SKAL SELGES: Her er Edvard Munchs «Skrik» på sin første pressevisning i Sotheby's lokaler i London. Petter Olsen skal auksjonere bort maleriet på Sotheby's i New York neste uke. Foto: FREDRIK SOLSTAD / VG

Petter Olsen: Vil ikke savne «Skrik»

Kunstekspert om «Skrik»: Munch forandret kunstverden

(VG Nett) Finansmannen Petter Olsen (64) forteller at «Skrik» gjorde ham engstelig. Nå kan han håve inn 450 millioner kroner.

 • Sissel Kruse Larsen
 • Audun Beyer-Olsen
 • Sindre Murtnes
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Neste ukes auksjon av Edvard Munchs «Skrik», beskrives av kunsteksperter som en av de mest legendariske auksjonene dette tiåret.

BAKGRUNN: «Skrik» skal selges på auksjon

Finansmannen Petter Olsen (64) bestemte seg for å selge kunstverket etter å ha vokst opp med maleriet på husveggen.

Han forteller til Dagens Næringsliv at maleriet gjorde ham engstelig.

- «Skrik» handler om angsten på grensen til døden. For meg viser «Skrik» det fryktelige øyeblikk da mennesket forstår hva det har gjort med naturen slik at jorden blir stadig mindre levelig, for alt liv. Og at dette ikke lenger kan hindres, sier Olsen, som svarer følgende på spørsmål om han vil savne maleriet:

- Nei. Vi hadde kanskje blitt litt engstelige av å ha det her. Motivet handler faktisk nettopp om angst, sier han.

Han forteller at han vil selge maleriet for å realisere drømmen om sitt eget galleri i Hvitsten.

- Jeg tror det kan være et gunstig tidpunkt å selge det på nå. Det er noe med å gi slipp på en ting for å realisere noe annet. Og noe av det er å finansiere det som kan bli et offentlig tilgjengelig kunstgalleri her ute, sier Olsen.

Bildet, som ble malt i 1895, er det siste av malerens versjoner av «Skrik» som fortsatt er i privat eie.

Håper på minst 450 millioner kroner

Kunsteksperter fra hele verden er i ekstase over at Olsen velger å selge maleriet.

Det verdenskjente bildet beskrives som verdens lettest gjenkjennelige, kun slått av «Mona Lisa».

SELGER: Petter Olsen mener mange bør få se bildet han nå selger. Foto: Espen Braata, VG


- I 25 år har jeg fulgt med på auksjonsmarkedet. Jeg har aldri sett noe som viktig som skal auksjoneres bort, sier Jens Faurschou, kunsthandler og Munch-ekspert fra København, skriver The Financial Times.

Onsdag 2. mai skal maleriet auksjoneres bort, og auksjonshuset Sotheby's håper å få minst 450 millioner norske kroner for kunstverket.

- «Skrik» er det definitive statussymbolet og det viktigste verket. Tenker du på kunsthistoriens kanoner, er «Skrik» inne på en meget kort liste av berømte og internasjonalt kjente kunstverk. Det forklarer hvorfor vi kan forvente en slik sum, sier Noah Horowitz og viser til prisantydningen på 80 millioner dollar.

TA SKRIK-BILDE AV DEG SELV - DEL MED VG NETTs LESERESEND OSS DITT SKRIK HER!

Tekst på rammen

Bildet er også den eneste versjonen av kunstverket som har malerens egne håndskrevne ord på rammen:

«Jeg gik bortover veien med to venner - solen gik ned - Jeg følte som et pust av vemod - Himmelen ble plutselig blodig rød - Jeg stanset, lænede meg til gjerdet mat til døden - så ut over de flammende skyerne som blod og sværd over den blåsvarte fjord og by - Mine venner gik videre - jeg sto der skjælvende av angst - og følte et stort uendelig skrik gjennom naturen.»

Philip Hook, skriver i salgskatalogen om bildet at det er det lettest gjenkjennelige bildet i verdens etter Mona Lisa.

I slutten av mars solgte auksjonshuset et bilde av Andy Warhol, inspirert av «Skrik», til over 300.000 britiske pund.

- Ettertraktet tyverimål

Det finnes utallige artikler til salgs som er inspirert av bildet, som t-skjorter, plakater og kopper. Olsen mener nå at det har blitt for viktig til å forbli i privat eie.

- Det bør sees av mange. Så klart er det en fare for at det vil forvinne, men det er også slik at pårivate samlere låner ut bildene til store utstillinger, sier han.

Sikkerhetsespert Anthony Amone har også beskrevet bildet som det største tyverimålet i verden.

- Jeg og kollegene mine ble helt rørt da vi hørte at «Skrik» kommer hit til USA. For verdens råeste kunsttyver var det nok mer en følelse av vann i munnen og gåsehud, sier Amore til VG Nett.

- Rører ved det eksistensielle

Sotheby's representant i Norge, Ingeborg Astrup, sier til VG Nett at hun mener bildet har blitt et ikon i verdensformat.

SKAL TIL NEW YORK: Ingeborg Astrup ser fram til å overvære auksjonen. Foto: Jan Petter Lynau, VG


- Det er et bilde som alle kjenner igjen, samtidig som det formidler noe. Munch sa jo selv at det går et skrik gjennom naturen, og bildet viser noe mange kan identifisere seg med, sier Astrup.

Hun tror onsdagens aksjon vil bli en verdensbegivenhet.

- Bildet rører ved det eksistensielle i oss mennesker. Det har blitt skrevet om i hele verdens de gangene det har blitt stjålet. Andre bilder som har blitt stjålet har jo ikke fått den dekningen, så det må være noe som rører ved menneskets natur i det bildet, sier hun.

- Ikke et maleri

Hun reiser selv til New York lørdag for å overvære auksjonen og tror den spesielle teksten på rammen gjør bildet enda mer eksklusivt.

- Det er vel en liten ekstra attraksjon, men jeg tror ikke det vil påvirke prisen. Bildet er spesielt ved at det ikke er et maleri, men en pastell malt på kartong, sier hun og legger til:

- Det at man da snakker om en så høy pris, det er jo i seg selv eksepsjonelt.

- Noe som skjer en gang

Kunstekspert Ina Johannesen har jobbet mye med Munch i sin karriere. Hun er ikke i tvil om at Munchs bilde er helt unikt.

- Dette salget er noe som skjer en gang, antagelig aldri igjen.

Hun drar også til New York for å overvære auksjonen.

- «Skrik» er utvilsomt et bilde som rører følelsesmessig, på kryss og tvers av kulturer og religioner. Selv om det er malt for 117 år siden, er det like aktuelt den dag i dag, sier Johannesen til VG Nett.

En internasjonalt meget kjent og erfaren kollega av Johannesen, som tidligere har hatt et kjølig forhold til Munch, fikk nylig se bildet i virkeligheten.

- Han ble helt rørt til tårer. Møtet med bildet ble sterkt for ham. Det traff ham på en sjeldent spesiell måte. Han hadde aldri forventet å oppleve den kraften han opplevde at bildet besitter, og sier nå at «I am in love with that painting». Det sier litt om den gripende styrken som ligger i Munchs bilder, sier Johannesen.

Forandret kunstverden

Munch malte bildet i periode da det moderne samfunn var i ferd med å vokse frem. Forandringene var formidable og mange.

- Han fanget tidsånden på lerret, men gjorde også mer. Han fanget menneskelige følelser, sjelelivet, på lerret. Munch skildret også mange av motivene i ord, han arbeidet gjerne parallelt innen de to genrene og hadde antagelig også litterære ambisjoner. Tekstene hjalp ham til å forenkle og konsentrere essensen i det han ønsket å fremstille. Bildene skulle bli et «Et dikt om livet, kjærligheten og døden», sier Johannesen.

Johannesen mener bildet berører ved noe i oss alle.

- Det forteller oss noe om oss selv, og andre, enten det er sjalusi, kjærlighet eller død. Det er kanskje der styrken i Munch ligger. «Skrik» har i all sin enkelhet et genialt samspill mellom skikkelsen og det bakenforliggende landskapet. Den menneskefølte, angsfylte uroen som preger skikkelsen får en ekspressiv gjenklang i landskapets buktende former, suget som fremmanes ved det diagonale rekkverket og ikke minst den blodrøde himmelen.

- Munch var med på å forandre kunstverden. Han tok tak i det som ligger inne i oss. Det var banebrytende, sier Johannesen.

Finnes i fire versjoner

SELGES: Dette er versjonen av Skrik som skal selges. Bildet er signert E. Munch og datert 1895, malt i pastell er 79 centimeter høyt, 59 centimeter bredt og kommer i orginalrammen. Foto: FREDRIK SOLSTAD / VG

Bildet finnes i fire originale versjoner. To av disse tilhører Munchmuseet, ett tilhører Nasjonalgalleriet. Det siste er i privat eie hos Petter Olsen.

Petter Olsen vant i 2002 i lagmannsretten retten til bildene han arvet av sin mor, etter å ha blitt saksøkt av sin bror Fred. Olsen.

Da brødrenes far Thomas Olsen døde i 1969 etterlot han seg 34 Munch-malerier brødrene skulle arve. 13 av disse hang på en familieeiendom som moren disponerte, og hun testamenterte bildene videre til Petter Olsen.

De øvrige bildene er delt mellom brødrene.

Les også

 1. Kunstekspert: «Skrik» er det definitive statussymbol

  OSLO/NEW YORK (VG) Det kan være dårlig butikk å bla opp en halv milliard for Petter Olsens «Skrik».
 2. Munchs «Skrik» solgt under nazi-flukt

  Edvard Munchs ikoniske «Skrik» vises nå frem i London. I mai skal bildet, med den mystiske forhistorien, under hammeren…
 3. Arvingene etter tidligere «Skrik»-eier støtter ikke auksjonssalg

  Arvingene etter tidligere «Skrik»-eier Hugo Simon, som solgte maleriet til Petter Olsens far, mener nordmannen ikke har…
 4. Petter Olsen forteller om å vokse opp med «Skrik» i stua

  Da Edvard Munch malte «Skrik» i 1893 forsøkte han å fange det moderne menneskes forpinte sjel.
 5. «Skrik» utstilt med kunst til 3,2 milliarder

  LONDON (VG) «Skrik» topper en unik samling av moderne kunst som skal selges av Sotheby's.
 6. Munchs «Skrik» i London: - Et globalt ikon

  LONDON (VG Nett) Her henger «Skrik» på utstilling i London for første gang.
 7. Ekspert om «Skrik»: Det største tyverimålet i verden

  (VG Nett) Petter Olsen kan ende opp med å få over en milliard kroner for «Skrik».
 8. Regjeringen vil ikke kjøpe «Skrik»

  (VG Nett) Regjeringen vil ikke legge penger på bordet for å sikre at «Skrik» blir i Norge.
 9. Første gang noensinne: Du kan vedde på Munchs «Skrik»

  For første gang noensinne har britiske bookmakere kastet seg over et maleri, nemlig Munchs «Skrik», ifølge Financial…
 10. «Skrik» skal selges på auksjon

  (VG Nett) Den eneste privateide utgaven av Edvard Munchs «Skrik» skal på auksjon.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder