HER HENGER DET: «Skrik» vises fram i London. Maleriet fra 1893 er ett av Munchs mest berømte bilder. Bildet er også en av Norges sentrale kunstskatterFoto: Fredrik Solstad

Munchs «Skrik» i London: - Et globalt ikon

... og snart går kunstverket under hammeren

LONDON (VG Nett) Her henger «Skrik» på utstilling i London for første gang. - Vi er utrolig stolte, sier auksjonshuset Sotheby's til VG Nett.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL
Sotheby'sOm Skrik på Wikipedia

Et enormt presseoppbud er til stede for avdukingen av den fjerde versjonen av «Skrik», malt i pastell på papp og eid av Petter Olsen.

- Vi er utrolig stolte over å kunne vise «Skrik» for første gang utenfor Norge og Tyskland, og første gang det vises offentlig på denne måten siden slutten av 1970-tallet, sier Simon Shaw, sjef for moderne kunst ved Sotheby's til VG Nett.

AUKSJONSSJEF: Simon Shaw. Foto: Fredrik Solstad

Sikkerhetstiltak

Munchs mesterverk henger på et lukket rom og fotografer og journalister må gjennom en metalldetektor og full sikkerhetsscreening for å få komme inn.

- På grunn av de høyprofilerte tyveriene av to av de tre versjonene som finnes på museum i Norge, lånes ikke de andre versjonene ut til utstillinger. Dette er altså den eneste muligheten til å se «Skrik» utenfor Norge, sier Shaw.

LES OGSÅ: Største tyverimålet i verden

Under hammeren

- Vi vet at mange vanlig kunstinteresserte vil benytte muligheten til å se det her i London, men vi forventer også kunsthandlere fra hele verden, sier Shaw.

- De vil komme hit og se det i London før de legger inn et eventuelt bud i New York. De kommer fra hele Frankrike og Spania, Russland og Sørøst-Asia, sier Shaw.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SELGER: Denne utgaven av Skrik-maleriet håper nå Petter Olsen å få solgt på en auksjon ved Sotheby's. Foto: Foto: Espen Braata / Sotheby's

Han selger

2. mai skal «Skrik» under hammeren på Sotheby's i New York, med en forventet pris på 80 millioner dollar, over 480 millioner kroner. Det er den eneste privateide utgaven av «Skrik» som skal på auksjon. Selger er norske Petter Olsen.

- Jeg har levd med dette verket hele livet, og kraften og energien i det har bare økt med tiden. Nå føler jeg imidlertid at øyeblikket har kommet for å gi resten av verden en mulighet til å eie og sette pris på dette bemerkelsesverdige verket, som er den eneste versjonen som ikke er i samlingen til et norsk museum, uttalte Olsen i en pressemelding da auksjonsplanene ble kunngjort.

- Gjenkjennelig i hele verden

Auksjonshuset beskriver muligheten for å sikre seg kunstverket som unik.

- «Skrik» er virkelig et globalt ikon, som er like gjenkjennelig i hele verden. Det er vanskelig å forestille seg et mer kjent bilde som er på private hender, så det er så unikt som noe vi har fått muligheten til å auksjonere, fortsetter han.

Maleriet fra 1893 er ett av Munchs mest berømte bilder. Bildet er også en av Norges sentrale kunstskatter. Bildet finnes i fire originale versjoner. To av disse tilhører Munchmuseet, og ett tilhører Nasjonalgalleriet.

Gammelt søksmål

Petter Olsen vant i 2002 i lagmannsretten retten til bildene han arvet av sin mor, etter å ha blitt saksøkt av sin bror Fred. Olsen.

Da brødrenes far Thomas Olsen døde i 1969 etterlot han seg 34 Munch-malerier brødrene skulle arve. 13 av disse hang på en familieeiendom som moren disponerte, og hun testamenterte bildene videre til Petter Olsen.

De øvrige bildene er delt mellom brødrene.

LES: Regjeringen vil ikke kjøpe Skrik

FLERE NYHETER PÅ RAMPELYS

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder