NYTT LIV: Eyvind Hellstrøm sier at hele livet har vært preget av å yte noe og stå til tjeneste for andre. - Det har vært ekstremt krevende. Nå har jeg det utrolig bra - og det fortjener jeg, sier Hellstrøm som er nominert til to priser under årets «Gullruten» i Bergen 11. mai. Foto: TV3

Hellstrøm: - Jeg har fått meg et helt nytt liv, og det fortjener jeg!

Møt kandidatene som kan vinne VGs Publikumspris under Gullruten i Bergen 11. mai

Eyvind Hellstrøm (64) har etter flere tiår med ekstremt hardt arbeid fått seg et helt nytt og fritt liv. Den eneste restauranten han har lyst til å lage nå, er en spillefilm med navnet «Restauranten».

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

- Hvordan var din første TV-opptreden?

- Det var da Ingrid Espelid Hovig kom til Bagatelle for å lage innslag om meg etter at jeg hadde blitt Årets kjøkkensjef i 1983. For meg var det marerittaktig å skulle holde styr på restauranten og samtidig få et TV-team på besøk. Det var bare stress, mas og ubehag - og jeg hadde lagt opp til alt for mange retter. Men da Ingrid kom inn i rommet, skjedde det noe. Hun har en aura som er god - og siden den gang har vi vært venner. Hun kaller meg en av sine sønner, mens jeg nå mener jeg er blitt så gammel at jeg må oppgraderes til kjæresten hennes. Det liker hun godt at jeg sier.

Her kan du stemme på de tolv kandidatene

- Hva er ditt TV-forbilde eller største TV-inspirasjon?

- Jeg vil gjerne trekke frem de virkelig gamle bokprogrammene til NRK, der de satt og pratet i timesvis, drakk kaffe og røyket. Programleder Haagen Ringnes lagde bra TV. I Bagatelle-tiden, som varte i 30 år, så jeg nesten ikke på TV. Men i dag kan jeg trekke frem Thomas Giertsen, Thomas Seltzer, Anne-Kat. Hærland, Anne Lindmo, Marte Stokstad, Alex Rosén og Morten Ramm.

- Hva er det sterkeste du har opplevd på TV?

- Det er mange sterke historier som møter meg når jeg oppsøker folk hjemme, og noen ganger er det helt perverst hvor trist og lite spennende mat folk lever av. Jeg blir oppgitt og frustrert! Det sterkeste er nok møtet med Ruth fra Sandnes. Hun hadde mistet datteren sin og hadde fått angst for å gå inn på sitt eget kjøkken og lage mat. Jeg utfordret henne til å hoppe i strikk - og måtte få henne til å skjønne at det var hun alene som måtte forandre livet sitt. Hoppet ble et sterkt øyeblikk både for meg og henne - og hun klarte å skaffe seg et nytt liv.

- Hva er din største TV-tabbe?

- Tabbe? Det må være av og til når jeg skal utføre praktiske ting samtidig som jeg skal snakke med folk. Jeg har for eksempel skjært meg så blodet sprutet da jeg fortalte om hvordan du absolutt ikke skal skjære en avokado. Og jeg har fått linsesuppe utover hele meg da jeg glemte å sette lokket på en blender. Men da sa jeg bare helt rolig: Selv mestere kan gjøre feil.

- Hva liker du best å se på TV?

- «Hver gang vi møtes» var veldig bra, «Senkveld» er alltid spennende, «De nominerte» og «Trygdekontoret».

- Hva har du ofret for TV-karrieren?

- Ikke en dritt! For meg er det omvendt: Jeg startet som ekstremt seriøs og hardtarbeidende, jeg jobbet døgnet rundt, og nå er det plutselig motsatt. Jeg jobber jo fortsatt mye, men jeg GÅR ikke på jobb. Jeg driver med noe hele tiden og nyter friheten. Jeg er veldig priviligert, og det tenker jeg på ofte. Jeg møter så mye bra mennesker, jeg er ute og reiser. Jeg har fått meg et helt nytt liv - og det fortjener jeg!

- Hva eller hvem har betydd mest for deg?

- I oppveksten var det onkel Arne med iskremfabrikken i Moss som var helten. Og etter at jeg ble bedre kjent med historien til faren min gjennom «Her er mitt liv» på NRK, så har jeg blitt mer og mer glad i ham. Jeg rakk jo dessverre aldri å bli ordentlig kjent med ham da han levde. Jeg må også trekke frem alle «konene» mine; jeg har jo hatt to koner og et langt samboerskap. Særlig Hege som jeg var sammen med i 14 år, har betydd utrolig mye for meg - og spesielt da det var en vanskelig periode på Bagatelle. Det er synd vi ikke klarte å fortsette å leve sammen, for vi hadde det utrolig bra.

- Hva tror du folk sier når de hører «EYVIND HELLSTRØM»?

- Bagatelle, kanskje? Men mulig det har lagt seg litt. Kanskje tenker flere han strenge som rydder opp hjemme hos folk på TV.

- Er det riktig?

- Jeg har egentlig blitt veldig snill og grei, selv om jeg profesjonelt sett fortsatt krever mye av mennesker. Jeg er impulsiv og går ikke rundt bare og drømmer om ting. Hvis jeg vil til New York, så drar jeg til New York. Det har ikke noe med jåleri å gjøre. Jeg fortjener det! Jeg har jobbet så mye hele livet. Nå er jeg god til å sette noe foran andre ting. Opplevelser og møte mennesker blir viktigere og viktigere.

- Hva slags kjendis er du?

- Jeg er bare kjent gjennom TV-ruta. Jeg går ikke på kjendispartyer eller noe sånt.

- Beskriv en helt vanlig dag i livet ditt?

- Jeg står tidlig opp og legger meg sent. Jobber med TV, møter mennesker, reiser og skriver bøker. En dag kan jeg våkne opp i Paris på et trivelig hotell i St. Germain, spise et bløtkokt egg, en croissant og en skinkeskive. En annen dag våkner jeg opp hjemme, spiser noen knekkebrød og drikker te. Jeg har det veldig bra.

- Hva er planene for 2013?

- Nå er vi i gang med en ny sesong av «Hellstrøm rydder opp hjemme» på TV3, og til høsten skal vi lage enda en ny sesong. Ellers holder jeg på med flere bokprosjekter, blant annet en bok som heter «Gode adresser» fra Europa, New York og Tokyo - med masse gode tips til spisesteder og markeder og mange andre ting. Jeg skal også lage en oppfølger til «Hellstrøm Junior».

- Hva er din optimale TV-drømmejobb?

- Vet ikke helt, men jeg går rundt med en slags følelse av at jeg ennå ikke har laget den optimale storyen. Jeg tenker på et eller annet med Hellstrøm ut i verden. Ellers har jeg faktisk manus til en film i hodet. Den skal hete «Restauranten». Wow, tenk alt det dramaet som kan utspille seg der.

- Hvorfor bør folk stemme på deg?

- He he, de får stemme på meg, så jeg kan utvikle meg videre i livet - nå som jeg er ung og lovende. Jeg har jo to Michelin-stjerner og bare én gullrute, så jeg trenger en gullrute til.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder