FRIFUNNET: Kunster Odd Nerdrum. Foto:Trond Solberg,VG

Odd Nerdrum frifunnet for avtalebrudd

Kunstner Odd Nerdrum er frifunnet for å ha brutt avtalen med The Nerdrum Institute, som krevde ham for 23 millioner kroner.

  • Elise Alexandra Gulbrandsen
  • Espen Arnold Hansen

Artikkelen er over fem år gammel

I dag kom dommen der det ble kjent at Odd Nerdrum er frifunnet for å ha brutt en eksklusiv avtale om å markedsføre og selge hans arbeider. Larvik Tingrett har kommet frem til at kunstneren heller ikke må betale erstatning, skriver Dagens Næringsliv.

I desember 2009 at Odd Nerdrum inngikk en tiårig agentavtale med The Nerdrum Institute (TNI).

– Vi er selvfølgelig veldig enige i dommen, det at avtalen var oppsigelig er det Nerdum har hevdet hele tiden. Både han og hele familien hans er veldig glade, sier hans advokat Stein Erik Hove til VG.

Var oppsigelig

TNI skulle arbeide for å gjøre Nerdrums kunst kjent for et stort internasjonalt publikum – og skulle få 50 prosent kommisjon for å selge hans kunst. Tvisten mellom de to partene har omhandlet hvorvidt avtalen er oppsigelig.

The Nerdrum Institute la ned påstand om at Nedrum måtte betale erstatning «med et beløp som fastsettes etter rettens skjønn». TNI må imidlertid betale Nerdrum en halv million kroner i saksomkostninger, dersom dommen bli stående.

«Som tidligere nevnt kunne avtaleteksten vært klarere og bedre formulert, men på grunnlag av epostkorrespondansen og utformingen av avtalens punkt 9, har partene etter rettens oppfatning avtalt seg bort fra å rette økonomiske krav mot hverandre», skriver dommerfullmektig Lars Marcus Evensen ved Larvik tingrett i dommen, ifølge DN.

Vil ikke kommentere

– Vi tar dommen til etterretning og har nå en måneds frist på å anke dommen, skriver advokaten til The Nerdrum Institute (TNI), Espen Komnæs, i en E-post.

– Min part og jeg vil bruke den tiden til en grundig vurdering av om dommen skal ankes til lagmannsretten. Noen kommentar utover dette har vi ikke på nåværende tidspunkt, avslutter Komnæs.

To saker

Detter er ikke første gang Nerdrum har blitt nødt til å møte i retten.

Kunstneren ble tidligere i år dømt til fengsel i ett år og åtte måneder for grovt skattesvik. Åtte måneder av straffen er gjort betinget. Nerdrum har med det hatt to parallelle saker gående i rettssystemet.

Odd Nerdrum saksøkte også Skatt Øst for å ha blitt etterlignet og pålagt å skatte av 14 millioner kroner for inntektsårene 1998 til 2002. Denne saken tapte han både i tingretten og lagmannsretten, og Høyesterett har avvist å behandle søksmålet.

Mer om

  1. Odd Nerdrum

Flere artikler

  1. Kunstneren i ny rettssak: Nerdrum kreves for gigantsum

  2. Duket for mer rabalder i rettssalen: Nerdrum vil slå partnere konkurs

  3. Nerdrum-konflikten løst

  4. Odd Nerdrum: - Ble psyket kraftig ut

  5. Saksøker Nerdrum for gigantbeløp: Rystet over avtalebrudd

  6. John Christian Elden vil kjempe for at Nerdrum ikke må sone i fengsel: Høyesterett avviser Nerdrum-anken

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder