MØTTE PRESSEN: Regissør Hans Petter Moland møtte pressen i Berlin lørdag i forbindelse med premieren av «Ut og stjæle hester». Der fikk han blant annet spørsmål om uttalelsene til Liam Neeson. Foto: Anniken Aronsen/VG

Hans Petter Moland om Neeson-reaksjonene: – Han er ikke rasist

BERLIN (VG) Den norske regissøren forsvarer Liam Neeson som fikk massiv hets for å ha åpnet seg om hevntanker han hadde for 45 år siden.

 • Anniken Aronsen
 • Bjørn Ekker

Artikkelen er over ett år gammel

Hevnthrilleren «Cold Pursuit» hadde premiere i New York fredag, men rød løper-seansen ble avlyst som følge av bråket rundt skuespillerens uttalelser om hvordan han for en tid siden gikk rundt i gatene med et våpen, rasende av hevnlyst etter at en av hans kjære var blitt voldtatt av en svart mann.

– Jeg spaserte opp og ned ulike gater med en batong, mens jeg håpet at jeg ville bli konfrontert av noen. Jeg skammer meg over å si det, men i omtrent en uke gikk jeg rundt og ønsket at en svart jævel ville komme ut fra en pub og terge meg med noe, skjønner du? Så jeg kunne ta livet av ham, sa Neeson til The Independent.

– Han er veldig ærlig

Dagen etter premieren av «Cold Pursuit» vises filmen «Ut og stjæle hester» under filmfestivalen Berlinale i Berlin. Under pressekonferansen ble det stilt spørsmål om hva regissør Hans Petter Moland tenker om Neesons historie, og om reaksjonene i forkant av premieren.

– For meg er det mest absurde å ha to premierer innen 24 timer. I går åpnet «Cold Pursuit» til veldig sunne publikumstall. Jeg tror ikke mange regissører opplever det. Det i seg selv er absurd. Når det kommer til filmen og lanseringen er det alltid ute av hendene til regissøren. Til og med tittelen er ofte ute av hendene til regissøren. I forbindelse med Liam har jeg sagt det jeg trenger å si, sier regissøren, som fortsetter:

FÅR KRITIKK: Liam Neeson, aktuell med filmen «Cold Pursuit», er i hardt vær etter sine uttalelser til Independent. Nå beskyldes han for å være rasist. Foto: Scanbox Entertainment

– Han er veldig ærlig, skikkelig og jordnær. Han er ikke rasist, så jeg tror flere mennesker bør lese artikkelen og gjøre seg opp en mening i stedet for å lytte til hva andre tenker om det. Folk kommenterer «Cold Pursuit» uten å ha sett den. Det tar min stemme vekk. Den norske filmen var her i Berlin for fem år siden. De som så den filmen, vet hva ambisjonen og våre hensikter med filmen var, og det er det samme med denne, mener han.

les også

Jakob Oftebro bekrefter at han blir pappa: – Jeg gleder meg

Står opp for kollegaen

Skuespiller Stellan Skarsgård spilte hovedrollen i «Kraftidioten», som nå har blitt innspilt på nytt i form av «Cold Pursuit». Også han forsvarer sin Neeson.

– Jeg finner det forstyrrende og skremmende å leve i en verden hvor man ikke bare blir straffet for gjerningene sine, men for hva de sier og hva de tenker – og ikke minst hva folk tror at du tror, sa han.

Sitatet ble belønnet med applaus fra de tilhørende på pressekonferansen.

I BERLIN: Stellan Skarsgård (69) har gjentatte ganger jobbet med regissør Hans Petter Moland. Foto: Anniken Aronsen/VG

På spørsmål fra VG om hva Moland tenker om oppstyret rundt Neeson, svarer han:

– Jeg tror som Stellan sier, at vi lever i en tid hvor det å ha en sivilisert offentlig diskurs er ganske vanskelig. Jeg tror at demokratiet vårt og ikke minst pressens berettigelse til å skrive om hva de vil, er veldig avhengig av at vi som blir intervjuet har tillit til dere som dyktige og modige fagfolk, og som folk som er interessert i å komme til sannheter, mer enn sensasjoner.

Han mener det er en dårlig utvikling at folk som uttaler seg ikke lenger leser artikkelen, men kun overskrifter og hva andre har sagt om saken.

Bekymret over utviklingen

Skarsgård sier til VG at han ikke tror folk som hetser Neeson har satt seg inn i hva budskapet hans var.

– Det han beskrev var hva som kan skje med et menneske som er snill, sivilisert og god, når det går riktig ille med noen nær deg. Det primitive i mennesket kommer fram. Dem som vil se hans hode på fat, som sikkert er gode, hederlige og snille mennesker, men kanskje ikke så tolerante. Jeg tror mange av dem blir overrasket over hva som dukket opp i deres hode dersom deres mor, frue eller datter ble voldtatt, sier han alvorlig.

Han trekker fram et råd hans farmor ga ham, og som han selv forsøker å leve etter.

les også

Stellan Skarsgård om skuespiller-sønnene: - De har sett medaljens bakside

– Jeg fikk lære meg at man ikke skal bruke karakteristikker på folk. Du kan krangle og diskutere med noen så mye du vil og ha ulike meninger, men du kaller aldri noen idiot, fascist, kommunist eller rasist. Det er ikke intellektuelt verdig, det er ødeleggende for all kommunikasjon.

Han avslutter:

– Om det fortsetter slik blir folk livredde for hva dem sier, og våger ikke å diskutere ulike saker, man kan få livet sitt ødelagt for noe de gjorde for 20-30 år siden, eller for hva de tenkte. Sånn har vi vel ikke hatt det siden Stalin.

les også

«Bohemian Rhapsody»-regissør Bryan Singer strøket fra nominasjonsliste

– Handlet ikke om rasisme

Når avisreporteren i Independent spurte Neeson om han sikter til voldtektsmannen når han sier han ville drepe, svarte skuespilleren «Jeg ville drepe hvilken som helst svart mann. Men det handlet ikke om rasisme».

Men det er det svært mange som nekter å akseptere. Neeson, kjent fra filmer som «Schindlers liste», «Star Wars», «Taken» og «Love Actually», blir i heftige ordelag på sosiale medier beskyldt for å være nettopp det – rasist. På Twitter har det rent inn med meldinger fra illsinte og sjokkerte mennesker.

Enkelte skriver at uttalelsen er det drøyeste og mest oppsiktsvekkende noen har kommet med under et intervju. Andre sier at de har fått nok av Liam Neeson «for godt».

Mer om

 1. Liam Neeson
 2. Film
 3. TV
 4. Berlin
 5. Rasisme

Flere artikler

 1. Laber start for Liam Neesons «norske» film

 2. Rød løper for Liam Neesons norskregisserte film avlyst i New York

 3. Filmanmeldelse «Cold Pursuit»: Kaldt produkt

 4. Liam Neeson beklager etter rasismebeskyldningene : – Jeg har såret mange mennesker

 5. Filmanmeldelse «Ut og stjæle hester»: Nesten skutt av hesten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder