Stjernene skal spille ektepar fra helvete

EKTEPAR: Linn Skåber og Sven Nordin skal spille i klassikeren «Hvem er redd for Virginia Woolf?» Foto:TROND SOLBERG/VG

Nytt par på scenen: Linn Skåber og Sven Nordin

Her er høstens heftigste par; Linn  Skåber og Sven Nordin i klassikeren «Hvem er redd for Virginia Woolf».

  • Borghild Maaland

Artikkelen er over fire år gammel

– Jeg vil heller spille gammal heks på nachspiel enn å spille en mor som smører brødskiver, for å si det sånn, sier Linn Skåber.

I september braker det løs på Oslo Nye med Edward Albees forrykende drama om det middelaldrende universitets-ekteparet Martha og George. Teatersjef, og instruktør, Kim Bjarkøy, har hentet inn duoen Skåber og Nordin til å spille et av verdensdramatikkens mest berømte par.

Drømmerolle

- Du må ha hatt vært gjennom en del nachspiel når du skal spille Martha i Hvem er redd for Virginia Woolf, sier Linn Skåber, som har vært «ute en vinternatt» før.

- Det er ikke mange roller som er så saftig som denne. Denne rollen har jeg ønsket meg siden jeg gikk på Teaterskolen på 90-tallet, men skjønte jo at jeg måtte oppleve litt mer før jeg kunne gjøre det. Her brettes ut lag på lag av ekteskapelige avsløringer, grums og hemmeligheter. Det er replikker fra fire personer som smeller som baller i veggene, fortsetter Skåber.

- Det er godt med komedie som ballast i slike stykker. Man må finne glimtet av latter og humor når man som i disse stykkene spiller ut alle livets sider, sier Skåber.

Nordin og Skåber er godt bekjente, men det er første gang de står på scenen sammen.

Les også: Skåber nakenbadet i 50 millioner kroner

– Vi har lenge hatt lyst til å samarbeide, og foreslo for Kim Bjarkøy at vi kunne gjøre noe sammen på Oslo Nye, sier Nordin til VG.

– Vi hadde lyst til å gjøre et tungt drama, men jeg tror at vår komediebakgrunn er en fordel i denne sammenheng. Det skyldes stykkets retorisk sterke replikker. Replikkene er så munnrappe at de må spilles med en «lett» og energisk streng. Her handler det om to superverbale mennesker som sårer hverandre med eleganse, hurtighet og infam energi. Da er det godt å ha komediebagasjen å ta av, fortsetter Nordin.

Liz Taylor & Richard Burton

Senere i høst skal Nordin fortsatt jobbe på Oslo Nye. I november er det premiere på det svenske suksessfenomenet «En mann ved navn Ove», som Nordin skal fremføre som monolog, først på Centralteatrets scene, senere på Riksteatret.

Men først handler det om «Hvem er redd for Virginia Woolf?». Stykket er fra 1962 og innkasserte allerede da en Tony-pris. Verdensberømmelsen kom med det som ble en av tidenes mest omtalte filmer, med ekteparet Elizabeth Taylor og Richard Burton i hovedrollene.

Dommedagsfest

Stykket er flere ganger spilt i Norge. Sist det ble spilt på Oslo Nye var i 2002 med Dennis Storhøi og Anne Krigsvoll som George og Martha. Handlingen er lagt til en sen nattetime der ekteparet krangler, drikker og hamrer løs på hverandre med verbale stikk av store dimensjoner. Alt mens det unge paret Nick og Honey er tilstede. Også de skal vise seg å ha mrøke sider som ramler ut av skapet. Og i denne dommedagsfesten av et skuespill, finnes det også ravnsvart humor.

Sven Nordin har de siste årene vesklet iherdig mellom teaterscenen, film og TV-serier. Linn Skåber har gjort det samme. De siste årene har hun vist sin klo som skuespiller på Oslo Nye i forestillingene «Scener fra et ekteskap» og «Pieta».

Mer om

  1. Teater

Flere artikler

  1. Teateranmeldelse: Utmattende etterfest

  2. Dramatikeren Edward Albee er død

  3. Teateranmeldelse: «Scener fra et ekteskap»

  4. Sven Nordin tar fem uker utenlandsferie etter maratonhøst

  5. Hard kamp om norsk ballettforestilling i Paris

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder