DiCaprio er svært bekymret for klimakrisen

Talte under FNs klimatoppmøte i New York

DiCaprio: - Tiden er inne for å ta tak i menneskehetens største utfordring

Leonardo DiCaprio (39) mener løsningen på krisen ikke er et spørsmål om politikk, men et spørsmål om menneskets overlevelse.

Martine Haug Nysether
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Hollywood-skuespiller Leonardo DiCaprio, som i forrige uke ble utnevnt som FN-representant for klimaendringer, holdt mandag tale under åpningen av FNs klimatoppmøte i organisasjonens hovedkvarter i New York.

- Jeg står foran dere, ikke som en ekspert, men som en bekymret statsborger. En av de 400.000 menneskene som marsjerte i New Yorksgater søndag og de milliarder av andre verden rundt som ønsker å løse klimakrisen, sa Hollywood-stjernen.

Skuespilleren benyttet sjansen til å minne om stadig nye og uomtvistelige klimahendelser, og trakk blant annet frem intensiveringen av tørke og forurensing av havet.

- Vi ser eksempler på ekstremvær og isen i Vest-Antarktis og på Grønland smelter med en enestående hastighet, tiår før vitenskapelige prognoser. Ingenting av dette er retorikk og ingenting er hysteri – det er fakta, påpekte DiCaprio.

39-åringen understreket i talen at det ikke er opp til hver og en, å redde verden fra det han omtalte som «menneskehetens største utfordring».

- For å være helt tydelig: Dette handler ikke kun om å fortelle mennesker å bytte lyspærer eller kjøpe en hybridbil. Denne katastrofen har vokst seg forbi valgene som enkeltpersoner kan ta. Nå må industriene og regjeringer rundt om i verden innføre avgjørende handlinger i stor skala, uttalte skuespilleren.

DiCaprio mener luft og et levelig klima er menneskerettigheter, og mente løsningen på klimakrisen ikke er et spørsmål om politikk, men et spørsmål om menneskenes overlevelse.

- Dette er det mest akutte gjennom alle tider, og den mest akutte av alle meldinger. Ærede delegater, verdens ledere: Jeg later som i jobben min, det gjør ikke dere, sa skuespilleren, før han avsluttet talen med en klar oppfordring:

- Verden fikk høre folket sin stemme på søndag og drivkraften vil ikke stoppe. Men nå er det deres tur. Tiden er inne for å ta tak i menneskehetens største utfordring. Vi ber dere om å møte den med mot og ærlighet. Takk.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder