NULL POENG: Russiske Dina Garipova fikk ikke poeng av Aserbajdsjan under lørdagens finale. Foto: AFP

NULL POENG: Russiske Dina Garipova fikk ikke poeng av Aserbajdsjan under lørdagens finale. Foto: AFP

Russland varsler oppvask etter poeng-krøll i MGP

(VG) Russlands utenriksminister Sergej Lavrov sier det er skandaløst at stemmene som skulle gå til den russiske Melodi Grand Prix-finalisten «forsvant» i Aserbajdsjan.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Mandag kom nyheten om at president og diktator Ilham Alijev i Aserbajdsjan setter i gang offentlig granskning etter helgens finale i Melodi Grand Prix for å finne ut hvorfor hans eget land ikke ga poeng til det russiske bidraget.

Tirsdag melder det russiske nyhetsbyrået RIA Novosti at utenriksminister Sergej Lavrov sier Russland vil reagere på hendelsen.

SKANDALØST: Russlands utenriksminister Sergej Lavrov er ikke fornøyd. Foto: AP

- Vi kan ikke slå oss til ro med det faktum at ti poeng ble røvet fra vår deltaker, først og fremst i forhold til hvordan dette arrangementet blir organisert, sa Lavrov under en pressekonferanse i Moskva sammen med sin aserbajdsjanske utenriksministerkollega Elmar Mammadyarov ifølge RIA Novosti.

- Skandaløst

- Vi er blitt enige med Elmar Mammadyarov at vi vil diskutere felles tiltak for å forsikre at denne skandaløse handlingen ikke vil bli ubesvart, fortsatte Lavrov.

Den russiske finalisten Dina Garipova (22) fikk ingen poeng fra Aserbajdsjan, mens det aserbajdsjanske bidraget som ble fremført av Farid Mammadov ble belønnet med 12 poeng fra Russland.

Mammadov havnet til slutt på andreplass i finalen og måtte seg slått av danske Emmelie de Forest. Russlands Dina Garipova endte på en femteplass med 174 poeng i helgens Melodi Grand Prix-finale i Malmø.

Mammadyarov sa tirsdag at data fra Aserbajdsjans tre største mobiloperatører indikerer at Garipova fikk det nest største antallet stemmer som ble avgitt via SMS - noe som skulle ha gitt russeren 10 poeng.

Mistenker svindel

Myndighetene i Aserbajdsjan vet ikke hvorfor stemmene til Russland ble borte, og mistenker svindel, sier landets utenriksminister.

Russiske Garipova var 17 poeng bak Margaret Berger, som kom på fjerde plass, så de 10 ekstra poengene fra Aserbajdsjan ville ikke ha påvirket det endelige resultatet.

Å ha suksess i Melodi Grand Prix har imidlertid blitt et spørsmål om nasjonal stolthet for millioner av russere i løpet av det siste tiåret, ifølge RIA Novosti.

I 2008 dro den russiske popstjernen Dima Bilan i land Russlands første og til nå eneste Grand Prix-seier med sangen «Believe». Hans suksess er blitt brukt av russiske statsdrevne medier som et tegn på at landet har tatt tilbake sin status som supermakt i politikk, så vel som kultur.

Artikkelen fortsetter under bildet.

ANDREPLASS: Farid Mammadov (bildet) fra Aserbajdsjan kom på andreplass i årets Melodi Grand Prix, men landets president Ilham Alijev krever svar på hvorfor ikke hans land ga poeng til det russiske bidraget i finalen Foto: AFP

Diktatur

Ilham Alijev overtok presidentposten i Aserbajdsjan etter sin far Hajdar Alijev, som døde i 2003. I valget noen måneder senere fikk han offisielt 76,8 prosent av stemmene, men utenlandske valgobservatører slo fast at valget verken hadde vært fritt eller rettferdig.

Myndighetene undertrykker politisk opposisjon og kritiske stemmer i Aserbajdsjan, og menneskerettssituasjonen i landet har ikke bedret seg i løpet av de ti årene Ilham Alijev har vært president.

I 2009 ble 43 mennesker tatt inn til avhør hos den nasjonale sikkerhetstjenesten etter å ha stemt på Melodi Grand Prix-bidraget til erkefienden Armenia. De ble spurt ut om sin «etniske stolthet» og anklaget for å være «en potensiell sikkerhetstrussel».

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder