SINT: Komikeren Odd-Magnus Williamson går til angrep på kollega og humorikon Lars Mjøen, som han kaller en «ignorant drittsekk». Her med kona Tinashe Bakasa på Grünerløkka. Foto: Trond Solberg , VG

Heftig humorkrangel

Komiker og skuespiller Odd-Magnus Williamson går i strupen på det tidligere humorikonet Lars Mjøen på sistnevntes blogg.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

«I snart 6 år har du jevnlig slengt ut kritikk av meg og mine venner i media, på Facebook-tråder og nå i blogg-format», skriver Williamson, kjent fra blant annet Torsdag kveld fra Nydalen.

I kommentarfeltet på bloggen til Mjøen kaller Williamson kollegaen for «et ignorant, selvhevdende rasshøl».

Til VG sier Williamson at han ikke ønsker å kommentere krangelen, som flere opplever er en humorkamp eller generasjonskonflikt.

«Har ikke så mye å kommentere utover. Det står jo greit for seg», skriver Williamson i en tekstmelding.

Billig lytehumor

FÅR HARD KRITIKK: Tidligere komiker Lars Mjøen blir kalt mindre hyggelige ting av kollega Odd-Magnus Williamson. Foto: Terje Bendiksby , NTB scanpix

Williamsons utblåsing kommer etter at Mjøen kalte tegnerserien «Kongen Din», som er skrevet av Williamson og publiseres i Dagbladet, for «billig lytekomikk».

I diskusjonstråden på Mjøens egen blogg svarer Williamson:

«Et merkelig mønster som går igjennom hos deg, er å skamløst skryte av egne bragder når du gyver løs på andre (...) Herrekrist mann! Ser du selv hvor åndssvak kjip den stilen er? Du er jo blitt en Espen Eckbo-karakter.»

Williamson mener at Mjøen har en unik posisjon som forbilde og tekstforfatter i en av Norges kuleste humorgrupper noensinne. Derimot er ikke Mjøen så flink på medfølelse, skriver han.

«Vet du hvorfor folk blir sure på deg? Ikke fordi du provoserer noen unge med upopulære meninger. Ikke fordi du pirker i arbeidet vårt. Men fordi det føles som et svik. (…) Summen av disse egenskapene gjør deg dessverre i mine øyne til et ignorant selvhevdende rasshøl. Og det synes jeg er sabla trist. For jeg likte deg en gang».

Les også: Skåber og Eia i heftig kjønnskrangel

Ønsker fred

Lars Mjøen sier til VG at han ikke ønsker å kommentere kritikken, men står inne for alt han skrev om Williamson. På sin egen blogg skriver han:

«FRED. Kjære Odda (Og vennene dine) Jeg ante virkelig ikke at det fantes så mange ømme tær blant en del av dagens komikere der ute, og som jeg åpenbart har tråkket på uten å forstå hvilke såre følelser det har utløst».

NY HUMOR: Odd-William Magnusson sammen med Espen Eckbo og Henrik Thodesen Foto: TVNorge ,

Elsker rasshøl

Etter først ikke å ha ønsket å kommentere saken, sender Williamson en ny tekstmelding til VG.

«Når dette nå blir offentlig, synes jeg det kan være på sin plass å forklare omstendighetene for de sterke, men dog så velvalgte ord: Dette var ikke et svar på ett enkelt innlegg vedrørende Kongen Din, men et forsøk på å forstå hvorfor en oppegående fagperson som Mjøen nå i seks år har svingt med slegga hver gang undertegnede og diverse kollegaer har lansert programmer. Er det et mønster? Handler det om uttrykksterapi? Stemmer det at Morten Ramm, Sigrid Bonde Tusvik og undertegnede er så ubrukelige som Mjøen skal ha det til? Eller kan det skyldes en mangel på nytteverdi, som projiseres på utøvere av et yrke han selv har vært en pioner innenfor?

Jeg er glad i rasshøl. Men jeg liker ærlige rasshøl med selvinnsikt. Å holde på som Mjøen har gjort de siste årene, med å backstabbe yngre kollegaer, og i samme slengen skryte av hvor brilliante KLM var… Vel, for å sitere et av mine innlegg: Det har vi like mye bruk for, som Anne Frank hadde hatt for trommesett.

Det er helt greit å være dust. Du må bare vite at du er dust. Hvis ikke oppfattes du som ignorant. Og det var egentlig bare det jeg ville si til Lars.»

Ingen kommentar

VG har vært i kontakt med tidligere Torsdag kveld fra Nydalen-deltager Else Kåss Furuseth, som ikke vil kommentere konflikten. Det ønsker heller ikke Bård Tufte Johansen eller Atle Antonsen.

Satiriker Dagfinn Nordbø mener det er gammelt nytt i humormiljøet at de gamle kritiserer de nye.

– Men Lars Mjøen gjør kanskje litt mye ut av det, mener Nordbø, som har skrevet boken: «Hva ler vi av? Samtaler om humor», der også Lars Mjøen er intervjuet.

– Det Magnusson skriver fremstår ganske hardt?

– Kaster man møkk, må man regne med å få noe tilbake.

BRA MED DEBATT: - Alle fortjener kjeft, mener komiker og tekstforfatter Dagfinn Nordbø. Foto: PRIVAT ,

Arve Opsahl og Wesenlund hatet den nye humoren på 1990- og 2000-tallet.

– Det er fint at noen bryr seg om faget. Og fadermord er helt nødvendig i alle bransjer. Platon og Sokrates var stadig i tottene på hverandre, men til slutt avgjorde de saken med rævkrok. Det ble uavgjort, sier Nordbø:

– Humor handler om hva du selv tar alvorlig - og at de unge komikerne får de damene vi gamliser ikke har draget på lenger. Det er som bare fan. Men de nye fortjener jo kjeft, og det gjør vi gamle også. Kjefting er bra. Mer av det! Det finnes et avvenningskurs for eldre gretne komikere på Tonsåsen. Jeg likte meg der.

Bruker hersketeknikker

I boken til Nordbø forteller Lars Mjøen at han er kritisk til flere av de unge komikerne: «En mann som Morten Ramm i «Torsdag kveld fra Nydalen», for eksempel, tror antagelig at han er morsom bare han bruker tabuord, tar av seg noen klær, gjør noen jokkebevegelser og vifter med tissen».

Mjøen har tidligere kalt Torsdag kveld fra Nydalen for banalt lavmål. Da NRKs programleder Live Nelvik kledde seg naken under historiens første norske P3 Gull-utdeling, kalte han det nakenekshibisjonisme, som «verken er morsomt, originalt eller provoserende. Bare kjeeeeedelig».

VG har tidligere intervjuet Mjøen om disse utfallene. På spørsmål om han er blitt en bitter mann, svarte han den gang:

– Det er en karakteristikk som jeg hører ganske ofte fra folk som ikke er enige med meg. Jeg begynner å bli litt lei. Jeg synes det er en hersketeknikk.

Om Morten Ramm, sa han:

– Jeg liker ikke hans humor. Derfor har vi fightet litt i bladene og avisene innimellom. Han kler ofte av seg på fjernsyn og er opptatt av underlivshumor, og det liker mange folk, men ikke jeg.

Tidligere NRK-mann og revyforfatter og underholdningshistoriker Andreas Diesen mener det er viktig å huske på at humoren hele tiden endrer seg, og at alle som driver med humor blir kritisert av generasjonen over dem.

– Humoren refererer alltid til sin samtid. Alt som var morsomt med 50-tallet, kan man bare le av hvis man selv opplevde 50-tallet, sier Diesen.

– Mener du at Mjøen burde spart seg for kritikken?

– På ingen måte. Alle må få lov til å ha sine meninger. Men jeg velger å være litt mer positiv til dagens humor. Hvis det er noe jeg ikke ler av, trenger det jo ikke være noen andres skyld.

PR-stunt?

NB! Søndag kveld har Lars Mjøen postet et nytt innlegg på sin blogg. Der skriver han at hele krangelen er et PR-stunt for å reklamere for Williamsons nye bok. I innlegg er det et bilde av de to i lag, der boken blir vist frem. Når VG ringer Mjøen for å høre hvordan dette egentlig henger sammen, ønsker han ikke å svare.

– Jeg har overhode ingen kommentar, er alt han vil si.

Odd-Magnus Williamson hevder på sin side at dette ikke er et stunt. I en sms til VG skriver han: «På ingen måte et pr stunt. Han fikk tre bøker for å finne ut av hvor «lytekomikk» det var. Men funny joke fra hans side. Ol'man still got it.»

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder