Tekstforfatter Per Kristiansen (63) er «Anonym»

(VG Nett) Forfatteren bak trilogien «Kongepudler», «Kindereggeffekten» og «Klassekamerater» avslørte sin identitet tirsdag.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Den relativt ukjente mannen som stod frem på pressekonferansen på Kagge forlags kontor er Per Kristiansen (63).

Han har skrevet for radio og TV, mest for humor- og satireprogrammer - aller lengst for NRKs Hallo i uken, der han var fast tekstforfatter i 18 år frem til 2009.

Dagens avsløring kom i forbindelse med lanseringen av fjerde og siste bok i serien, «Mordet på Anonym».

VGTV: Her står Per Kristiansen fram som «Anonym»

- Jeg heter Per Kristiansen og det er jeg som har skrevet disse bøkene - og det har vært kjempemoro, sa den «anonyme» forfatteren til forundring fra de oppmøtte pressefolkene.

- Virkeligheten har blitt enda morsommere enn jeg kunne ha funnet på, sier han og lister opp en lang rekke episoder og forbindelser i norsk politikk og kulturelite som årssaken til at han nå avslører pseudonymet.

På pressekonferansen opplyste forfatteren at kun omlag 40 personer i hans nærmeste krets har kjent til at han er mannen bak bøkene.

- I begynnelsen trodde vi at det bare skulle vare i 14 dager. Og alle som har lett trodde det var en kjendis, og det har nesten virket som folk ikke har trodd at anonyme mennesker kan skrive bøker, humret han på pressekonferansen.

Informasjonen i bøkene hevder Kristiansen å ha hentet fra grundig research og samtaler med aktører i miljøene bøkene har omtalt.

- Grunnen til at mange valgte å fortelle mye om sine venner, arbeidsplasser osv. var vel løftet om anonymitet, sa Kristiansen.

ANONYM STOD FREM: Tekstforfatteren Per Kristiansen stod frem som mannen bak pseudonymet «Anonym» på en pressekonferanse tirsdag. Foto: VG Nett


- Jeg er ikke interessert i å bli noe kjendis. Det jeg er interessert i, er å fortelle om bøkene og hvordan det har vært å være Anonym, sier Kristiansen.

- Hvor mye har du tjent på å være Anonym?

- Jeg har tjent mye mindre enn du tror. Litteraturen har vært det viktigste.

- Tampen har brent flere ganger på hvem forfatteren er, når det gjelder spekulasjoner. Men alle har tatt utgangspunkt i at det er en person de kjenner, sier Kagge til VG Nett.

Han legger likevel ikke skjul på at enkelte kan komme til å bli skuffet av at Anonym er en helt vanlig mann.

- Det er klart når det har vært så mange spekulasjoner, og det ikke viser seg å være kronprins Haakon, så må man lenger ned på listen. Men jeg hadde ikke blitt skuffet, sier Kagge.

Fra den første boken, Kongepudler, kom i 2006, har det vært spekulert på hvilken forfatter som står bak pseudonymet «Anonym». Senere har bøkene «Kindereggeffekten» (2007), «Klassekamerater» (2009) og «Mordet på Anonym» (2011) kommet til.

Romanene har harselert med kultureliten, politikken, næringslivet, mediene og kongehuset.

KONGEPUDLER: «Anonyms» første bok handlet om Ari Behn og Trond Giske. Foto: KAGGE FORLAG

Siste og fjerde bok «Mordet på Anonym» er et historisk tilbakeblikk på hvordan kongepuddeltrilogien ble mottatt.

Samlet opplag for Anonyms fire bøker: 87 000.

Det skapte mye oppstyr og forvirring tidligere i år, da forfatter Anne Holt i et innlegg på sin egen blogg hevdet at hun er Anonym.

Påstanden ble senere trukket tilbake av Holt.

Mandag hadde til og med bettingbyråene engasjert seg i «avsløringen», men ingen nevnte Kristiansen.

Hos Betsson var forlegger Erling Kagge den heteste kandidaten med 4.50 i odds for å være mannen bak et av Norges mest kjente pseudonymer.

Andre kandidater som ga gode odds er forfatterne Knut Nærum 5.75 og Anne B. Ragde 9.00, samt PR-dame Beate Nossum 7.00 og riksfader Gudmund Hernes 9.00.

LES FLERE NYHETER PÅ RAMPELYS

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder