EKTEPAR: Prinsesse Astrid, fru Ferner og hennes mann Johan Martin Ferner tok imot flere tusen barnehagebarn på Slottsplassen i forbindelse med kongeparets 75-årsdag for noen år tilbake. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto:Lise Åserud,NTB scanpix

Prinsesse Astrids ektemann er død

Les om kjærlighetskontroversen, kleskarrieren og den dramatiske bryllupsreisen

Johan Martin Ferner sovnet stille inn på Rikshospitalet i Oslo lørdag. Han ble 87 år gammel.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Den tidligere kleskongen og OL-medaljøren sovnet stille inn klokken 05.25 i dag.

Prinsesse Astrid og Johan Martin Ferner fikk 54 år sammen som ektepar.

Se bildespesial fra parets 54 år lange ekteskap lenger ned i artikkelen!

Sammen har de barna Cathrine (52), Benedikte (51), Alexander (49), Elisabeth (45) og Carl-Christian (42). Bryllupet sto i Asker kirke 12. januar 1961, og paret feiret gullbryllup ved Slottet i 2011.

Kongen kondolerer

Hans Majestet Kong Harald har sendt ut følgende kondolansebudskap på slottets hjemmesider:

«Det er med stor sorg vi har mottatt det triste budskapet om at Johan Martin Ferner er sovnet inn. Våre tanker går til Prinsesse Astrid og hennes nærmeste, som har mistet en god ektemann, far, svigerfar og bestefar».

Kontroversiell kjærlighet

Prinsessen og Johan Martin Ferner møtte hverandre første gang allerede på slutten av 1940-tallet og ble kjent gjennom en felles interesse for seiling. Men starten på det som senere skulle bli et langt ekteskap var alt annet enn ukomplisert.

Da prinsesse Astrid i 1960 ville forlove seg med Johan Martin Ferner så kong Olav seg nødt til å be statsminister Einar Gerhardsen om råd.

FEIRET: Prinsesse Astrid Fru Ferner fikk 54 år med ektemannen. Her fra feiringen av hennes 70 års dag. Foto:Nils Bjåland,

Ferner hadde nemlig vært gift en gang allerede, noe som vakte oppsikt spesielt i kirkelige kretser.

Fra 1953 til 1956 var han og billedkunstneren Ingeborg «Bitte» Hesselberg-Meyer (1931-1997) et ektepar.

Datidens kirke var strengt imot at skilte skulle kunne gifte seg på nytt.

Statsminister Gerhardsen gikk til stortingspresident Nils Langhelle og de to hadde samtaler med blant andre John Lyng (H) og Bent Røiseland (V), hvor det blant annet kom frem at man var «bekymret over at Astrid skulle gifte seg med en fraskilt».

Gerhardsen meldte tilbake til Kongen. Han fant ingen hinder for ekteskapet, men ga også følgende råd:

«Det er ment som et godt råd til Deres Majestet når jeg sier at det er en utbredt oppfatning at de som gifter seg inn i den kongelige familie ikke bør representere ved offisielle anledninger,» sa Gerhardsen, ifølge sine memoarer.

Nytt liv etter forlovelsen

Men det folk måtte ha av innsigelser forstummet ganske raskt.

Forlovelsen ble offentliggjort to måneder før bryllupet i januar 1961. Paret hadde kjent hverandre i 13 år da Johan Martin Ferner fikk kong Olavs ja til å gifte seg med hans yngste datter.

Kong Olav bestemte at prinsesse Astrid etter ekteskapsinngåelsen offisielt skulle tituleres «prinsesse Astrid, fru Ferner».

«Seiler-alliansen» døpte VG romansen i november 1960, fordi paret i sin tid møttes på regattabanen.

– Etter slitsomme og ofte ensomme perioder i prinsesse Astrids unge liv, kunne hun i går sette seg ned ved siden av sin forlovede og sette en sluttstrek for første akt av sitt liv, skrev VG dagen etter forlovelsen 13. november 1960.

Men for Johan Martin Ferner betydde forlovelsen også et nytt liv:

«Ferner må gjemme seg bort. Utenlandske pressefolk på jakt døgnet rundt», skrev VG noen dager senere.

Avisen konstaterte at Ferner ikke var å oppdrive noen steder, men at han sannsynligvis ikke hadde gjort som en annen av datidens prinsessegemaler, engelske prinsesse Margarets Tony Armstrong-Jones og søkt tilflukt på slottet.

Det ble også på den tiden spekulert i at prinsessen hadde stilt sin far kong Olav et ultimatum. Hun hadde ventet lenge nok på å gifte seg med sin Johan Martin Ferner.

KJÆRLIGHET: Prinsesse Astrid, fru Ferner, ventet lenge nok med å få gifte seg med sin kjære, Johan Martin Ferner. Her er de under åpningen av hotell Scandinavia i Oslo i 1975. Foto:Erik Thorberg,NTB scanpix

Dramatisk bryllupsreise

Første del av prinsesse Astrid og Johan Martin Ferners bryllupsreise gikk til Paris. Det var ikke akkurat vellykket.

En av kong Olavs tidligere adjutanter som var i NATO, bestilte hotell for paret. Da de nygifte ankom hotellet, ble de møtt av en hærskare av franske journalister og fotografer.

De fulgte etter turtelduene døgnet rundt – og satte seg til og med i ring rundt bordet når prinsessen og Ferner spiste. Til slutt måtte de flytte over i den norske ambassaden.

Selv om ventetiden før forlovelsen ble kunngjort i november 1960 utvilsomt hadde vært lange år for prinsessen, la hun i forbindelse med sølvbryllupet i 1986, vekt på at nettopp det at de kjente hverandre så godt før de giftet seg, hadde vært en av grunnene til at de hadde klart å holde sammen i disse årene.

– 25 gode og hyggelige år, sa prinsessen om sitt ekteskap i et intervju med Norsk Ukeblad den gangen.

De første årene av ekteskapet fungerte prinsesse Astrid som Norges førstedame etter sin mor kronprinsesse Mærthas tidlige bortgang, og bisto sin far kong Olav med en rekke offisielle plikter.

STILFULL: Her er kleskongen Ferner på Fornebu, under en dåpsseremoni av den første Boeing 767-maskinen i en flåte på i alt 11 SAS-fly. Foto:Per Løchen,NTB SCANPIX

Da hennes bror kronprins Harald giftet seg med sin kronprinsesse Sonja overtok hun disse oppgavene, og Astrid kunne trekke seg mer tilbake fra rampelyset.

Siden har både hun og Johan Martin Ferner for en stor del holdt en lav privat profil i alle disse årene. Ikke minst på grunn av de fem barna som paret mente burde spares for offentlighetens søkelys.

Karriere som kleskonge

Johan Martin Ferner het egentlig Johan Martin Jacobsen og ble født i Oslo 22. juli 1927.

Han var sønn av skreddermester Ferner Jacobsen (1885-1964) og Ragnhild Olsen (1889-1966) og hadde søsknene Inger og Finn Christian.

I voksen alder valgte Johan Martin å ta farens fornavn, Ferner, til sitt etternavn.

Han fulgte også i sin fars fotspor i yrkeslivet.

Ferner tok artium i 1947 og fullførte deretter en omfattende handelsutdannelse i Norge, Storbritannia og Frankrike.

I studietiden hadde han praksis ved fasjonable Harrods i London, kanskje verdens mest kjente varehus.

Etter sin fars død i 1964 overtok han sammen med sin bror ledelsen av familiebedriften Ferner Jacobsen AS, som faren grunnla i 1916.

Han var lenge daglig leder i bedriften, som fremdeles driver tre av Norges mest eksklusive klesforretninger i Oslo, Fredrikstad og Bærum.

Prinsesse Astrid og Johan Martin Ferners yngste sønn, Carl-Christian, er i dag styreleder og største eier i familiebedriften som sysselsetter 51 ansatte og omsatte for 83 millioner kroner i 2013.

OL-medaljør

Som nevnt var det gjennom seilingen Johan Martin Ferner og prinsesse Astrid møtte hverandre.

Ferner var i sine yngre dager en meget habil konkurranseseiler, og som i familiebedriften samarbeidet han også på regattabanen tett med broren Finn Christian.

Under sommer-OL i Helsingfors i 1952 vant de begge OL-sølv etter å ha kommet på annenplass i 6-meter klassen med den norske båten «Elisabeth X».

I 2011 ble Johan Martin Ferner utnevnt til kommandør av St. Olavs Orden.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder