Artist-Norge minnes ofrene med musikk og kunst

(VG NETT) Flere artister og kunstnere stiller gratis opp og bidrar for å vise sin støtte til terror-ofrene i Oslo og på Utøya.

Artikkelen er over åtte år gammel

AV: Cathrine Elnan, Margrethe Blomsø

Kort tid etter bombeangrepet mot Regjeringskvartalet og massakren på Utøya, bidrar flere artister på sin egen måte for å minnes tragedien som rammet landet den 22. juli.

Fikk ikke sove, skrev trøstesang

Bodø-artisten Magnus Eliassen har rørt mange med låten «Til dem du e gla i», som han skrev kort tid etter terrorangrepet.

- På lørdag var vi en gjeng som hadde samlet oss i Bodø for å ta vare på hverandre og snakke om det som hadde skjedd. Jeg slo følge med Kråkesølv-bassist, Petter Unstad, hjem og i stedet for å si god natt sa vi at vi elsket hverandre, før vi skilte lag. Etter det fikk jeg ikke sove, men ble liggende og skrive ned tanker og ord.

VGTV: Se Magnus Eliassen og Kråkesølv fremføre «Til dem du e gla i» her

Les også: - Vi har tatt landet vårt tilbake

På morgenen ble Eliassen vekt med den triste beskjeden om at en kamerat var gått bort, uavhengig av det som hadde skjedd i Oslo, og timer senere var tanker og ord blitt til en ferdig demo spilt inn i sengen.

- De fleste sanger jeg skriver er basert på hendelser, følelser og tanker som jeg opplever personlig. Som musiker føles det derfor naturlig å uttrykke seg gjennom toner og tekster.

- Har behov for å bidra

Eliassen fikk med seg Kråkesølv på en studioinnspilling, og samtidig fikk de lagd en video som i skrivende stund er blitt sett nesten 28.000 ganger på YouTube.

Saken fortsetter under bildet

SYNGER MED: Magnus Eliassen fikk med seg Kråkesølv (bildet) på sangen «Til dem du e gla i». Foto: Knut Erik Knudsen


- Jeg tror alle mennesker har et behov for å bidra og gjøre noe aktivt når man er i en vanskelig situasjon. Bloggere kan blogge, politikere kan tale og samle folket, rike kan gi penger, alle bruker det man kan.

Gir penger til Røde Kors

Natt til fredag ble også «Til dem du e gla i» tilgjengelig for nedlasting hos iTunes og Platekompaniet som distribuerer den gratis slik at alle salgsinntekter kan gå til Røde Kors.

Musikkvideoen til sangen er produsert av News On Request AS og Store Studio AS i Bodø. Begge har bidratt gratis til innspillingen.

- Selv om det kun er et lite bidrag, føles det godt å gi, sier Eliassen, som har fått mange tilbakemeldinger på låten.

- Folk sier de blir spesielt rørt av teksten. Denne sangen setter ord på veldig mange viktige ting, sier Eliassen.

Minnefestival i Bergen

Datarock spilte konsert for AUF-ungdommen kvelden før terroren rammet Utøya. I dag spiller de på minnefestival i Landmark.
Minnefestivalen erstatter den årlige sommerfestivalen som finner sted på Landmark i Bergen Kunsthall. Datarock-vokalist Fredrik Saoera er medarrangør sammen med Henrik Svanevik.

Les også: Mela-festivalen blir minnekonsert

- Tanken bak minnefestivalen er at folk skal ha et sted å møtes. Det skal være en uformell setting hvor det er lav terskel for å delta, sier arrangør Svanevik.

Derfor skal minnekonserten på Landmark i Bergen være gratis og og alle er velkommen.

- Dette er viktig for alle som deltar, både artistene og publikum. Jeg tror artistene synes det er fint å bidra og håper publikum setter pris på å ha et sted å møtes.

Akkustisk og nedstrippet Datarock

VISER OMTANKE: Tone Damli Aaberge, Magnus Eliassen, Maria Mena og Eirik Glambek Bøe fra Kings of Convenience er blant norske artister som ønsker å bidra med musikk. Foto: Cornelius Poppe, Mattis Sandblad, Marius Knutsen


Arrangementet blir en roligere versjon av den årlige sommerfestivalen.

- Det blir mye akustisk og nedstrippet. Datarock stiller for eksempel med to bandmedlemmer og kommer til å kjøre et mer rolig sett, forteller Svavik.

Andre artister er Bjørn Torske, Eirik Glambek Bøe fra Kings Of Convenience og jazzmusiker Kjetil Møster.

I år stiller og opptrer alle gratis. Pengene som vanligvis går til lønn til artister og arrangører, skal gå til Arbeiderpartiet og gjenoppbyggingen av Utøya.

- Eg grine for alle som e ramma

«Mitt lille land» av Ole Paus og «Til ungdommen» av Nordahl Grieg er to musikalske verk som har trøstet mange i sorgen etter terroranslagene sist fredag. Maria Mena har gjort en nyinnspilling av Paus' «Mitt lille land» og gitt den ut gratis.
Nylig la Tone Damli Aaberge også ut sin versjon av sangen, «Mitt vetle land».

- Eg har ikkje vore heime i Norge under det som har skjedd i Oslo og på Utøya, men eg grine for alle som e ramma, eg grine for at det finnes mennesker som kan gjer slike ting mot medmennesker. Har berre lyst å komme heim og holde rundt alle eg e glad i, skriver Damli Aaberge på bloggen sin, før hun fortsetter:

- Eg syns det Maria Mena gjorde ved å legge ut sin versjon av "Mitt lille land" var så utruleg vakkert, så eg gjer som ho.

En hyllest til Norge

Det er få steder det er lov å lage grafitti i Oslo, men skateboardparken i Gamlebyen er en av Oslos lovlige grafittivegger.

«Glem aldri Oslo og Utøya 22.07» og « Vi er så få her i landet, hver fallen er bror og venn», står det i grafittiverket til Halvor Harsem og Thomas Samset.

Saken fortsetter under bildet

GATEKUNST: Grafittiverket til Halvor Harsem og Thomas Samset har et sterkt budskap. Foto: Halvor Harsem

- Det ligger helt naturlig å gjøre en sånn piece (et fullstendig verk innenfor grafittisjangeren, journ.anm) i denne situasjonen. Vi gjorde det ut av respekt for ofrene, de pårørende og alle i hele Norge. Det er et bilde på at vi alle står samlet etter det som har skjedd, forteller Halvor Harsem som la ut bilde av piecen på Twitter.

Verket ble malt på tirsdag, men har nå blitt malt over av andre grafittikunstnere.

På den lovlige kunstnerveggen i Torshov i Oslo har det også blitt malt grafitti til ære for ofrene etter terroraksjonene.

«Om én mann kan vise så mye hat, tenk hvor mye kjærlighet vi alle kan vise sammen», står det på en av piecene, som gjengir det allerede berømte sitatet til Helle Gannestad, medlem av AUF Møre og Romsdal.

Tatoveringskunst

Morten Transeth (28) jobber som tatovør på tatoveringsstudioet Electric East Tattooing Co på Grünerløkka i Oslo. Han ville gjøre noe etter terrorhandligene sist fredag. Derfor lagde han et tatoveringsinspirert maleri, som er trykt opp i hundre eksemplarer og nå blir solgt via Facebook. Inntektene går uavkortet til Røde Kors.

- Det har vært stor interesse rundt bildetrykkene. Jeg har solgt 30-40 på to dager, og det er 15-20 malerier som er holdt av. Hvis det fortsetter slik, kan det bli aktuelt å lage et nytt opplag, forteller 28-åringen som bor i Leirsund.

Maleriet heter «Styrke og samhold», og Transeth tror mange har behov for å ha noe som kan vise tilbake til samholdet som Norge har vist etter terrorhandlingene.

- Jeg tror mange ønsker å eie noe som kan representere den styrken som det norske folk har uttrykt, sier Transeth.

Les også

 1. 15.000 nødmeldinger etter terrorangrepene

  I timene etter terrorangrepene 22. juli, ble det sendt 15.000 terrormeldinger over nødnettet.
 2. Svenske ungdomspartier holder minnestund

  Terrorangrepene i Norge har ført til at stridsøksen begraves mellom ungdomspartier i Sverige.
 3. Eskil Pedersen: - Vi har tatt landet vårt tilbake

  (VG Nett) AUF-leder Eskil Pedersen lover å være tilbake på Utøya 22. juli neste år.
 4. Frp-politiker stengte Facebook-profil

  Kommentarer som «håper de drepte er innvandringsfiendtlige sosialister», fikk Frp-politiker Per-Willy Amundsen til…
 5. Statssekretær Roger Ingebrigtsen er nært berørt av Utøya-massakren: - Ingen må føle dårlig samvittighet

  (VG Nett) I tiden etter den grusomme massakren på Utøya kommer det frem mange tanker hos de overlevende.
 6. «Solstrålen» Bano (18) blir den første som skal begraves

  18 år gamle Bano Rashid var en av to ungdommer fra Nesodden som ikke kom hjem i live fra Utøya.
 7. Melafestivalen blir minnekonsert: - Mela er det motsatte av det «han» sto for

  (VG Nett) Etter terrorangrepene vurderte komiteen bak den multikulturelle Melafestivalen å avlyse.

Mer om

 1. 22. juli

Flere artikler

 1. De lokale redningsaksjonene

 2. Victoria (16): Kan tape 60.000 kroner på å avlyse utveksling

 3. De holder Norge i gang

 4. Den store festivalguiden for sommeren 2017

 5. Øver på klodens farligste stoffer på den kanadiske prærien

Fra andre aviser

 1. Opptrer på minnefestival

  Bergens Tidende
 2. Året i musikk

  Bergens Tidende
 3. Reiser minnesmerke på Utøya

  Aftenposten
 4. Politiet hadde båter, men fikk ikke gitt beskjed

  Aftenposten
 5. Ber retten forkaste anken fra Breiviks forsvarere

  Aftenposten
 6. Les hele loggen til Oslo politidistrikts evauleringsutvalg

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder