UT MOT DELERNE: Advokat Frode Elgesem har bistått Sophie Elise Isachsen i forbindelse med saken der et intimt bilde av henne ble spredt på nett. Foto: Kyrre Lien VG

Sophie Elises advokat: – Dette har ingenting med ytringsfrihet å gjøre

Advokat Frode Elgesem oppfordrer til å anmelde alle som sprer nakenbilder, fordi det viser at det ikke er ansvarsfritt å dele videre.

Artikkelen er over tre år gammel

Advokaten hjalp toppblogger Sophie Elise Isachsen (21) på et tidspunkt da hun var redd for ytterligere spredning av de private bildene av henne på nett.

Han mener at spredningen av krenkende bilder, som intime bilder kan være, ikke har noe med ytringsfrihet å gjøre.

– Når krenkende bilder og tekst deles på nettet, er det veldig skadelig for ofrene. Unge folks privatliv blir utlevert, og spredningen kommer lett ut av kontroll. Dette er ikke beskyttelsesverdig kommunikasjon, sier Elgesem.

Har du opplevd noe tilsvarende? Tips VGs journalister om din historie - du kan være anonym!

Han forteller at sakene som anmeldes, blir en del av rettssystemet, og det er viktig å vise at det får følger om man velger å dele slike bilder.

– Det er åpenbart et problem at unge tror de kan spre bilder på nett uten at det får konsekvenser, sier advokaten.

OFFER: Blogger Sophie Elise Isachsen opplevde marerittet. Foto: ODIN JÆGER

Sophie Elise snakker ut i VG: – Det var det verste jeg har opplevd i hele mitt liv

Elgesem mener det er viktig å få frem saker som tydelig viser at spredningen av bildene er straffbart. Selv om området kan være vanskelig å etterforske, og det i noen saker kan være vanskelig å få gode nok beviser som holder til en dom i retten, foreligger det nå flere eksempler på fellende dommer.

– Generelt er det viktig å sikre elektroniske bevis fra Facebook-sider, snapper (bilder delt via mobilappen Snapchat, red anm.) eller meldinger, sier han.

– Forstår at hun føler seg maktesløs

Advokaten forteller at skjermdump av sider, eller elektroniske spor fra telefoner og PC-er til avsendere og mottakere av bilder og tekst, kan være viktige bevis.

– Jeg forstår veldig godt at Sophie Elise føler seg maktesløs når hun tar byrden det er å reise en sånn sak. Likevel er det viktig at disse sakene anmeldes, og at politiet prioriterer dem, mener Elgesem.

Selv om enkeltsaker ikke når frem, mener advokaten at man har reell rettssikkerhet også i denne typen saker.

– Om sakene ikke anmeldes, vil de ikke komme inn i rettssystemet, og da blir det ansvarsfritt å spre bilder og tekster som er krenkende, forteller han.

Nakenbilder spredt på nett: – Det er aldri din skyld

Samtidig ser han at det er en utfordring at politiet ikke alltid har ressurser til å prioritere sakene. Området krever også mye kunnskap om hvordan nettet fungerer, og hvor effektive spredningsmuligheter det er, mener han.

– Bare en snap kan nå ut til mange flere enn man først tenkte. I tillegg til språket, det unge miljøet og det rent tekniske rundt appene og de sosiale mediene kan det være krevende for oss litt opp i årene å forstå, forteller advokaten.

– Viktig å styrke kapasiteten på sakene

Han mener at i likhet med flere andre områder i samfunnet, trenger politiet ressurser til å etterforske sakene. Initiativ som slettmeg.no, som kan hjelpe til med å gjøre skaden og spredningen av bildene mindre, bør også støttes, mener Elgesem.

– Det er viktig å styrke kapasiteten til å takle slike saker, sånn at ofrene fortsetter å anmelde. Risikoen ved at for mange saker henlegges, er at anmeldelsene slutter å komme, og det ville vært tragisk, mener han.

Les også: En av de første dommene for «hevnporno»

Advokaten tror at om mange anmelder, kan det ha en innvirkning på budsjettene til politiet. Det er viktig at dette området prioriteres av politikerne også. Til dem som føler at de står alene i en sånn sak, anbefaler han å søke støtte hos venner og familie.

– Ta kontakt med advokat om du har mulighet. Det er viktig at man ikke er engstelig for å reise slike saker selv om mange blir henlagt. Om en sak ikke når frem, betyr ikke det at alle vil bli henlagt, sier han.

Selv om straffeloven er relativt ny, så er bestemmelsene i loven gamle. Advokaten tror at lovverket kunne vært utredet bedre.

– De er utformet i en helt annen tid. Det kan være vanskelig å si hva offentlig meddelelse innebærer i en digital verden, forteller han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder