VENTET LENGE: Eiliv Høybakken (69) står fremst på Rådhusplassen og venter på kveldens konsert. Foto: VG

20.000 på Rådhusplassen - mange flere på vei: 69 år gamle Eilev har ventet i tre timer

RÅDHUSPLASSEN (VG Nett) Rådhusplassen fylles av mennesker før minnekonserten, til tross for regn og sur vind.

 • Marie Kulander Kvitrud
 • Kristine Hellem Aanstad
 • Erlend Ofte Arntsen
 • Tim Peters

Artikkelen er over åtte år gammel

Ett år er gått siden dagen Norge aldri vil glemme. Klokken 20 søndag kveld minnes de 77 ofrene etter bomben i regjeringskvartalet og massakren på Utøya, med en nasjonal minnekonsert på Rådhusplassen i Oslo.

Eiliv Høybakken (69) står og lener seg på sikkerhetsgjerdet helt fremst på Rådhusplassen. Det pøsregner og er en voldsom vind på Aker Brygge.

Eiliv er står på post alene og har vært der siden 17.00.
- Jeg fikk ikke med meg noen som ville vente i tre timer, forteller han til VG Nett.

- Hvorfor gjorde du det selv?

- Det er en begivenhet. Jeg ville ned og se de flinke artistene og folkelivet, selv om det er dårlig vær, svarer han.

Han har ikke vært på andre markeringer 22. juli, men sier han er preget av den tunge dagen.

- Det går jo veldig inn på en det som har skjedd, forteller han.

- Det er drøyt 20.000 mennesker her nå, men det er rapportert om et stort tilsig. Det er rapportert om smekkfulle tog inn i byen og vi har plass til 60.000 bare på Rådhusplassen. Det er også plass i områdene rundt, sier Erling Holstad, som er politiets pressetalsmann.

REGN INGEN DEMPER: Camilla Andersen (35), Julie Stomperud (16) og Kristin Stomperud (41) tror ikke regnet i hovedstaden vil legge en demper på konserten. Foto: KRISTIAN HELGESEN

Camilla Andersen (35), Julie Stomperud (16) og Kristin Stomperud (41) er blant de som allerede står foran scenen på Rådhusplassen.

- Det blir en rørende og fin konsert. Og litt trist, det blir nok en del tårer, sier Julie Stomperud til VG.

VGTV: Følg minnekonserten på Rådhusplassen direkte her !

16-åringen tror ikke regnet legger en demper på kvelden.

- Jeg tror mange kommer uansett hvordan været er. Det legger nok ingen demper på konserten. Alle ser litt lysere på fremtiden i dag enn for et år siden. Livet går videre, men vi glemmer aldri, sier hun.

Familien gleder seg til konserten, men aller mest er det «Barn av regnbuen» av Lillebjørn Nilsen, og «Some Die Young» av Laleh som rører dem mest.

- Jeg kjenner meg veldig igjen i teksten til «Some Die Young», sier 16-åringen.

- En sterk opplevelse

Konserten er det avsluttende arrangementet på årsmarkeringen, og det er tidligere anslått at så mange som 100.000 mennesker vil møte opp.

Blant de som allerede har tatt turen til Rådhusplassen, er også Trude Otterstad (47), Synne Grønvold (22) og Therese Grønvold (67). De tror konserten blir en sterk opplevelse.

TRE GENERASJONER: Trude Otterstad (47), Synne Grønvold (22) og Therese Grønvold (67) er datter, mor og bestemor, og minner 22. juli sammen. Foto: KRISTIAN HELGESEN


- Det blir både en sterk og vemodig konsert. Vi merker samholdet allerede, med alle rosene her på Rådhusplassen, sier Therese Grønvold til VG.

- Jeg var på ferie i fjor, og føler at noe manglet da vi ikke fikk være med på markeringene. Derfor er det fint å være her i dag, fortsetter hun.

Familien tror det blir både tårer og latter under konserten i kveld.

- Jeg tror det blir tårer, med litt latter innimellom. I dag er vi ikke i sjokk, slik som vi var i fjor. Det er ikke like sorgtungt i dag, forteller Synne.

Den låten hun føler best representerer 22. juli er Maria Menas «Mitt lille land», som 22-åringen føler forklarer samholdet, og landet vårt med fjorder og vann.

Nye tekster

En av artistene som skal spille på konserten er Halvdan Sivertsen. For han er det en ære å få spille på markeringen.

BLANDEDE FØLELSER: For Halvdan Sivertsen er dagen i dag en blanding av tunge og lyse tanker. Foto: GURO HAVRO BJØRNSTAD

- Det er en blanding av tunge og lyse tanker som følger med konserten her i dag. Ett år har gått, og i dag er en merkedag, men det er jo mange som føler sorg hver eneste i dag i forhold til denne tragedien. Men samtidig så er det kanskje litt lettere å begynne på nytt når det har gått ett år. Kanskje det kan vere lettere å tenke framover etter i dag, sier Sivertsen til VG Nett før konserten.

Artistene som opptrer er Bjørn Eidsvåg, deLillos, Karpe Diem, Kringkastingsorkesteret, Laleh, Lillebjørn Nilsen, Mari Boine, Marit Larsen, Tine Thing Helseth, og Vinni & Halvdan Sivertsen.

Flere av artistene har laget nye sanger og tekster til konserten.

Karl Ove Knausgård og Frode Grytten skal lese nyskrevne tekster om 22. juli og det blir videoinnslag med noen av de som ble rammet av fjorårets hendelser.

Jens Stoltenberg, Bård Vegar Solhjell, Audun Lysbakken og Trine Skei Grande er blant politikerne som skal være til stede. Kronprinsen skal også delta.

Forventer stor pågang

Det har lenge vært spekulert i om superstjernen Bruce Springsteen skal opptre på konserten, men dette er foreløpig ikke bekreftet.

Det er ventet stor pågang til konserten, og Telenor har varslet at mobilnettet neppe vil klare belastningen.

I dag har ettårsdagen etter terrorangrepene mot Oslo og Utøya blitt markert over hele Norge. I Oslo har den blitt markert med blant annet en minnegudstjeneste klokken 11, og et eget AUF-arrangement på Utøya.

Alle besøkende til Oslo bør beregne god tid på reisen, og ta høyde for at det kan bli mange mennesker i Oslo sentrum fra tidlig på dagen. Dette gjelder særlig de som ønsker å være til stede på den nasjonale minnekonserten på Rådhusplassen.

Mer om

 1. 22. juli

Flere artikler

 1. Er dette Bruce Springsteen på vei inn?

 2. Nye navn til minnekonserten 22. juli

 3. Eidsvåg: «Vår uskyld gikk tapt, og kommer aldri igjen»

 4. Fortsatt ubekreftet om «The Boss» spiller i kveld

 5. «The Boss» hedret 22. juli ofrene

Fra andre aviser

 1. Bruce Springsteen sang på minnekonserten

  Bergens Tidende
 2. Bruce Springsteen sang på minnekonserten

  Aftenposten
 3. Bruce Springsteen sang på minnekonserten

  Fædrelandsvennen
 4. Politiet: - La bilen stå 22. juli

  Aftenposten
 5. Åsne Seierstad: - Sorgen tar den tiden den trenger

  Aftenposten
 6. Fortsatt usikkert om Springsteen kommer

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder