MANUSET ER KASTET: En nedstemt Hallo i uken-gjeng takker for seg etter 24 år. Fra venstre Christoffer Staib, Egil BIrkeland, regissør Geir Atle Johnsen, Jan Martin Johnsen, Anne Rygh, Silje Torp Færavaag, produsent Rolf-Martin Andersen og Marit Synnøve Berg (foran). Foto: Helle Gannestad

Slutt for «Hallo i uken»

Oppgitt skuespiller: Feigt av NRK

Etter 24 år med skarpskodd satire var det i dag siste sending av det populære programmet.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

- Jeg synes det er feigt og sneversynt av NRK. Kanalen har et ansvar når det gjelder denne type programmer, sier en oppgitt «Hallo i uken»-skuespiller Christoffer Staib.

- Har prosessen vært ryddig?

- Vi føler at det bare skjer - at vi ikke er tatt med i prosessen. Det er det vi i NRK kaller NRK-dyret, en fetter av bygdedyret. Det virker som om ingen egentlig har tatt avgjørelsen å nedlegge programmet - det bare skjer. Slik opplever i hvert fall jeg det som regissør.

Vemodig

- Snart har sjefene her bare «Nytt på nytt» å skryte av i festtalene, sier regissør Geir Atle Johnsen.

- Når det er sagt synes vi at det har vært en ære å få lage dette programmet og føre videre tradisjonene etter Else Michelet, Are Kalvø & Co. Det var jo som å hoppe etter Wirkola, men vi innfridde forventningene i 2009 og bevarte lytterskaren. Det er vi stolte av, sier produsent Rolf-Magne Andersen.

- Klart det er vemodig. Jeg synes det er trist at NRK ikke lenger vil satse på dette programmet, som leverer gjennomarbeidet kvalitetssatire, sier skuespiller Egil Birkeland.

Christoffer Staib er enig:

- De rasjonaliserer bort et av statskanalens få meningsbærende programmer - som dessuten har hatt stigende lytterkurve på Podcast.

Viktig yngleplass

«Hallo i uken»-gjengen tror også nedleggelsen av programmet får negative følger for hele Komi-Norge.

- Programmet har vært en viktig yngleplass og karrieremessig springbrett for unge tekstforfattere, og en rekke talenter har skrevet for «Hallo i uken». I løpet av våre fire år har mer enn 40 tekstforfattere levert stoff til programmet. Det finnes få - om noen - andre lignende plasser i vårt land, sier regissør Geir Atle Johnsen og produsent Rolf-Magne Andersen til VG.

Radiosjef Marius Lillelien i NRK sier at «Hallo i uken» ble nedlagt fordi NRK neste år starter en ny radiokanal.

- Humor og satire får en sentral plass, og derfor bestemte vi å bruke våre tilmålte ressurser her. Programlederen i «Hallo i uken» Jørgen Strickert er sterkt ønsket over i den nye kanalen, sier radiosjefen.

- Regissøren føler at crewet ikke har blitt hørt?

- Hvis folk mener de ikke har blitt hørt, er det synd. Jeg forstår at man ikke liker at programmet man arbeider med, blir nedlagt - flere er jo frilansere. Men vi har hatt en helt vanlig, god prosess rundt dette med ledelsen i NRKs kulturavdeling, sier radiosjef Lillelien.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder