STÅR FRAM SOM ALKOHOLIKER: Skuespiller Julie Winge har skrevet et åpenhjertig innlegg om egen alkoholisme på kk.no. Foto: Mattis Sandblad VG

Julie Winge står fram som alkoholiker: – Jeg drakk hele dagen

Julie Winge (45) sluttet å drikke da barnevernet sa stopp. Men hun hadde ikke klart å slutte bare for barnas skyld.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Skuespilleren har skrevet åpenhjertig blogginnlegg på kk.no med overskriften «Jeg er alkoholiker». 45-åringen som er datter av regissør Stein Winge og har jobbet med barneteater de siste årene, skriver om et liv med fest, fyllesyke og fyllenerver.

Om blackouten etter sitt første møte med alkoholen som 13-åring, og om det umulige i å ta ett glass vin.


Hei, jeg heter Julie og jeg er alkoholiker. Det var aldri rart for meg å si det høyt, fordi jeg visste det. Jeg har visst det siden jeg var 21. Jeg ville bare ikke gjøre noe med det, for livet kunne umulig leves eller være innholdsrikt uten en fest, mange fester faktisk, drøssevis av dem og jeg kunne vel alltids gjøre noe med det senere.

Unnskylder du deg selv med at et glass vin er sunt? Les på VG+: Dette gjør alkoholen med kroppen din

Nå har hun vært tørrlagt i to og et halvt år.

– Den praktiske grunnen var at barnevernet satte kniven på strupen. Jeg hadde klart å

Julie Winge fotografert på bar i Oslo i 2001. Foto: Aftenposten

lure dem lenge. Jeg drakk hele dagen, det holdt ikke lenger til etter sengetid for barna. De sa de ikke trodde meg lenger: Legg deg inn, ellers tar vi barna. Det var riktig tid, jeg hadde fått nok. Men jeg hadde ikke sluttet for barnas skyld, det går ikke an. Det høres helt forferdelig ut, men sånn er det, sier Winge til VG.

Fått med deg denne? Derfor går du på fylla - og slik bryter du mønsteret

Hun tenkte seg lenge om før hun valgte å skrive, etter at Espen Thoresen HT oppfordret henne til å skrive blogg.

– Jeg har tenkt litt på hva det er som driver meg til å skrive dette. Jeg har hørt mange gå ut tidligere, og jeg synes det var bullshit å høre andre tørrlagte. Men det er ganske rart at det faktisk kan bli så bra som det blir, at livet er en tripp. Haha, det høres helt hallelujah ut, men min høyere makt er bare å ha det gøy. Og tørrlagt blir man ryddigere i hodet, og kan ordne opp. Nå står jeg opp en time før barna fordi jeg har lyst. Jeg står opp klokken seks uansett.


Nå for tiden er det de små gledene i hverdagen som holder meg edru. Det å våkne tidlig uten å være syk, våkne en time før barna skal opp, bare for å være alene i stillheten, forresten, det var en løgn: være alene med røyken, kaffen, mac’en, facebooken og avisen. For jeg har ikke forandret meg så mye, man trenger ikke nødvendigvis å gjøre det.

Nå planlegger hun å lage en forestilling, et show om alkoholismen.

– Jeg har planer om å lage et show om dette, som jeg skriver sammen med Bjørnar Lister Teigen. Da vil jeg prøve å gjøre det så usentimentalt som mulig. Mye mørk humor. Jeg har drevet mye med teater, men ikke så mye komikk, så du kan si det er det jeg trener meg på i bloggen. Det skal være et enmannsshow med humor, rett i trynet på folk.

– Er du redd for å sprekke?

– Sprekke gjør man hvis man bare slutter for å slutte. Jeg kan ikke bare slutte å drikke for barnevernet. Det handler om å gå helt inn i hvem man er, hva angsten og selvforakten kommer fra. Jeg skyldte på alle andre rundt meg hele tiden: Var det rotete på kjøkkenet, skyldte jeg på kjæresten min. Det gjør jeg ikke lenger. Det er bra for selvinnsikten å være tørrlagt, og akkurat det holder meg edru.

– Jeg har ikke lyst til å drikke, det er ingen som tror meg som drikker, men sånn er det for meg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder