DiCaprio er svært bekymret for klimakrisen

Talte under FNs klimatoppmøte i New York

DiCaprio: - Tiden er inne for å ta tak i menneskehetens største utfordring

Leonardo DiCaprio (39) mener løsningen på krisen ikke er et spørsmål om politikk, men et spørsmål om menneskets overlevelse.

  • Martine Haug Nysether
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Hollywood-skuespiller Leonardo DiCaprio, som i forrige uke ble utnevnt som FN-representant for klimaendringer, holdt mandag tale under åpningen av FNs klimatoppmøte i organisasjonens hovedkvarter i New York.

- Jeg står foran dere, ikke som en ekspert, men som en bekymret statsborger. En av de 400.000 menneskene som marsjerte i New Yorksgater søndag og de milliarder av andre verden rundt som ønsker å løse klimakrisen, sa Hollywood-stjernen.

Skuespilleren benyttet sjansen til å minne om stadig nye og uomtvistelige klimahendelser, og trakk blant annet frem intensiveringen av tørke og forurensing av havet.

- Vi ser eksempler på ekstremvær og isen i Vest-Antarktis og på Grønland smelter med en enestående hastighet, tiår før vitenskapelige prognoser. Ingenting av dette er retorikk og ingenting er hysteri – det er fakta, påpekte DiCaprio.

39-åringen understreket i talen at det ikke er opp til hver og en, å redde verden fra det han omtalte som «menneskehetens største utfordring».

- For å være helt tydelig: Dette handler ikke kun om å fortelle mennesker å bytte lyspærer eller kjøpe en hybridbil. Denne katastrofen har vokst seg forbi valgene som enkeltpersoner kan ta. Nå må industriene og regjeringer rundt om i verden innføre avgjørende handlinger i stor skala, uttalte skuespilleren.

DiCaprio mener luft og et levelig klima er menneskerettigheter, og mente løsningen på klimakrisen ikke er et spørsmål om politikk, men et spørsmål om menneskenes overlevelse.

- Dette er det mest akutte gjennom alle tider, og den mest akutte av alle meldinger. Ærede delegater, verdens ledere: Jeg later som i jobben min, det gjør ikke dere, sa skuespilleren, før han avsluttet talen med en klar oppfordring:

- Verden fikk høre folket sin stemme på søndag og drivkraften vil ikke stoppe. Men nå er det deres tur. Tiden er inne for å ta tak i menneskehetens største utfordring. Vi ber dere om å møte den med mot og ærlighet. Takk.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder