære», skriver hun på Twitter.

Just hearing about Phillip Seymour Hoffman. Devastating. What an amazingly gifted actor. RIP
— Justin Timberlake (@jtimberlake) February 2, 2014
Philip Seymour Hoffman was a brilliant, talented man. The news this morning is shocking and sad. My heart goes out to his loved ones.
— Ellen DeGeneres (@TheEllenShow) February 2, 2014

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder