Ikke redd for overeksponering

Marcus & Martinus får egen tv-serie

Pop-yndlingene Marcus & Martinus (14) er aktuelle på de fleste kulturelle områder i 2016; i høst blir de også TV-stjerner på TVNorge.

  • Stein Østbø

Artikkelen er over fire år gammel

– Marcus og Martinus er de største popstjernene her til lands akkurat nå, og et ungt popfenomen som dette kan jeg ikke huske å ha sett i Norge før. Jeg er sikker på at både unge og eldre seere har stor interesse for å lære mer om dem, både som fenomen og privatpersoner, sier Eivind Landsverk, programdirektør i TVNorge og Discovery Networks til VG.

LES OGSÅ: Tvillingduo med trillingslipp

De 14 år gamle tvillingene fra Trofors har et usedvanlig tettpakket program i offentligheten dette året. Her er et knippe aktiviteter som holder Marcus & Martinus travle når de ikke er sammen med venner eller gjør lekser:

* De avslutter tilværelsen som åttendeklassinger om et par uker

* De er svært aktive på sosiale medier med å kommunisere med fansen, ikke minst gjennom både blogg og vlogg

* De har et tredvetalls utsolgte spillejobber i sommer, kronet med VG-listeshowet på Rådhusplassen i Oslo den 24. juni

* De skriver på en bok som handler om hele livet deres så langt, fra oppveksten via seieren og gjennombruddet i Melodi Grand Prix Jr. i 2012 og frem til dagens braksuksess

* De har brukt våren til å spille inn tre nye sanger på engelsk som nylig er gitt ut

* Et helt album på engelsk kommer i høst

* De har solgt ut Oslo Spektrum to ganger i høst

* Et kamerateam har fulgt dem hele det siste året

* TV-serien om Marcus & Martinus kommer i høst

* Kinofilmen om Macus & Martinus som er spilt inn det siste året får premiere den 20.januar neste år.

Selv er ikke hovedpersonene redd for at fansen går lei.

HUSKER DU DENNE?: Jenteglad duo rett til topps på VG-lista

– Ja, det skjer mye frem til Oslo Spektrum, det gjør det, men vi tror ikke fansen vår blir leie. Det vi hører oftest, er at de vil ha mer fra oss. Legg ut flere bilder, skriv mere blogg, mer vlogg! Men etter Spektrum skal vi gjøre noen spennende ting, så da blir det ikke så mye fra oss på én gang, skriver Marcus & Martinus i en epost til VG og kvitterer med et blunkefjes.

Heller ikke guttas manager, Jon F. Leiulfsrud, vil ha det til at det drives rovdrift på duoen.

– Vi synes det er veldig spennende med all interessen rundt gutta, og med strategien som er lagt for tiden fremover, er jeg ikke redd for at det blir alt for mye. Gutta er superpopulære og alt som skjer blir spredt utover på en godt gjennomtenkt måte, helt i tråd med vår felles strategi for hvor vi vil, sier Leiulfsrud til VG.

Psykolog Vigdis Wie Torsteinsson har klinisk barne- og ungdomspsykologi som spesialfelt. Hun mener at risikofaktoren ved en slik eksponering er stor.

– Alt kommer an på nettverk og familie, hvor jorda de er i utgangspunktet. Det er viktig at de opprettholder et liv utenom pop-stjernetilværelsen og holder fast i hverdagen sin, som familie og vennskap – ting som var der også før suksessen. Og så er det en fordel at de er to, at de har hverandre oppi alt dette, sier Wie Torsteinsson til VG.

Samtidig minner hun om hva en slik oppmerksomhet kan gjøre med 14-åringer.

– De er i en formativ alder der de skal utvikle seg fra barn til voksen, og i den alderen er det intet annet de heller vil enn å ha oppmerksomhet. Men oppmerksomhet kan være avhengighetsskapende, og da blir det enda viktigere å ha et vanlig liv ved siden av all viraken, sier Vigdis Wie Torsteinsson.

HER VAR DE USKYLDIGE: Visste ikke at fansen ventet på dem i Konserthuset

TVNorges Eivind Landsverk tror ikke at all oppmerksomheten vil skade.

– Guttene har et svært hektisk tidsskjema, men dette er også en veldig spennende tid for dem. De er godt ivaretatt av foreldre og manager som sørger for at de får lov til å være både ungdommer og skoleelever midt oppi det hele, mener Landsverk.

Han legger ikke skjul på at tv-serien om Marcus & Martinus - som foreløpig blir en nettsatsning, men som det også finnes lineære planer om - har som mål å treffe et bredere publikum.

– Programmene er rettet mot familier, men det er vel heller ingen hemmelighet at ungdommen er fremtidens seere, sier han.

TV-serien og kinofilmen om Marcus & Martinus er to separate prosjekter, men lagd av samme produksjonsselskap. Derfor har de ikke vært omringet av et stort kamera-crew det siste året, men stort sett en kameramann som har fulgt dem både hjemme, på scenen, i platestudio og på skolen.

– Det er rart å bli filmet overalt, uansett hva vi gjør. Vi har nok blitt lei noen ganger, men som oftest så glemmer vi at han er der og filmer, skriver tvillingene.

– Har dere opplevd noe misunnelse på skolen eller i nærmiljøet for at det er så mye som handler om dere, eller heier alle på dere?

– Ja, det er noen som blir misunnelig og sier ting til oss, eller om det vi har gjort, men det var mest før. Nå synes de aller fleste at dette som vi holder på med og opplever, er veldig kult og gøy. Spesielt de som er voksne snakker mye om det, det synes vi er utrolig gøy. Det betyr mye for oss at de synes det vi gjør og har fått til er bra, og at de legger merke til det også på Trofors.

Les også

Mer om

  1. Marcus & Martinus
  2. Norsk musikk

Flere artikler

  1. Marcus og Martinus: – Får rundt hundre brev hver dag

  2. Marcus & Martinus' nye album går rett til topps i Norge og Sverige

  3. Pluss content

    Marcus og Martinus med tre singler på én uke

  4. Tvillingduo med trillingslipp

  5. e

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder