BEKLAGER: Jon Almaas beklager overfor NRK-kollega Bjarte Tjøstheim at han «stjal» radioresepsjonistens vits. Han forsikrer samtidig alle om at tyveriet ikke er gjort med overlegg. Foto: Frode Hansen , VG

Almaas beklager utilsiktet vitsetyveri

Radioresepsjonens programledere og lyttere reagerer etter at Jon Almaas (48) fremførte «stjålet» vits i «Nytt på nytt».

Artikkelen er over fire år gammel

I forrige uke gikk humorprogrammet «Radioresepsjonen» på NRK P13 hardt ut mot Jon Almaas og «Nytt på nytt». Bakgrunnen for kritikken var at Almaas skulle ha stjålet en av Bjarte Tjøstheims mest populære vitser.

Vitsens opprinnelse fant sted 24. november 2011, da Tjøstheim begynte sin fortelling i spalten «siste 24 timer» på følgende måte:

– Jeg er litt krank for tiden, så jeg gikk bare hjem, slappa av, tok kontakt med min andre fastlege Dr. Oetker.

Almaas da Nærum dro: Kan jeg gå og gråte i dusjen nå?

VITSEMAKER: Bjarte Tjøstheim stakk i 2014 av med tittelen «årets morsomste». Denne vinteren spiller komikeren to hovedroller i filmen "Julekongen - Full rustning". Foto: Vegard Wivestad Grøtt , NTB scanpix

Tjøstheim rakk ikke å snakke videre før hans medprogramledere, brødreparet Steinar og Tore Sagen, brøt ut i latter, og siden har Dr. Oetker vært en gjenganger i det populære radioprogrammet.

Bli kjent med Radioresepsjonens mobbeoffer: Vet ikke hvorfor han er morsom (VG+)

Dr. Oetker er, for de uinnvidde, en tysk produsent av blant annet pasta- og pizzaprodukter.

– Bør be om unnskyldning

For to uker siden ble vitsen igjen fremført, men denne gangen av «Nytt på nytt»-programleder Jon Almaas. Det har skapt furore blant «Radioresepsjonen»-lyttere.

– Jeg har fått masse e-poster og tekstmeldinger fra lyttere som har bitt seg merke i dette, forteller Bjarte Tjøstheim til VG.

Fridde på live-show: Fikk ja fra Cato

Under radiosendingen mandag forrige uke ble vitsetyveriet følgelig et hett debattert tema.

– Vi har i flere programmer satt søkelys på hvordan den eldre generasjonen av komikere uhemmet stjeler vitser på skamløst vis, kom det blant annet fra en opprørt Tore Sagen.

– Hvis Jon Almaas og tekstforfattergruppen til «Nytt på nytt» kjenner sin besøkelsestid, så ber de om unnskyldning til deg, Bjarte, fulgte Steinar Sagen opp.

Selv om programmets innhold stort sett bygger på humor og ironi, er ikke kritikken mot Almaas bare tull fra «Radioresepsjonen» sin side. Det bekrefter Tjøstheim overfor VG.

JUBILEUMSKLARE: Fra sitt NRK-studio har Steinar Sagen, Bjarte Tjøstheim og Tore Sagen snart underholdt nordmenn i 10 år. Foto: Nils Bjåland , VG

Ikke med vilje

Nå kommer altså forklaringen fra Jon Almaas, sammen med en beklagelse.

«Ikke noe dramatikk i dette. Kun to menn som har tenkt på samme poeng. Og Bjarte var først. Det skal han ha. Det var jeg naturligvis ikke klar over, ellers hadde jeg ikke fremført vitsen. Dersom Bjarte føler seg krenket, noe jeg regner som en selvfølge, beklager jeg det», skriver han i en e-post til VG.

Blodpropp bak øyet: Risikerte stor hjerneskade

I sin sending mandag forrige uke diskuterte radioresepsjonistene også om det kunne være «Nytt på nytt»s tekstforfattergruppe som stod bak tyveriet. Spesielt Tore Sagen hadde tro på dette, fordi han mente det var lite trolig at Jon Almaas noensinne har hørt «Radioresepsjonen»-programlederne snakke om Dr. Oetker.

Til den beskyldningen har Jon Almaas svart følgende i sin e-post til VG:

«Tekstforfatterne i «Nytt på nytt» har ingenting med dette å gjøre. Dette var noe jeg har klekket ut selv, for en god stund siden, og har gledet meg til jeg skulle finne en anledning til å fremføre vitsen. Jeg var tydeligvis altfor sen.»

Mer vitsetyveri: Tusvik og Tønne om Anne-Kat. Hærland

Avslutningsvis i e-posten ber Jon Almaas på humoristisk vis om å få navnet på Tjøstheims kiropraktor, urolog, fotsoneterapeut og logoped, for å unngå lignende episoder i fremtiden.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder